Συμφωνία για την ίδρυση κοινοπραξίας με έδρα την Ελλάδα υπέγραψαν σήμερα Δευτέρα η Egyptian Natural Gas Holding Co. ( EGAS ) και ο Όμιλος Κοπελούζου , με στόχο την ενίσχυση του εμπορίου, της μεταφοράς, της προμήθειας και της επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στην Ανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα.

Όπως τονίζεται από την αιγυπτιακή εταιρεία, αυτή η συμφωνία ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της Αιγύπτου να ενισχύσει τη θέση της ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου, ιδιαίτερα στο εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) , μέσω της αύξησης των εμπορικών ανταλλαγών με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Η συνεργασία είναι αποτέλεσμα των συζητήσεων μεταξύ του Προέδρου της Αιγύπτου, ελ Σίσι και της ηγεσίας του ελληνικού ομίλου, κατά τις οποίες συμφώνησαν σε πολλά έργα, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας φυσικού αερίου και της εμπορίας στην Ανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, η συμφωνία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την εμβάθυνση της συνεργασίας και τη διερεύνηση περαιτέρω επενδυτικών ευκαιριών στον ενεργειακό τομέα.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον Yassin Mohamed, Πρόεδρο της EGAS, και τον Πάνο Μοσχανδρέου, Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στον Όμιλο Κοπελούζου , παρουσία του Δημήτρη Κοπελούζου, Προέδρου του Ομίλου, του Ιωάννη Καρύδα, Διευθύνοντος  Συμβούλου του Ομίλου Κοπελούζου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την Αποθήκευση Ενέργειας και τη Διασύνδεση και τον Αιγύπτιο υφυπουργό Moataz Atef. Στην τελετή υπογραφής παρέστη και ο ίδιος υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της χώρας, Karim Badawi.

Στην Αίγυπτο ο Κοπελούζος – Συνάντηση με τον υπ. Πετρελαίου για νέες επενδύσεις

Ο Badawi τόνισε το βάθος και τη δύναμη των αιγυπτιοελληνικών σχέσεων και ότι η συμφωνία είναι η αρχή ευκαιριών για επέκταση της συνεργασίας στο μέλλον. Επεσήμανε επίσης τη δυνατότητα ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης και ικανοτήτων μεταξύ του πετρελαϊκού τομέα και του Ομίλου Κοπελούζου ειδικά για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο κ. Κοπελούζος τόνισε την εκτίμησή του για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος στην περιοχή και τις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει, γεγονός που την καθιστά ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ειδικά για διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, τονίζοντας την επιθυμία του ελληνικού ομίλου να επωφεληθεί από τις δυνατότητες που ο αιγυπτιακός τομέας διαθέτει, ιδίως τις μονάδες υγροποίησης αερίου Damietta και Idku.

Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για την εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης με τον αιγυπτιακό πετρελαϊκό τομέα και με την αιγυπτιακή κυβέρνηση σε περισσότερα μελλοντικά έργα.

Ο Πρόεδρος του EGAS επιβεβαίωσε επίσης ότι η συμφωνία αυτή έχει μελετηθεί και αναπτυχθεί διεξοδικά την περασμένη περίοδο, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο μερών στο μέλλον.

Το ταξίδι στην Αίγυπτο

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο ο Δημήτριος Κοπελούζους βρέθηκε στην Αίγυπτου, όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της χώρας, Karim Badawi.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου & διευθύνων σύμβουλος της ELICA, που αναπτύσσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Ελλάδος «GREGY», κ. Ιωάννης Καρύδας.

Όπως έγραψε τότε το egyptoil-gas.com η συζήτηση επικεντρώθηκε σε πιθανούς τομείς συνεργασίας και επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα των πετρελαιοειδών, καθώς και σε τρόπους συνεργασίας σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με το φυσικό αέριο και τις υποδομές.

Ο Κοπελούζος και το LNG

Ο κ. Κοπελούζος δήλωσε ότι η Αίγυπτος μπορεί να δημιουργήσει ένα λαμπρό μέλλον στον τομέα του φυσικού αερίου αξιοποιώντας τις ισχυρές υποδομές που διαθέτει, ιδιαίτερα στις μονάδες υγροποίησης φυσικού αερίου. Υπογράμμισε την πρόθεση του ομίλου του να συμμετάσχει σε τυχόν νέες προσφορές που θα προσφέρει η Αίγυπτος το επόμενο διάστημα, προσθέτοντας ότι το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Η ταυτότητα του GREGY Project: Ένα «πράσινο οικοσύστημα»

  • Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου είναι ενταγμένο έργο στη λίστα Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Το εμβληματικό έργο σε σύλληψη και σχεδιασμό του Ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας συμφερόντων του Ομίλου ELICA Mediterranean Interconnector, θα συνδέσει με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3,000 MW και μήκους 950 περίπου χλμ την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα.
  • Θα υποκαθιστά 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.
  • Η πράσινη και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργεια που θα μεταφέρει το καλώδιο από την Αίγυπτο στην Αττική θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 9,5 GW που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο.
  • Μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρεται με το GREGY από την Αίγυπτο θα μεταφέρεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Σημαντικά οφέλη για την Ελληνική Οικονομία και την Ελληνική Βιομηχανία από το GREGY.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια