
Την απόφαση να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες από το νέο έτος και να παγώσουν για ολόκληρο το 2025 αποκαλύπτουν τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Βουλή.
Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, αν ήταν στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία νέα αναπροσαρμογή – αύξηση των τιμών ζώνης της εφορίας, προκειμένου αυτές να προσεγγίσουν ακόμη περισσότερο τις πραγματικές που είναι σημαντικά αυξημένες τα τελευταία χρόνια – αυτό θα αποτυπωνόταν στα έσοδα από τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας, δηλαδή στις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ.
Στον πάγο αντικειμενικές, ΦΠΑ και φόρος υπεραξίας για ακίνητα
Γιατί δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες
Με βάση τα όσα αναγράφονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού, τα έσοδα από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας αναμένεται να ανέλθουν το 2025 στο ποσό των 2,39 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 39 εκατ. ευρώ έναντι του 2024, κυρίως λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 20% (αντί για 10% που ισχύει σήμερα) στους ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα που θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους, με φορολογητέα αξία έως 500.000 ευρώ, για φυσικές καταστροφές.
Μία νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ εκτός και αν γινόταν ταυτόχρονα αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών.
Όμως ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών καθώς εκτιμούν αρμοδίως ότι για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, που εφαρμόζονται αντικειμενικές τιμές σε 13.808 ζώνες, «δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωρήσουμε σε μία νέα αναπροσαρμογή, σε μία περίοδο μάλιστα που η κτηματαγορά έχει σημαντικές διακυμάνσεις. Μία τέτοια κίνηση είναι πολύ πιθανόν να οδηγούσε σε ένα νέο σπιράλ ανόδου των πραγματικών τιμών που θα επηρέαζε τόσο τις τσέπες των νοικοκυριών όσο φυσικά και το «τέρας» του πληθωρισμού».
Νέες εντάξεις
Από την άλλη το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να προχωρήσει εντός του 2025 στην εφαρμογή για πρώτη φορά, αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε 505 περιοχές και οικισμούς που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, οι νέες εντάξεις θα γίνουν γιατί εκκρεμούν εδώ και αρκετά χρόνια και οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις σε στρέβλωση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων καθώς οι τιμές καθορίζονται βάσει συγκριτικών στοιχείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ υπάρχει διαφορετική φορολογική μεταχείριση έναντι εκείνων που έχουν ενταχθεί στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού.
Στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας και μετά από μια περίοδο οικονομικής αστάθειας και ύφεσης, η αγορά του real estate στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης την οποία δεν θα ήθελαν να την στρεβλώσουν με μία νέα αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Οι εκτός σχεδίου περιοχές
Από την άλλη, με τις αλλαγές που δρομολογούνται στις εκτός σχεδίου περιοχές και περισσότεροι ιδιοκτήτες θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα και τα έσοδα από το ΕΝΦΙΑ παραμένουν στα επίπεδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός άρα δεν χρειάζεται να υπάρξουν προς το παρόν άλλες αυξήσεις.
Πάντως, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Καραγεώργη Σερβίας έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία καταγραφής για να ενταχθούν στο νέο σύστημα οι 505 εκτός σχεδίου περιοχές και οικισμοί. Για παράδειγμα προς ένταξη στο νέο αντικειμενικό σύστημα είναι περιοχές στο Μαρκόπουλο Ωρωπού, στην Ανθούσα Αττικής, στο Λαγανά Ζακύνθου και σε πολλούς άλλους μικρούς οικισμούς.
Αλλαγές σε 200 περιοχές
Την ίδια στιγμή αλλαγές σχεδιάζονται στις τιμές ζώνης 100 – 200 περιοχών που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος αλλά παραμένουν εκτός σχεδίου δόμησης.
Όσον αφορά στη διαδικασία καθορισμού τιμών εφορίας στις προς ένταξη περιοχές στο σύστημα αντικειμενικών αξιών αυτή αναμένεται να ξεκινήσει αρχές 2025 και να κρατήσει περίπου ένα εξάμηνο.
Για την επανεξέταση όλων των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο σύνολο της επικράτειας όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο υπουργείο Οικονομικών «αυτό θα μας απασχολήσει από το 2026 και μετά».


Latest News

Θεοδωρικάκος: Στηρίζουμε με τον αναπτυξιακό τις παραμεθόριες και τις πιο αδύναμες οικονομικά περιοχές
«Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τη βιομηχανία, να εκσυγχρονίσουμε την αγροτική παραγωγή και να επενδύσουμε στην έρευνα και την καινοτομία που προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» προσέθεσε

Πότε ξεκινάει το εορταστικό ωράριο για το Πάσχα - Πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα
Τι προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών - Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Νέα δεδομένα για το bonus δόμησης - Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή κατά οικοδομικής άδειας
Πρόκειται για την πρώτη προσφυγή κατά οικοδομικής άδειας που κάνει χρήση των μπόνους δόμησης και απορρίπτεται από το ΣτΕ ως εκπρόθεσμη

Σε ισχύ το νέο επίδομα ανεργίας - Ο αλγόριθμος, οι δικαιούχοι και οι αλλαγές σε 10 ερωταπαντήσεις
Από σήμερα πραγματοποιείται η προεπιλογή δυνητικών δικαιούχων για το νέο επίδομα ανεργίας μέσω ειδικού αλγόριθμου

Ξεκινούν οι αιτήσεις παρόχων πιστοποίησης σε νέο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων
Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης και ενίσχυσης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας ανέργων της ΔΥΠΑ αφορά σε 5 περιοχές

«Τέλος χρόνου» για 6.000 θέσεις απασχόλησης ανέργων 55+ ετών
Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης της ΔΥΠΑ για τη στήριξη των ανέργων

Παπαθανάσης: Η συνοχή της Ευρώπης είναι προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητά της
Οι στόχοι της Συνοχής και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση να βρίσκονται στον πυρήνα της νέας αρχιτεκτονικής Συνοχής μετά το 2027, τόνισε ο κ. Παπαθανάσης
![ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε η οικοδομική δραστηριότητα κατά 15,6% το Δεκέμβριο [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/DSC9655-2-1024x569-1-600x333.jpg)
Πόσο αυξήθηκαν οι οικοδομικές άδειες - Οι top περιοχές [πίνακες]
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Δυτική Μακεδονία, στη Κρήτη και την Ανατολική Μακεδονία

Παπαθανάσης: Με ΣΔΙΤ οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 255 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ σε όρους Καθαρής Παρούσας Αξίας

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε έως και 50.000 ευρώ
Πραγματοποιήθηκε η φορολοταρία για τις συναλλαγές τουΦεβρουαρίου 2025, όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ