Εδώ και καιρό υπάρχει ενδιαφέρον για το μερίδιο της ολλανδικής κυβέρνησης στην τράπεζα ABN Amro από παίκτες στον τομέα. Η ανακοίνωση της ολλανδικής κυβέρνησης την Τρίτη ότι θα μειώσει το μερίδιό της στην ABN Amro κατά ένα τέταρτο στο 30% μέσω ενός σχεδίου διαπραγμάτευσης, σίγουρα θα αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον.

Η ABN Amro αποτέλεσε αντικείμενο εικασιών εξαγοράς πέρυσι, όταν δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι η γαλλική τράπεζα BNP Paribas ενδιαφέρεται για την ολλανδική τράπεζα. Τότε, η BNP Paribas διέψευσε τις αναφορές.

ABN Amro: Ενδιαφέρον για την εξαγορά της ολλανδικής τράπεζας από τον γαλλικό όμιλο BNP Paribas

Η ολλανδική κυβέρνηση, η οποία κατέχει επί του παρόντος ποσοστό 40,5% στην ABN Amro, ανακοίνωσε μέσω της εταιρείας επενδυτικών οχημάτων της NLFI ότι θα πουλήσει μετοχές χρησιμοποιώντας ένα προκαθορισμένο σχέδιο συναλλαγών που θα εκτελεστεί από την Barclays Bank Ireland.

Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι πούλησε μετοχές αξίας περίπου 1,17 δισ. ευρώ, μειώνοντας τη συμμετοχή της κάτω από το 50%. Χρησιμοποίησε μέρος των εσόδων για να εξοφλήσει ορισμένα από τα χρέη του κράτους.

Ασαφές χρονοδιάγραμμα για το υπόλοιπο μερίδιο

Η ABN Amro διασώθηκε από το κράτος κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 και αργότερα, το 2015, ιδιωτικοποιήθηκε.

Η κυβέρνηση άρχισε να μειώνει τη συμμετοχή της στην εταιρεία πέρυσι.

Η τράπεζα περιήλθε στην ιδιοκτησία του κράτους «για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και όχι ως επένδυση για απόδοση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ίλκο Χάινεν σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο, επαναλαμβάνοντας προηγούμενες δηλώσεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Προκειμένου να ανακτηθεί η συνολική δαπάνη της κυβέρνησης, ολόκληρο το υπόλοιπο μερίδιο θα πρέπει να πωληθεί στην τιμή των 31,49 ευρώ ανά μετοχή, δήλωσε ο Χάινεν τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας ότι δεν είναι «ρεαλιστικό» ότι μια τέτοια τιμή θα επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον. Στο κλείσιμο της Δευτέρας, η τιμή της μετοχής της ABN Amro ήταν 15,83 ευρώ.

Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια, μετά την κίνηση της UniCredit να αναλάβει μερίδιο στη γερμανική τράπεζα Commerzbank που πυροδότησε ερωτήματα σχετικά με τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις στην Ευρώπη και την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης τραπεζικής ένωσης στην περιοχή.

Οι κυβερνήσεις έχουν κεφαλαιοποιήσει την ανάκαμψη των μετοχών για να πουλήσουν τις μετοχές τους σε τράπεζες που εξαγοράστηκαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η βρετανική και η γερμανική κυβέρνηση έχουν κάνει κινήσεις φέτος για να μειώσουν τις αντίστοιχες μετοχές τους στη NatWest και την Commerzbank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή