Τηλεδιάσκεψη με τους προϊσταμένους των ΔΟΥ και των ελεγκτικών κέντρων όλης της χώρας συγκάλεσε το πρωί ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, στον απόηχο της αποκάλυψης του κυκλώματος διαφθοράς, στην ΔΟΥ Κέρκυρας.

Όπως και μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος της Χαλκίδας, έτσι και τώρα, ο κ. Πιτσιλής υπενθύμισε ότι η ΑΑΔΕ συνεργάζεται στενά με κάθε αρμόδια αρχή για την αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς στην Αρχή, και ο ίδιος θα συνεχίσει να απευθύνεται όπου πρέπει, για τη διαλεύκανση παρόμοιων υποθέσεων.

«Όπως εγώ, προσωπικά, έτσι και όλοι σας, όλοι μας, δηλαδή, έχουμε καθήκον να προστατεύουμε την ακεραιότητα, τον επαγγελματισμό και τη διαφάνεια στη λειτουργία της υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να είμαστε απόλυτα συνεπείς με την τήρηση των προθεσμιών απέναντι στους πολίτες, κυρίως σε θέματα επιστροφών φόρου», είπε, μεταξύ άλλων.

ΑΑΔΕ: Εξάρθρωση κυκλώματος διαφθοράς στην Κέρκυρα – Τι κάνει η ΕΛΑΣ στο νησί

Πιτσιλής: Η απόσταση με φορολογούμενους και λογιστές

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ζήτησε επίσης να τηρείται η θεσμική απόσταση στις συναντήσεις με τους φορολογουμένους και λογιστές. Επισήμανε, τέλος, ότι «υποχρέωση όλων μας είναι να απομονώνουμε πρόσωπα και συμπεριφορές, που παραβιάζουν τον νόμο και λειτουργούν ενάντια στις αρχές και τις αξίες της ΑΑΔΕ».

Ο κ. Πιτσιλής υπέγραψε σήμερα την εντολή παύσης των εμπλεκομένων από τα καθήκοντά τους και ξεκίνησε η διαδικασία θέσης τους σε δυνητική αργία, σύμφωνα με τον νόμο.

Ήδη, ελεγκτές της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΑΑΔΕ βρίσκονται από το μεσημέρι στην Κέρκυρα, με στόχο – μεταξύ άλλων – τα πεπραγμένα όλων των εμπλεκομένων να ελεγχθούν σε βάθος.

Καταγγελίες

Υπενθυμίζεται ότι οι καταγγελίες των πολιτών για «μαϊμού» αποδείξεις και άλλα κόλπα φοροδιαφυγής πέφτουν «βροχή». Μέσω της εφαρμογής «Appodixi» και της ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών, η ΑΑΔΕ έχει δεχθεί πάνω από 215.000 «καρφώματα» με την πλειονότητα των καταγγελιών να είναι ανώνυμες.

Από το κινητό τους μέσω του «Appodixi» οι πολίτες έχουν υποβάλει 186.964 καταγγελίες για αποδείξεις.  Από αυτές τις καταγγελίες,  101.129 είναι ανώνυμες και 85.835 επώνυμες.

Οι καταγγελίες πολλές αλλά  μέχρι στιγμής κανένας πολίτης δεν δικαιούται το bonus των 100 έως 3.000 ευρώ της ΑΑΔΕ. Από τους ελέγχους που πραγματοποίησε ο φοροελεγκτικός μηχανισμός στις επώνυμες καταγγελίες που υποβλήθηκαν μετά τις 11 Δεκεμβρίου 2023, ημερομηνία εφαρμογής της χρηματικής επιβράβευσης για όσους «καρφώνουν» πλαστές αποδείξεις, δεν εντοπίστηκε φοροδιαφυγή. Ετσι, το μέτρο παραμένει ανενεργό ενώ εκκρεμεί η νομοθετική αντιμετώπιση των επώνυμων καταγγελιών ώστε να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τους καταγγέλλοντες για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax