
Εδώ και καιρό υπάρχει ενδιαφέρον για το μερίδιο της ολλανδικής κυβέρνησης στην τράπεζα ABN Amro από παίκτες στον τομέα. Η ανακοίνωση της ολλανδικής κυβέρνησης την Τρίτη ότι θα μειώσει το μερίδιό της στην ABN Amro κατά ένα τέταρτο στο 30% μέσω ενός σχεδίου διαπραγμάτευσης, σίγουρα θα αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον.
Η ABN Amro αποτέλεσε αντικείμενο εικασιών εξαγοράς πέρυσι, όταν δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι η γαλλική τράπεζα BNP Paribas ενδιαφέρεται για την ολλανδική τράπεζα. Τότε, η BNP Paribas διέψευσε τις αναφορές.
ABN Amro: Ενδιαφέρον για την εξαγορά της ολλανδικής τράπεζας από τον γαλλικό όμιλο BNP Paribas
Η ολλανδική κυβέρνηση, η οποία κατέχει επί του παρόντος ποσοστό 40,5% στην ABN Amro, ανακοίνωσε μέσω της εταιρείας επενδυτικών οχημάτων της NLFI ότι θα πουλήσει μετοχές χρησιμοποιώντας ένα προκαθορισμένο σχέδιο συναλλαγών που θα εκτελεστεί από την Barclays Bank Ireland.
Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι πούλησε μετοχές αξίας περίπου 1,17 δισ. ευρώ, μειώνοντας τη συμμετοχή της κάτω από το 50%. Χρησιμοποίησε μέρος των εσόδων για να εξοφλήσει ορισμένα από τα χρέη του κράτους.

Ασαφές χρονοδιάγραμμα για το υπόλοιπο μερίδιο
Η ABN Amro διασώθηκε από το κράτος κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 και αργότερα, το 2015, ιδιωτικοποιήθηκε.
Η κυβέρνηση άρχισε να μειώνει τη συμμετοχή της στην εταιρεία πέρυσι.
Η τράπεζα περιήλθε στην ιδιοκτησία του κράτους «για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και όχι ως επένδυση για απόδοση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ίλκο Χάινεν σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο, επαναλαμβάνοντας προηγούμενες δηλώσεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Προκειμένου να ανακτηθεί η συνολική δαπάνη της κυβέρνησης, ολόκληρο το υπόλοιπο μερίδιο θα πρέπει να πωληθεί στην τιμή των 31,49 ευρώ ανά μετοχή, δήλωσε ο Χάινεν τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας ότι δεν είναι «ρεαλιστικό» ότι μια τέτοια τιμή θα επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον. Στο κλείσιμο της Δευτέρας, η τιμή της μετοχής της ABN Amro ήταν 15,83 ευρώ.
Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια, μετά την κίνηση της UniCredit να αναλάβει μερίδιο στη γερμανική τράπεζα Commerzbank που πυροδότησε ερωτήματα σχετικά με τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις στην Ευρώπη και την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης τραπεζικής ένωσης στην περιοχή.
Οι κυβερνήσεις έχουν κεφαλαιοποιήσει την ανάκαμψη των μετοχών για να πουλήσουν τις μετοχές τους σε τράπεζες που εξαγοράστηκαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η βρετανική και η γερμανική κυβέρνηση έχουν κάνει κινήσεις φέτος για να μειώσουν τις αντίστοιχες μετοχές τους στη NatWest και την Commerzbank.


Latest News

Τι αλλάζει από σήμερα για τους Ευρωπαίους τουρίστες στη Βρετανία - Ποια τα βήματα για να ταξιδέψει κάποιος
Υποχρεωτική από σήμερα η έκδοση ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας για τους Ευρωπαίους που θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα
![Δασμοί Τραμπ: Αντίστροφη μέτρηση για την «Ημέρα Απελευθέρωσης» – Μνήμες από τη Μεγάλη Ύφεση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_trump_tariffs2-600x352.png)
Αντίστροφη μέτρηση για την «Ημέρα Απελευθέρωσης» - Οι δασμοί και οι μνήμες από τη Μεγάλη Ύφεση [γραφήματα]
Σήμερα στον Κήπο των Τριαντάφυλλων ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει τους αμοιβαίους δασμούς που έχουν προκαλέσει φόβους για ύφεση και για το τέλος της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων

Lufthansa: Πως αναβαθμίζει την επιχειρηματική θέση με επτά κατηγορίες θέσεων
Η επιλογή θέσης σε μια πτήση ποτέ δεν ήταν πιο περίπλοκη από τις νέες καμπίνες Allegris της Lufthansa

Harley-Davidson: Θέλει εκδίκηση σε περίπτωση που η ΕΕ στοχεύσει τις μοτοσυκλέτες της
Οι δασμοί θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές των μοτοσικλετών της Harley-Davidson σε εξαψήφιο αριθμό σε ορισμένες χώρες, με τις πωλήσεις να βρίσκονται ήδη υπό πίεση στην Ευρώπη

Γιατί ο Τραμπ εξετάζει «μαχαίρι» στα 9 δισ. δολάρια των επιχορηγήσεων προς το πανεπιστήμιο
Το Χάρβαρντ έχει καταγραφεί ως σύμβολο του αμερικανικού ονείρου εδώ και γενιές

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ