Με 33 ακίνητα, μέχρι το τέλος του έτους, συνεχίζει η Εφορία τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο.

Επιχειρώντας να βάλει φρένο στον επιταχυνόμενο ρυθμό αύξησης των απλήρωτων φόρων, και παράλληλα να στείλει μήνυμα στους κακοπληρωτές, προχωράει στη λήψη των προβλεπόμενων από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) αναγκαστικών μέτρων, αφού προηγουμένως ενημερώνει τον οφειλέτη με ατομική ειδοποίηση.

ΕΦΚΑ: Αυξήθηκαν κατά 2 δισ. τα χρέη προς το 2024

Ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία έχουν 3.829.531 φυσικά και νομικά πρόσωπα και από αυτούς σε 1.536.443 φορολογούμενους ή ποσοστό 72,33% έχουν ήδη ληφθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί ακινήτων ενώ 2.124.324 τελούν υπό αυτό τον κίνδυνο.
Τα συνολικά «φέσια» προς το Δημόσιο ξεπέρασαν τα 107 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων το πραγματικό χρέος υπολογίζεται σε περίπου 81 δισεκ. ευρώ.

Στη λίστα με τους νέους πλειστηριασμούς που ξεκινούν από την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου περιλαμβάνονται πάσης φύσεως ακίνητα από μεζονέτες και οικόπεδα μέχρι αγροτεμάχια, βιομηχανικές μονάδες, αποθήκες και πάρκινγκ με τιμές πρώτης προσφοράς που κλιμακώνονται ανάλογα με το είδος, την έκταση και την περιοχή του ακινήτου από 2.000 ευρώ έως και 5,6 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των ακινήτων που πλειστηριάζονται το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, ξεχωρίζουν:

  • Οικόπεδο με οικοδομή. Το κτίσμα είναι 780,9 τ.μ., ενώ υπάρχουν και δύο υπόγεια πάρκινγκ 23 θέσεων. Το ακίνητο βρίσκεται στη Νέα Ιωνία. Τιμή πρώτης προσφοράς: 3.975.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου.
  • Αγροτεμάχιο με βιομηχανική εγκατάσταση σε έκταση 25,4 στρεμμάτων στον Νομό Βοιωτίας. Τιμή πρώτης προσφοράς: 5,6 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 23 Οκτωβρίου.
  • Οικόπεδο 1,2 στρεμμάτων στο Καστρί με οικία 374,20 τ.μ. Τιμή πρώτης προσφοράς: 1,43 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 23 Οκτωβρίου 2024.
  • Μεζονέτα στη Νέα Ερυθραία 800 τ.μ. βγαίνει 23 Οκτωβρίου σε πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς: 780.000 ευρώ.
  • Οικόπεδο με πολυκατοικία στον συνοικισμό προσφυγικών Καλογρέζας. Αποτελείται από δύο ορόφους 119,27 τ.μ. έκαστος και 209 τ.μ. υπόγειο. Τιμή πρώτης προσφοράς: 570.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί κατά τη κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας εφορίας να ληφθούν μέτρα όπως:

  • Κατάσχεση κινητών είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων γενικώς του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου.
  • Κατάσχεση ακινήτων. Εκτός των προαναφερθέντων, είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η λήψη εις βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.
  • Πριν από τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου. Επισημαίνεται ότι από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου.

Εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

  • Ωστόσο με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών μπορεί να επιτευχθεί ακύρωση του πλειστηριασμού.

Όσον αφορά στις καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό, είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Το μέτρο εφαρμόζεται εφόσον υποβληθεί ηλεκτρονική δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα της φορολογικής διοίκησης με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός. Σε περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνον ο λογαριασμός αυτός.

Σύμφωνα με το νόμο η εφορία δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις αντικειμένων και περιουσιακών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειας του οφειλέτη.

Πηγή: ΕΡΤnews

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax