Μετά από μια 3ετία πολύ υψηλού πληθωρισμού, η Ευρωζώνη φαίνεται ότι περνά στο άλλο άκρο. Κινδυνεύει να έχει πολύ χαμηλό πληθωρισμό. Αν όχι αποπληθωρισμό!

Σύμφωνα μάλιστα με τους αναλυτές, ήδη οι όροι για ένα περιβάλλον πολύ χαμηλού πληθωρισμού έχουν τεθεί. Αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και υποτονικές αυξήσεις των τιμών καταναλωτή έχουν ήδη εγείρει ανησυχίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αντιμετωπίζει την απειλή του πολύ χαμηλού πληθωρισμού.

«Καλύτερα τώρα, παρά μετά» – Γιατί οι αναλυτές ζητούν άμεσα μείωση επιτοκίων

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η προοπτική μιας περιόδου μειωμένων αυξήσεων των τιμών είναι μια ουσιαστική ανατροπή από τα πρόσφατα ιστορικά επίπεδα υψηλού πληθωρισμού, τα οποία ανάγκασαν την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια στο επίπεδο ρεκόρ του 4% τον Σεπτέμβριο του 2023.

Αλλά, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Μετά από δύο μειώσεις ήδη, την Πέμπτη, όταν και θα συναντηθούν εκ νέου οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής, αναμένεται ευρέως να μειώσουν και πάλι τα επιτόκια. Επίσης, οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν ακόμη μία μείωση μέχρι τον Δεκέμβριο, αν και μέχρι πρότινος δεν θεωρούταν δεδομένη.

Κάτω από το στόχο ο πληθωρισμός

Η περικοπή του Οκτωβρίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σειρά ταχύτερων και απότομων μειώσεων στο κόστος δανεισμού σε μια προσπάθεια να σταματήσει ο πληθωρισμός να υποχωρεί επίμονα. Οι αγορές τιμολογούν τώρα με το ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια σε μόλις 1,7% μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Τον Σεπτέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,8%, τοποθετώντας τον κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% της ΕΚΤ για πρώτη φορά μετά από πάνω από τρία χρόνια.

«Η αποφυγή της πτώσης του πληθωρισμού κάτω του 2% θα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ΕΚΤ», δήλωσε ο Jens Eisenschmidt, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στη Morgan Stanley, ο οποίος μέχρι το 2022 εργαζόταν στην ΕΚΤ. Προβλέπει ότι το βασικό επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων της ΕΚΤ θα έχει μειωθεί στο 1,75% έως τον Δεκέμβριο του 2025, αλλά πρόσθεσε: «Είναι πολύ πιθανό αυτό το επίπεδο να μην είναι το τέλος του κύκλου χαλάρωσης».

Ιστορικά, ο πολύ μικρός πληθωρισμός ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΚΤ. Στους 93 από τους 120 μήνες έως τον Ιούλιο του 2021, όταν ξεκίνησε η άνοδος των τιμών, καθώς η ζήτηση ανέκαμψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο πληθωρισμός ήταν χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ. Ο στόχος του 2% επετεύχθη εκείνο το καλοκαίρι.

Οι προβλέψεις

Προς το παρόν, οι τελευταίες προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ προβλέπουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα φτάσει τον στόχο του 2% το τέταρτο τρίμηνο του 2025 και θα παραμείνει πολύ πάνω από αυτό το επίπεδο κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ανησυχούν ότι η πρόβλεψη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, μπορεί να είναι πολύ αισιόδοξη. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου, οι ρυθμιστές των επιτοκίων σημείωσαν ότι «ο κίνδυνος υποβάθμισης του στόχου γινόταν πλέον μη αμελητέος».

Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε αυτή την εβδομάδα τα πιο πρόσφατα στοιχεία «υποδηλώνουν ότι ίσως φτάσουμε στο 2% το πρώτο τρίμηνο του 2025».

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα θα λάβει υπόψη την αυξανόμενη εμπιστοσύνη ότι ο μεσοπρόθεσμος στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, μια παρατήρηση που αύξησε τις προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων.

Ωστόσο, ο Sebastian Dullien, διευθυντής έρευνας του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Πολιτικής που εδρεύει στο Ντίσελντορφ, είπε ότι η ασθενής ανάπτυξη και η απότομη πτώση του πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ «ενεργεί πολύ αργά στην προσαρμογή των επιτοκίων για άλλη μια φορά», προσθέτοντας ότι η ανάλυση της κεντρικής τράπεζας για τους παράγοντες του πληθωρισμού ήταν «ελαττωματική».

Ο Dullien υποστήριξε ότι η πληθωριστική άνοδος μεταξύ 2021 και 2023 ήταν μια προσωρινή που οφείλεται σε υψηλότερες τιμές ενέργειας και στα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα παρά σε θεμελιώδη αύξηση της ζήτησης. Είπε ότι η ΕΚΤ αύξησε υπερβολικά τα επιτόκια, βλάπτοντας μια οικονομία που έχει ήδη πληγεί από τη χαμηλή παραγωγικότητα, τις χλιαρές επενδύσεις και τη γήρανση του πληθυσμού.

«Η υπερβολικά περιοριστική νομισματική πολιτική επιδείνωσε ορισμένα από τα διαρθρωτικά ζητήματα», πρόσθεσε ο Dullien.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Πώς και γιατί το υπουργείο Ενέργειας θέλει τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας
Διεθνή |

Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου