Η Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), ο κύριος παραγωγός προηγμένων μικροτσίπ που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, αναμένεται να αναφέρει άλμα 40% στα κέρδη του τρίτου τριμήνου την Πέμπτη χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση.

TSMC – Samsung: Συνομιλίες με Αραβικά Εμιράτα για την κατασκευή μεγα-εργοστασίων ημιαγωγών

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο, που ανάμεσα στους πελάτες της συμπεριλαμβάνονται η Apple και η Nvidia έχει επωφεληθεί από την άνοδο προς την τεχνητή νοημοσύνη.

Η TSMC ξοδεύει δισεκατομμύρια για την κατασκευή νέων εργοστασίων στο εξωτερικό

Η TSMC πρόκειται να παρουσιάσει καθαρά κέρδη 298,2 δισ. δολάρια Ταϊβάν (9,27 δισ. δολάρια ΗΠΑ) για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με μια LSEG SmartEstimate που αντλήθηκε από 22 αναλυτές. Οι SmartEstimates δίνουν μεγαλύτερη στάθμιση στις προβλέψεις από αναλυτές που είναι πιο σταθερά ακριβείς.

Αυτή η εκτίμηση συγκρίνεται με τα καθαρά κέρδη του τρίτου τριμήνου του 2023, ύψους 211 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η TSMC την περασμένη εβδομάδα ανέφερε άλμα στα έσοδα του τρίτου τριμήνου (σε δολάρια Ταϊβάν), ξεπερνώντας άνετα τις προσδοκίες της αγοράς. Η εταιρεία δίνει τις προοπτικές εσόδων της σε δολάρια ΗΠΑ στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της.

«Οι περισσότεροι από τους μεγάλους πελάτες της TSMC, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Nvidia, AMD, Qualcomm και Mediatek, κυκλοφορούν νέα προϊόντα που σε μεγάλο βαθμό βασίζονται στις προηγμένες τεχνολογίες της TSMC», δήλωσε ο Λι Φανγκ – κούο, πρόεδρος της President Capital Management.

«Τα κέρδη του τρίτου τριμήνου της TSMC θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις προσδοκίες», πρόσθεσε ο Λι.

Η TSMC ξοδεύει δισεκατομμύρια για την κατασκευή νέων εργοστασίων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τρία εργοστάσια στην πολιτεία της Αριζόνα των ΗΠΑ, αν και διαβεβαιώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα παραμείνει στην Ταϊβάν.

Στην τελευταία της κλήση κερδών τον Ιούλιο, η TSMC αύξησε την πρόβλεψη εσόδων για ολόκληρο το έτος και προσάρμοσε τα σχέδια κεφαλαιουχικών δαπανών της για φέτος μεταξύ 30 και 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη για 28 έως 32 δισεκατομμύρια δολάρια.

TSMC: Κλειδή η «έκρηξη» της ΑΙ

Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης συνέβαλε στην άνοδο της τιμής των μετοχών της πιο πολύτιμης εταιρείας της Ασίας, με τη μετοχή της TSMC που είναι εισηγμένη στην Ταϊπέι να εκτοξεύεται κατά 77% μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με άνοδο 28% για την ευρύτερη αγορά.

Η TSMC με έδρα το Hsinchu, που αναφέρεται στην καθομιλουμένη ως το «ιερό βουνό που προστατεύει τη χώρα» για τον κρίσιμο ρόλο του στην εξαγωγική οικονομία της Ταϊβάν, αντιμετωπίζει μικρό ανταγωνισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη