Τα οινοποιεία στη Μολδαβία στρέφονται όλο και περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο πλαίσιο της μετατόπισης προς τη Δύση και στον περιορισμό της εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Η Cricova, η οποία ιδρύθηκε το 1952 με σοβιετικό διάταγμα που φέρει την υπογραφή του Ιωσήφ Στάλιν, είναι ένα από τα οινοποιεία που μείωσε το ενεργειακό της κόστος κατά 25% μετά την κατασκευή ηλιακών πάρκων και τη βελτίωση της μόνωσης.

Η Ρουμανία εκπέμπει SOS – Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει τον σιτοβολώνα της Ευρώπης

«Όλη η διαδικασία παραγωγής κρασιού έχει εκσυγχρονιστεί… καθώς προσαρμοζόμαστε στους σημερινούς καταναλωτές και στις παγκόσμιες τάσεις», δήλωσε ο διευθυντής της Cricova, Σορίν Μάσλο στους FT.

Οι οινοπαραγωγοί, που αποτελούν έναν σημαντικό τομέα της οικονομίας της χώρας, ακολούθησαν το παράδειγμα και άρχισαν να εγκαθιστούν ηλιακούς συλλέκτες και να μονώνουν τις εγκαταστάσεις τους για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. Η Cricova απέσυρε επίσης τη συλλογή κρασιών του Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία αποτελείται από 607 φιάλες και την οποία η κυβέρνηση της Μολδαβίας έδωσε στον Ρώσο ηγέτη όταν επισκέφθηκε την χώρα το 2008, αναφέρουν οι FT.

Το υπουργείο Ενέργειας της Μολδαβίας εκτιμά ότι πέρυσι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις τριπλασίασαν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδίως τα φωτοβολταϊκά. Μικρότερες επιχειρήσεις, όπως το νέο οινοποιείο Luca, επωφελήθηκαν επίσης από τις κρατικές επιδοτήσεις για να γίνουν πράσινες.

Ο ιδιοκτήτης Ίον Λούκα δήλωσε στους Financial Times ότι απέφυγε το φυσικό αέριο από την αρχή, όταν ξεκίνησε η κατασκευή του το 2018, επενδύοντας σε μόνωση και μια αντλία θερμότητας που λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια στο οινοποιείο του στην πόλη Κρίκοβα, κοντά στην ομώνυμη κρατική εταιρεία. «Ήμασταν όμηροι της Gazprom και δεν ήθελα να εξαρτώμαι από αυτήν», δήλωσε.

Ο Λούκα, ο οποίος ανήκει στην τέταρτη γενιά οινοποιών της οικογένειάς του, δήλωσε ότι όταν οι Σοβιετικοί προσάρτησαν τη Μολδαβία το 1944, οι παππούδες του έχασαν το σπίτι τους, τους αμπελώνες τους και όλες τις άλλες περιουσίες τους. Τους χαρακτήρισαν «εχθρούς του λαού» και τους έστειλαν στη Σιβηρία το 1949 στο πλαίσιο μιας από τις μαζικές εκτοπίσεις του Στάλιν.

Μετά το θάνατο του Στάλιν, η οικογένειά του επέστρεψε στη Μολδαβία και ο πατέρας του βοήθησε να στηθεί η παραγωγή κρασιού στο σοβιετικό οινοποιείο στην Κρίκοβα που είχε διατάξει ο δικτάτορας, αλλά οι Λούκας δεν πήραν ποτέ πίσω τη γη τους. Το 2018, ο Ίον Λούκα αγόρασε τον νέο του αμπελώνα, ο οποίος στοχεύει να γίνει «το πιο βιώσιμο οινοποιείο» στη Μολδαβία.

Η Purcari, μια μολδαβική μάρκα που έχει ισχυρή παρουσία στις δυτικές αγορές, αφού γύρισε την πλάτη της στη Ρωσία, γίνεται επίσης πράσινη.

Ο Βασίλε Τοφάν, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Purcari, δήλωσε ότι η στροφή προκλήθηκε από τα επανειλημμένα εμπάργκο κρασιού της Ρωσίας στη δεκαετία του 2010, όταν η Μόσχα προσπάθησε να πιέσει τη Μολδαβία για φθηνότερες συμφωνίες.

Οι ρωσικές απαγορεύσεις αρχικά έφεραν την Purcari «στα γόνατα», αλλά τελικά αποδείχθηκαν σε «ευλογία», καθώς επιτάχυναν τη στροφή προς τα δυτικά. Το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, η Purcari παρήγαγε «ένα υγρό μανιφέστο», το Freedom Blend, ένα κρασί από ποικιλίες σταφυλιών της Κριμαίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας.

Τα ποτά της Purcari έχουν γίνει έκτοτε βασικό συστατικό στα φεστιβάλ της γειτονικής Ρουμανίας και διατίθεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Πολωνία, καθώς και στο διαδίκτυο. Από το 2021, η Purcari έχει καταφέρει να καλύψει το ένα τρίτο της ενεργειακής της κατανάλωσης με τη χρήση ηλιακών συλλεκτών.

Ο Tofan δήλωσε στους FT ότι η στροφή ήταν αναπόφευκτο να συμβεί επειδή η Ρωσία είχε στραγγαλίσει την παροχή φυσικού αερίου της Μολδαβίας και επέβαλε αυξήσεις τιμών πολύ πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, με τον πόλεμο να είναι απλώς ο τελευταίος καταλύτης για αυτή τη μετάβαση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή