Σε συνομιλίες για την εξαγορά της Harland & Wolff, του βρετανικού ναυπηγικού Ομίλου και ιδιοκτήτη τεσσάρων ναυπηγείων, βρίσκεται η ισπανική Navantia.

Η συμφωνία για τη διάσωση της Harland & Wolff, συμπεριλαμβανομένου του ναυπηγείου του Μπέλφαστ που κατασκεύασε τον Τιτανικό, θα μπορούσε να σώσει έως και 1.000 θέσεις εργασίας, αναφέρει ο Guardian σημειώνοντας πως  ο ισπανικός όμιλος θα μπορούσε να αναλάβει τον έλεγχο των τεσσάρων ναυπηγείων, στο Μπέλφαστ, στο Appledore, στο Ντέβον, στο Arnish στη νήσο Lewis και στο Methil, στο Fife,  ήδη από τον επόμενο μήνα.

Κίνα: Ετήσια αύξηση 72,1% κατέγραψαν οι εξαγωγές πλοίων από τα τοπικά ναυπηγεία

Η Navantia έχει ήδη στηρίξει οικονομικά τη Harland & Wolff για να συνεχίσει να λειτουργεί, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει ζωντανή μια σύμβαση ύψους 1,6 δισ. λιρών με την εταιρεία για την κατασκευή τριών πλοίων στερεάς υποστήριξης στόλου (FSS) που μεταφέρουν ζωτικής σημασίας προμήθειες σε αεροπλανοφόρα για το Royal Fleet Auxiliary, τον πολιτικό κλάδο του Βασιλικού Ναυτικού.

Σε καθεστώς εκκαθάρισης

Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, η Harland & Wolff και η Navantia θα κατασκεύαζαν η καθεμία τμήματα των πλοίων στα ναυπηγεία τους στο Appledore και στο Cádiz, αντίστοιχα. Τα τμήματα θα ενώνονταν στη συνέχεια στο Μπέλφαστ.

Το μέλλον του έργου έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από τη στιγμή που η κύρια εταιρεία της Harland & Wolff τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης τον περασμένο μήνα.

Πηγές ανέφεραν ότι η Navantia εξέταζε διάφορες επιλογές για την προστασία της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς, και δεν ήταν ακόμη σαφές ποια από αυτές θα προχωρούσε. Οι λεπτομέρειες για την προσέγγιση μιας συμφωνίας αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από την Sunday Telegraph.

Έντονο ενδιαφέρον

Μέχρι και 20 εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά τμημάτων της επιχείρησης σε μια διαδικασία πώλησης που διευθύνει η Rothschild. Ωστόσο,  το μέλλον των ναυπηγείων ήταν αμφίβολο εδώ και μήνες, καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέφραζαν ανησυχίες ότι μια εγγύηση δανείου ύψους 200 εκατ. λιρών θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες για τους φορολογούμενους.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων Τζόναθαν Ρέινολντς απέκλεισε τον Αύγουστο τη χορήγηση της εγγύησης δανείου, η οποία είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο Τζ. Ρέινολντς ξεκαθάρισε επίσης τον Ιούλιο ότι ήταν βέβαιος ότι τα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού θα ναυπηγούνταν στο Μπέλφαστ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΕΕ: Δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για τα κινεζικά EV
Διεθνή |

ΕΕ: Δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για τα κινεζικά EV

Στενεύουν τα περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο της έρευνας κατά των επιδοτήσεων που έχει οδηγήσει το Πεκίνο και την ΕΕ στη μεγαλύτερη εμπορική διαμάχη τους εδώ και μια δεκαετία