Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν χρυσό για να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους για οικονομικούς ή στρατηγικούς λόγους, όπως τόνισαν εκπρόσωποι τριών κεντρικών τραπεζών στο ετήσιο συνέδριο της London Bullion Market Association στο Μαϊάμι.

Η αυξημένη ζήτηση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες, όπως αναφέρει το Reuters,  στήριξε την τιμή του χρυσού to 2022 -23 όταν τα παγκόσμια επιτόκια ήταν υψηλά και στη συνέχεια επιβραδύνθηκε με το φετινό ράλι της τιμής του χρυσού κατά 28%. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας διέκοψε την αγορά χρυσού για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο.

Χρυσός: Πώς μπορείτε να επενδύσετε

Γιατί οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό

Παρά το ράλι του χρυσού, εκπρόσωποι των κεντρικών τραπεζών της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Μογγολίας και του Μεξικού είπαν στη διάσκεψη ότι το να έχουν χρυσό στα αποθέματα εξακολουθεί να είναι σημαντικό για αυτούς, παρόλο που η καθεμία από αυτές έχει το δικό της σκεπτικό.

Η σημασία του χρυσού ως ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου αυξάνεται για τα αποθεματικά, τονίζει στο συνέδριο ο Enkhjin Atarbaatar, επικεφαλής του τμήματος χρηματοοικονομικών αγορών στην Κεντρική Τράπεζα της Μογγολίας.

Για την Τσεχική Εθνική Τράπεζα (CNB), ο χρυσός θεωρείται ως ένας καθαρός διαφοροποιητής των αποθεματικών, εξηγεί  ο Marek Sestak, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος διαχείρισης κινδύνων της CNB.

Και οι τρεις δήλωσαν ότι δεν δραστηριοποιούνται επί του παρόντος σε παράγωγα χρυσού και ότι το Λονδίνο παραμένει η κύρια τοποθεσία αποθήκευσης του χρυσού τους ως κόμβος συναλλαγών, ενώ μόνο η Μογγολία είχε περιορισμένη όρεξη για επαναπατρισμό χρυσού για να τον αποθηκεύσει στο θησαυροφυλάκιο της.

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες αύξησαν τις αγορές για τα αποθέματά τους κατά 6% σε 183 τόνους το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, και βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιβραδύνουν πλήρως τις αγορές τους το 2024 κατά 150 τόνους από το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities
Ζαχαροπλαστική: Κατά 83% εκτοξεύτηκε η τιμή του βουτύρου σε έναν χρόνο – «Καίνε» οι πρώτες ύλες
Commodities |

Η εκτόξευση της τιμής του βουτύρου «τορπιλίζει» τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα

Τα περιορισμένα αποθέματα και η χρήση περισσότερου γάλακτος στην παραγωγή προϊόντων με μεγαλύτερο κέρδος, όπως το τυρί από τη γαλακτοβιομηχανία «στραγγαλίζει» τη ζαχαροπλαστική