Έντονη νευρικότητα εμφάνισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες επηρεάστηκαν από τους τίτλους που συνδέονται με το πετρέλαιο, αφού ο «μαύρος χρυσός» έχασε πάνω από 3%, την ώρα μάλιστα που αναμένουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,43% στις 8.257 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,06% στις 19.520 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,94% στις 7.530 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η σουηδική Ericsson σημείωσε κέρδη 9,2%, αν και ανακοίνωσε πτώση 4% στις καθαρές πωλήσεις για το τρίτο τρίμηνο, καθώς η ανάπτυξη κατά 55% στη Βόρεια Αμερική – όπου παρέχει εξοπλισμό δικτύου 5G – δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την πτώση σε άλλες αγορές.

ΕΕ: Τράπεζες και funds ζητούν συντόμευση του χρόνου συναλλαγών μετοχών και ομολόγων

Τα μακροοικονομικά

Στα μάκρο της ημέρας, το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στο 4% το τρίμηνο έως τον Αύγουστο, ελαφρώς χαμηλότερο από το προηγούμενο τρίμηνο και το ίδιο τρίμηνο πριν από έναν χρόνο.

Η αύξηση της απασχόλησης ξεπέρασε σημαντικά τις προβλέψεις, με 373.000 περισσότερους εργαζόμενους σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, ξεπερνώντας την εκτίμηση των 240.000.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν επίσης επιβράδυνση της αύξησης των μισθών, με τις μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές να αυξάνονται κατά 3,8% σε ετήσια βάση, λίγο πάνω από την πρόβλεψη για 3,7%, αλλά χαμηλότερα από το προηγούμενο 4,0%.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους, ο πληθωρισμός στη Γαλλία διαμορφώθηκε στο 1,1% τον Σεπτέμβριο. Σε μηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) υποχώρησε κατά 1,2%.

Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός στη χώρα, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 1,4% τον Σεπτέμβριο, σε αντίθεση με το 1,7% του Αυγούστου.

Επίσης, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 1,5% τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από το 2,3% του Αυγούστου, ενώ είναι το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2021.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού αποδόθηκε κυρίως στις τιμές των μεταφορών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 3,9% ετησίως, και στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, τα οποία είχαν μείωση 0,7 ποσοστιαίων μονάδων στο 1,8%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,6%.

Την ίδια ώρα, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,8% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,3% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 0,1% και 0,2%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023.

Τέλος, το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία ανέκαμψε τον Οκτώβριο μετά τη βουτιά τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW). Ο δείκτης οικονομικού κλίματος εκτινάχθηκε στο 13,1 τον Οκτώβριο από 3,6 τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη βελτιώθηκε αισθητά στο 20,1, έναντι 9,3 τον Σεπτέμβριο, και ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών μειώθηκε κατά 0,4 μονάδες στο -40,8.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές