Στη στεριά, στη θάλασσα και τώρα στον… αέρα επενδύει η ΤΕΜΕΣ, η οποία άλλαξε την εικόνα του ελληνικού τουρισμού με την εμβληματική επένδυση της Costa Navarino.

Η εταιρεία της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου μετά την απόκτηση της Μαρίνας Πύλου, συνεχίζει τις επενδύσεις στη Μεσσηνία, συμμετέχοντας στην κοινοπραξία με την Fraport και εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου που κατέθεσε τη μοναδική προσφορά για το Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας. Η οποία φέρει το όνομα του ιδρυτή της ΤΕΜΕΣ, του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου.

Η ΤΕΜΕΣ είναι απόλυτα φυσικό να ενδιαφέρεται τόσο για την μαρίνα Πύλου όσο και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας καθώς αποτελούν συμπληρωματικές επενδύσεις στην Costa Navarino.

Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Από το σχήμα Fraport, Κοπελούζου και Κωνσταντακόπουλου η μοναδική προσφορά

Το Costa Navarino «απογείωσε» το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας απέκτησε σημαντικές προοπτικές μετά την έναρξη λειτουργίας του πρώτου ξενοδοχείου στη Costa Navarino, του «The Romanos, a Luxury Collection Resort» το οποίο άνοιξε τις πύλες του στις 20 Μαΐου του 2010.

Από τότε καταγράφει συνεχή αύξηση των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό, με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, οι αφίξεις εξωτερικού από μόλις 33.144 το 2010 ανήλθαν το 2019 σε 153.364 ενώ μετά από μία πτώση λόγω του κορονοϊού οι αφίξεις εξωτερικού ανήλθαν το 2022 στις 160.060 για να ακολουθήσει πέρυσι μια πτώση στις 135.160.

Φέτος, ωστόσο η κίνηση επανήλθε σε τροχιά απογείωσης καθώς μέχρι και τον Αύγουστο καταγράφηκαν 110 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 10,9% ή 11 χιλ. σε απόλυτο νούμερο. Όσον αφορά στις αφίξεις εσωτερικού, κυμαίνονται σταθερά κάθε χρόνο στην περιοχή των 12.000- 13.000.

Ο στόχος των 500 χιλιάδων επιβατών μέχρι το 2030

Με τις επενδύσεις που θα γίνουν εκτιμάται πως θα προσεγγίσει τους 500.000 επιβάτες πριν το τέλος της δεκαετίας. Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι από τα πρώτα που ανοίγουν (Φεβρουάριο) και τα τελευταία που κλείνουν (Νοέμβριο) την τουριστική σεζόν.

Να σημειωθεί ότι μόλις το 20% των αφίξεων του αεροδρομίου κατευθύνεται στις εγκαταστάσεις της Costa Navarino, αναβαθμίζοντας συνολικά την τουριστική αγορά της Μεσσηνίας.

Νέα προοπτική για την Μαρίνα Πύλου

Υψηλές προσδοκίες υπάρχουν και για την Μαρίνα Πύλου, την οποία η ΤΕΜΕΣ ανέλαβε για 40 χρόνια στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Εκτιμάται πως τα επόμενα έτη θα επενδυθούν ω των 10 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών και της επιχειρησιακής ικανότητας της μαρίνας, η οποία βρίσκεται στο κεντρικό και βορειανατολικό τμήμα της παραλιακής ζώνης της πόλης της Πύλου, με δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 130 τουριστικών σκαφών με μήκος από 8 έως 30 μέτρα.

Μέσα από τις επενδύσεις, η μαρίνα αναμένεται να μεταμορφωθεί, βελτιώνοντας αισθητά την εμπειρία των χρηστών και την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, η οποία έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς στην Ελλάδα.

Η Costa Navarino και το 11% του ΑΕΠ της Μεσσηνίας

Το πιο εντυπωσιακό βήμα της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου είναι η επένδυση της Costa Navarino.

Όλα ξεκίνησαν την δεκαετία του 1990, όταν ο Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος ιδρυτής της ναυτιλιακής εταιρείας Costamare από το Διαβολίτσι Μεσσηνίας αποφάσισε να προσφέρει κάτι σημαντικό στην πατρίδα του, μέσα από την υλοποίηση μιας μεγάλης τουριστικής επένδυσης.

Μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου τον Μάιο του 2010, το πρώτο ξενοδοχείο του συγκροτήματος υποδέχθηκε τους πρώτους επισκέπτες.

Σήμερα, η Costa Navarino που έχει απορροφήσει συνολικές επενδύσεις άνω των 1,25 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει τέσσερα πολυτελή ξενοδοχεία γήπεδα γκολφ αλλά και μια σειρά κατοικιών ιδιόκτητων και προς ενοικίαση.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη φάση ανάπτυξης τoυ συγκροτήματος που περιλαμβάνει την πλήρη ανάπτυξη των περιοχών Navarino Bay, Navarino Hills καθώς και το Navarino Blue, με στόχο να δημιουργηθούν ξεχωριστές περιοχές που συμπληρώνουν η μία την άλλη και προσελκύουν ταξιδιώτες διαφορετικού προφίλ.

Η Costa Navarino με βάση τα τελευταία στοιχεία, προσφέρει το 11% στο ΑΕΠ της Μεσσηνίας ενώ οι άμεσες θέσεις εργασίας ξεπερνούν τις 2.500. Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων, οι άμεσες θέσεις εργασίας θα ξεπεράσουν τις 6.600 άμεσες και τις 11.000 συνολικά, μαζί με τις έμμεσες.

Η μεταμόρφωση του Hilton σε… The Ilisian

Εξίσου εμβληματική είναι και η ανακαίνιση που υλοποιείται στο πρώην Hilton. Πρόκειται για επένδυση ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη δημιουργία ενός σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος.

Ο λόγος για το «The Ilisian», το οποίο στα 65 χιλ. τ.μ. του θα περιλαμβάνει σειρά από χρήσεις ψυχαγωγίας, φιλοξενίας και ευεξίας, όπως ξενοδοχείο υπό την ονομασία Conrad, επώνυμες κατοικίες, club, πισίνα, εστιατόρια, καταστήματα κ.α.

Μεταξύ άλλων θα δημιουργηθούν έως και 800 άμεσες θέσεις εργασίες περίπου τρεις φορές περισσότερες από αυτές του Hilton σε λειτουργία. hilton όνομα

Το The Ilisian θα  συνεισφέρει στην οικονομία 1,25 δισ. ευρώ τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας. Για κάθε ένα ευρώ της επένδυσης στον κλάδο της κατασκευής αυξάνει το συνολικό προϊόν στην οικονομία κατά 1,34 ευρώ επιπλέον, ενώ η συνολική επίδραση του Ilisian στον κλάδο της κατασκευής θα είναι συνολικά 450 εκατ. ευρώ. Οι άμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα ξεπεράσουν τις 800.

«Φιλοδοξία μας είναι το The Ilisian να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης και έμπνευσης όπου οι διεθνείς επιρροές δένουν αρμονικά με τον τοπικό του χαρακτήρα. Να εκφράσει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που είναι μέρος της ταυτότητας του κτιρίου, προσφέροντας  ταυτόχρονα, εμπειρίες της αυθεντικής, μοντέρνας Αθήνας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

Η παρουσία στο «Ελληνικό»

Η ΤΕΜΕΣ είναι παρούσα και στο μεγαλεπήβολο project του «Ελληνικού».

Σε κοινοπραξία με την Lamda Development του ομίλου Λάτση θα αναπτύξει δυο ξενοδοχεία, συνολικής δυναμικότητας περίπου 350 κλειδιών ενώ θα δημιουργηθούν και παραθεριστικές κατοικίες. Το ένα εκ των δύο ξενοδοχείων, όπως και τις κατοικίες και το spa του, θα διαχειρίζεται η Mandarin Oriental, αλυσίδα που λειτουργεί ήδη ένα θέρετρο στο Costa Navarino. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 405 εκατ. ευρώ.

Η συνεργασία με Κόκκαλη και Προκοπίου

Επιπλέον, στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνική η ΤΕΜΕΣ σε συνεργασία με την Intracom Ventures της οικογένειας Κόκκαλη και με τη συμμετοχή του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου προχωρώ στην ανάπλαση της Ακτής Β’ Βούλας, μέσα από την ανάπτυξη του Athens Beach Club, μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Λιανεμπόριο: Omnichannel, νέες μέθοδοι πληρωμής και νέες τεχνολογίες
Επιχειρήσεις |

«BNPL», «Omnichannel» και AI στο λιανεμπόριο - Τι αλλάζει στις συναλλαγές με τους καταναλωτές

Η «υπερ-εξατομίκευση» είναι ο στόχος προς τον οποίο πρέπει να εργαστεί το λιανεμπόριο, τονίζει το Retail Innovation Report 2024, και η AI παρέχει τους τρόπους για την επίτευξή του