![S&P Global Ratings: Πιο συχνές οι χρεοκοπίες χωρών την επόμενη δεκαετία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/pagkosmia-oikonomia-agores-stasi-pliromon-xreokopia-hreokopia-23-09-2021.jpg)
Μεγαλύτερη πιθανότητα να χρεοκοπήσουν χώρες που έχουν χρέος σε ξένο νόμισμα την επόμενη δεκαετία σε σχέση με το παρελθόν εκτιμά η S&P Global Ratings. Ο λόγος, όπως προκύπτει από την έκθεση του οίκου αξιολόγησης είναι τα υψηλότερα επίπεδα χρέους και η αύξηση του κόστους δανεισμού.
Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών συνολικά έχουν επίσης αποδυναμωθεί παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία.
Ουκρανία: Πόλεμος κόντρα και στη χρεοκοπία
«Αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν γρήγορα προκλήσεις ρευστότητας, καθώς η πρόσβαση στη χρηματοδότηση στερεύει και η φυγή κεφαλαίων επιταχύνεται», αναφέρει η έκθεση. «Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό αποτελεί το σημείο καμπής όπου οι περιορισμοί ρευστότητας και φερεγγυότητας γίνονται προβληματικοί για μια κυβέρνηση».
Η πανδημία το 2020 πίεσε τα δημόσια οικονομικά και υπήρξαν επτά περιπτώσεις χωρών που αθέτησαν το χρέος τους σε ξένο νόμισμα. Πρόκειται για τις Μπελίζ, Ζάμπια, Εκουαδόρ, Αργεντινή, Λίβανος και Σουρινάμ δύο φορές.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες βασίζονται πλέον περισσότερο στον κρατικό δανεισμό για να εξασφαλίσουν εισροές ξένων κεφαλαίων
Η άνοδος των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 άσκησε ακόμα μεγαλύτερη πίεση και οκτώ ακόμη χώρες χρεοκόπησαν το 2022 και το 2023.
Ο συνδυασμένος αριθμός αθετήσεων υποχρεώσεων από το 2020 ανέρχεται σε περισσότερο από το ένα τρίτο των 45 χρεοκοπιών σε κρατικά ξένα νομίσματα από το 2000.
Τι δείχνουν οι χρεοκοπίες των δύο τελευταίων δεκαετιών
Η S&P Global Ratings ανέλυσε τις χρεοκοπίες τις τελευταίες δύο δεκαετίες και διαπίστωσε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες βασίζονται πλέον περισσότερο στον κρατικό δανεισμό για να εξασφαλίσουν εισροές ξένων κεφαλαίων. Αλλά όταν αυτή η εξάρτηση συνδυάζεται με απρόβλεπτες πολιτικές, έλλειψη ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας και ρηχές τοπικές κεφαλαιαγορές, συχνά ακολουθούσαν προβλήματα αποπληρωμής.
Οι αναδιαρθρώσεις του χρέους διαρκούν πολύ περισσότερο τώρα από ό,τι στη δεκαετία του 1980
Το υψηλότερο δημόσιο χρέος και οι δημοσιονομικές ανισορροπίες προκάλεσαν φυγή κεφαλαίων, η οποία με τη σειρά της ενέτεινε τις πιέσεις στο ισοζύγιο πληρωμών, εξάντλησε τα συναλλαγματικά αποθέματα και τελικά έκοψε την ικανότητά τους να δανείζονται. Πρόκειται για μια καταστροφή που οδήγησε σε χρεοκοπία.
Προειδοποίησε επίσης ότι οι αναδιαρθρώσεις του χρέους διαρκούν πολύ περισσότερο τώρα από ό,τι στη δεκαετία του 1980, με μεγάλες συνέπειες.
«Διαπιστώσαμε επίσης ότι οι μακροπρόθεσμες μακροοικονομικές συνέπειες είναι πιο σοβαρές για τα κράτη που παραμένουν σε χρεοκοπία για πολλά χρόνια, αυξάνοντας την πιθανότητα περαιτέρω χρεοκοπιών στη γραμμή», ανέφερε.
Οι πληρωμές τόκων σε χώρες με σύντομη αθέτηση πληρωμών έτειναν να πλησιάζουν ή και να ξεπερνούν το 20% των κρατικών εσόδων το έτος πριν από την αθέτηση, και οι χώρες συνήθως εισήλθαν σε ύφεση, ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε διψήφιο ποσοστό, κάνοντας τη ζωή πιο δύσκολη για τους ανθρώπους εκεί.
«Οι χρεοκοπίες του δημοσίου έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την οικονομική ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τη φερεγγυότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα ενός κράτους», αναφέρει η έκθεση.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου