Οι ευρωπαϊκές τράπεζες και τα funds καλούν τις Βρυξέλλες να δεσμευτούν δημοσίως για τη συντόμευση του χρονικού διαστήματος διακανονισμού των συναλλαγών μετοχών και ομολόγων της ΕΕ, καθώς οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προωθούν τα σχέδια εκσυγχρονισμού των δικών τους αγορών.

Μια ομάδα εργασίας που εκπροσωπεί 18 ομάδες-λόμπι της αγοράς κάλεσε τη Δευτέρα τις Αρχές της ΕΕ να «δεσμευτούν επίσημα» για τη μεταρρύθμιση του χρόνου διακανονισμού. Η ομάδα εργασίας, της οποίας ηγείται η Ένωση Χρηματοπιστωτικών Αγορών στην Ευρώπη (AFME), κάλεσε επίσης το μπλοκ να ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για να καθοδηγήσει τον κλάδο στις προετοιμασίες του.

Ο διακανονισμός είναι η τυπικά καθημερινή αλλά κρίσιμη διαδικασία αντιστοίχισης και νομικής μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων από τους πωλητές στους αγοραστές.

Τράπεζες: Η «αχίλλειος πτέρνα» της Ευρώπης – Γιατί χρειάζονται μεγαλύτερα σχήματα

Η πίεση στην ΕΕ

Η πίεση προς την ΕΕ έρχεται καθώς άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο μειώνουν τα δικά τους παράθυρα διακανονισμού από δύο ημέρες σε μία, για να μειώσουν τον κίνδυνο και να ενισχύσουν τη ρευστότητα στις αγορές τους. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ινδία και το Μεξικό έχουν ήδη προχωρήσει στη μετάβαση, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2027. Η Ελβετία βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με τους συμμετέχοντες στην αγορά της.

Η ΕΕ έχει προβεί σε αξιολογήσεις, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη απόφαση. «Η διαδικασία αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο από μια πανευρωπαϊκή ομάδα εργασίας με την κατάλληλη αρμοδιότητα», πρόσθεσε η AFME.

Η ομάδα εργασίας, η οποία περιλαμβάνει εκπροσώπους από επαγγελματικούς φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία, οι φορείς διαχείρισης κεφαλαίων ICI, Aima και Efama, ανακοίνωσε ότι ο κλάδος προτιμά να εναρμονιστεί η κίνηση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι χώρες που έκαναν αλλαγές

Είπαν ότι αυτό θα μείωνε τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από αναντιστοιχίες στοn διακανονισμό, όταν η οριστικοποίηση μιας συμφωνίας και η διαθεσιμότητα των περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιούνται στη συμφωνία δεν ευθυγραμμίζονται. Για παράδειγμα, ένας αγοραστής μπορεί να χρειάζεται να πουλήσει τις μετοχές του σε μία ημέρα, αλλά μπορεί να μην λάβει τα μετρητά για δύο ημέρες. Οι αγορές συναλλάγματος συνήθως συμβιβάζουν τις συμφωνίες σε δύο ημέρες.

Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία εισήγαγαν αλλαγές πριν ή μετά την ΕΕ, «και στα δύο σενάρια, η επιτάχυνση του διακανονισμού θα οδηγούσε σε περιπλοκές», αναφέρει η AFME στην έκθεσή της. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι χρηματιστές και οι επενδυτές υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές την εναρμόνιση με το Ηνωμένο Βασίλειο το 2027, αλλά απαιτούν από τους αξιωματούχους της ΕΕ να αναλάβουν αυτή τη δέσμευση. Η δημιουργία μιας ομάδας σε επίπεδο ΕΕ για την προώθηση των εργασιών ήταν «ένα κρίσιμο επόμενο βήμα».

Σε μια διαβούλευση του κλάδου νωρίτερα φέτος, το 70% των συμμετεχόντων τάχθηκε υπέρ μιας μετακίνησης το τελευταίο τρίμηνο του 2027.

Η διαδικασία μετάβασης της ΕΕ αναμένεται να είναι πιο περίπλοκη από εκείνη των μεμονωμένων χωρών, δεδομένων των κατακερματισμένων κεφαλαιαγορών της περιοχής. Για παράδειγμα, η AFME σημείωσε ότι ορισμένες αλλαγές στις διαδικασίες εκκαθάρισης θα επηρεάσουν ειδικά την ισπανική αγορά λόγω των χρόνων συμψηφισμού του οίκου εκκαθάρισης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Ζαχαροπλαστική: Κατά 83% εκτοξεύτηκε η τιμή του βουτύρου σε έναν χρόνο – «Καίνε» οι πρώτες ύλες
Commodities |

Η εκτόξευση της τιμής του βουτύρου «τορπιλίζει» τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα

Τα περιορισμένα αποθέματα και η χρήση περισσότερου γάλακτος στην παραγωγή προϊόντων με μεγαλύτερο κέρδος, όπως το τυρί από τη γαλακτοβιομηχανία «στραγγαλίζει» τη ζαχαροπλαστική