Μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία το Χρηματιστήριο Αθηνών έδειξε την αδυναμία του, τόσο να κρατήσει τα ενδοσυνεδριακά του κέρδη, όσο και να ανεβάσει τη συναλλακτική του δραστηριότητα, παραμένοντας και στη ρότα να δοκιμάσει και πάλι τις στηρίξεις του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,37% στις 1.411,49 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.410,77 μονάδων (-0,42%) και 1.424,19 μονάδων (+0,41%). Ο τζίρος ανήλθε στα 81,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 526,9 εκατ. τεμάχια αξίας 3 εκατ. ευρώ.

Σε χαμηλό 10ετίας ο δείκτης κινδύνου των ευρωπαϊκών ομολόγων

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,47% στις 3.420,04 μονάδες, ενώ στο +0,27% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.288,45 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,43% στις 1.189,54 μονάδες.

«Εσωτερικές» ανακατατάξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ούτε σήμερα κατάφερε να κρατήσει τα ενδοσυνεδριακά του κέρδη το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναζητά τον καταλύτη που θα σπάσει τον κύκλο της εσωστρέφειας που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα. Βέβαια, όπως υπενθυμίζει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, τόσο το placement της Εθνικής όσο και η αύξηση κεφαλαίου της Cenergy απορρόφησαν 1 δισ. ευρώ, γεγονός όμως που δείχνει ότι η εμπιστοσύνη στην αγορά συνεχίζει να είναι μεγάλη.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, το πιο πιθανό είναι ότι οι αγοραστές εμφανίζονται επιλεκτικά ανά μετοχή χωρίς να τοποθετούνται στο σύνολο της αγοράς επιθετικά. Από την άλλη την περίοδο αυτή έχουμε ουρές από funds που έχουν τοποθετηθεί χαμηλότερα και πουλάνε Ελλάδα αλλά και γενικά αναδυόμενες αγορές μεταφέροντας επενδύσεις προς την Ασία.

Παρόλα αυτά η Ελλάδα μπροστά της έχει την είσοδο της και πάλι στις αναπτυγμένες αγορές γεγονός που αν συμβεί, αλλά και πριν συμβεί, θα δώσει την αφορμή για είσοδο νέων κεφαλαίων στο σύστημα. Για αυτό και τα πακέτα που βγαίνουν προς πώληση είτε στον τραπεζικό είτε σε άλλους κλάδους απορροφούνται άμεσα. Το πιο πιθανό όλο αυτό το σκηνικό συσσώρευσης των τελευταίων μηνών να είναι περισσότερο τεχνικό παρά ουσιαστικό, εκτιμά ο κ. Ζαχαράκης. Άλλωστε το ράλι που κατέγραψε η αγορά σε κάποιες εταιρίες το προηγούμενο διάστημα χρειάζεται και τον χρόνο του, προσθέτει.

Παρόλα αυτά η αγορά χρειάζεται άμεσα μία αντίδραση αν θέλει και πάλι να ξεφύγει από την ζώνη φόβου που εύκολα με ένα γεγονός μπορεί να βγάλει πανικό. Επίσης χρειάζεται να βάλει ένα τέλος στη συσσώρευση πέριξ των επιπέδων, ώστε να δοκιμάσει και πάλι μία αντίδραση προς τις 1.426 ή τις 1.440 μονάδες. Οι 1.405 μονάδες είναι ουσιαστική στήριξη, κατοχύρωση της οποίας θα βγάλει περαιτέρω πωλητές προς τις 1.383 μονάδες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Cenergy, Εθνική και ΔΕΗ άσκησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στην αγορά, αφού έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, με τη Eurobank να χάνει και αυτή 1,81%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Τιτάν, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, Aegean, Coca Cola και Autohellas κέρδισαν πάνω από 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Jumbo, Metlen, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΑΑ και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Λάμδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών