Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού υποχωρούν περίπου 5%, καθώς το Ισραήλ είπε στις ΗΠΑ ότι δεν σχεδιάζει να χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, ανακουφίζοντας τους φόβους ότι μια μεγάλη διακοπή του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή είναι στον ορίζοντα.

Το συμβόλαιο Νοεμβρίου του West Texas Intermediate διαμορφώθηκε στα  70,15 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση κατά 3,68 δολ. ή 4,98%. Έως σήμερα, το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ έχει υποχωρήσει περίπου 2%. Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του Brent διαμορφώθηκε στα  73,82 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 3,64 δολάρια ή 4,7%. Έως σήμερα, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς έχει υποχωρήσει περίπου 4%.

Χρυσός: Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τις αγορές

Το Ισραήλ σχεδιάζει να περιορίσει τα αντίποινα του στο Ιράν σε στρατιωτικούς στόχους και δεν σκοπεύει να χτυπήσει τη βιομηχανία πετρελαίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας ή τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της, ανέφεραν στο NBC News τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα μετά την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, αυξάνοντας φόβους ότι η απάντηση του Ισραήλ θα μπορούσε να οδηγήσει σε κύκλο περαιτέρω κλιμάκωσης που θα διαταράξει τις προμήθειες αργού στην περιοχή.

Οι προβλέψεις για το πετρέλαιο

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα υψηλά που έφθασαν στην επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου. Το Ισραήλ μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στο ιρανικό χτύπημα και οι έμποροι έχουν στρέψει την προσοχή τους στα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς καθώς αναμένεται ένα διαφαινόμενο πλεόνασμα πετρελαίου το επόμενο έτος.

Ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις του για το πετρέλαιο για το 2024 για τρίτο συνεχόμενο μήνα αυτή την εβδομάδα. Και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ( IEA) αναμένει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά λιγότερο από 900.000 βαρέλια ημερησίως το 2024 και 1 εκατομμύριο bpd το 2025, μια σημαντική επιβράδυνση σε σύγκριση με την ανάπτυξη 2 εκατομμυρίων bpd την περίοδο μετά την πανδημία.

Η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα είναι ιδιαίτερα αδύναμη, με την κατανάλωση να μειώνεται κατά 500.000 bpd τον Αύγουστο, την τέταρτη μηνιαία πτώση στη σειρά, σύμφωνα με έκθεση της IEA που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή αργού στην Αμερική, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, είναι έτοιμη να αυξηθεί κατά 1,5 εκατομμύριο bpd φέτος και το επόμενο έτος, δήλωσε ο IEA.

Η IEA είπε ότι τα μέλη της είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση εάν υπάρξει διακοπή του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή.

«Προς το παρόν, η προσφορά συνεχίζει να ρέει και ελλείψει σημαντικής διαταραχής, η αγορά αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πλεόνασμα το νέο έτος», ανέφερε ο IEA στη μηνιαία έκθεσή του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities
Ζαχαροπλαστική: Κατά 83% εκτοξεύτηκε η τιμή του βουτύρου σε έναν χρόνο – «Καίνε» οι πρώτες ύλες
Commodities |

Η εκτόξευση της τιμής του βουτύρου «τορπιλίζει» τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα

Τα περιορισμένα αποθέματα και η χρήση περισσότερου γάλακτος στην παραγωγή προϊόντων με μεγαλύτερο κέρδος, όπως το τυρί από τη γαλακτοβιομηχανία «στραγγαλίζει» τη ζαχαροπλαστική