Yπερδιπλάσια ποσά δαπάνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για εισαγωγή από ό,τι για εξαγωγή προϊόντων ανανεώσιμης ενέργειας (ΑΠΕ), όπως ηλιακοί συλλέκτες και ανεμογεννήτριες το 2023.

ΔΕΔΔΗΕ: «Πρασινίζει» τον Άη Στράτη

Συγκεκριμένα, την περσινή χρονιά, η ΕΕ εισήγαγε ηλιακούς συλλέκτες αξίας 19,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, υγρά βιοκαύσιμα αξίας 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και ανεμογεννήτριες αξίας 0,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από χώρες εκτός ΕΕ.

Σε αντίθεση με τα ηλιακά πάνελ και τα υγρά βιοκαύσιμα, οι εξαγωγές ανεμογεννητριών υπερέβησαν σημαντικά τις τιμές των εισαγωγών

Η αξία των εισαγόμενων ηλιακών συλλεκτών μειώθηκε κατά 12% σε σύγκριση με το 2022 λόγω πτώσης των τιμών, ενώ η ποσότητα αυξήθηκε κατά 5%. Οι εισαγωγές υγρών βιοκαυσίμων κατέγραψαν πτώση αξίας 22%, με μέτρια μείωση 2% σε ποσότητα. Οι εισαγωγές ανεμογεννητριών μειώθηκαν σημαντικά κατά την περίοδο αυτή, με μείωση της αξίας κατά 66% και μείωση της ποσότητας κατά 68%.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ εξήγαγε ηλιακούς συλλέκτες αξίας 0,9 δισ. ευρώ, υγρά βιοκαύσιμα 2,2 δισ. ευρώ και ανεμογεννήτριες 2,0 δισ. ευρώ. Σε αντίθεση με τα ηλιακά πάνελ και τα υγρά βιοκαύσιμα, οι εξαγωγές ανεμογεννητριών υπερέβησαν σημαντικά τις τιμές των εισαγωγών.

Μεταξύ 2022 και 2023, η εξαγωγή ανεμογεννητριών σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση σε αξία (+49 %) ενώ η ποσότητα τους αυξήθηκε κατά 26%. Οι εξαγωγές ηλιακών συλλεκτών αυξήθηκαν κατά 19% σε αξία και κατά 37% σε ποσότητα. Ομοίως, οι εξαγωγές υγρών βιοκαυσίμων παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση σε ποσότητα σε σύγκριση με την αξία (+63 % έναντι +36 %).

Κίνα: Κύριος εταίρος στις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών και υγρών βιοκαυσίμων

Η Κίνα ήταν μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλιακών συλλεκτών, αντιπροσωπεύοντας το 98% του συνόλου των εισαγωγών.

Οι ανεμογεννήτριες εισήχθησαν κυρίως από την Ινδία (59%) και την Κίνα (29%). Για τα υγρά βιοκαύσιμα, η Κίνα προηγήθηκε με 36%, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο με 13% και τη Βραζιλία με 12%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Northvolt: Βαθαίνει η κρίση για τον γίγαντα στις μπαταρίες- Η χρεοκοπία χτυπά την πόρτα
Green |

Βαθαίνει η κρίση στη Northvolt - Η χρεοκοπία χτυπά την πόρτα του κολοσσού στις μπαταρίες

Η αίτηση πτώχευσης της μονάδας που διαχειρίζεται την επέκταση του εργοστασίου της Northvolt στη Σουηδία και η συσσώρευση χρεών για τον όμιλο παραγωγής συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας