Την προειδοποίηση ότι η Fed θα πρέπει να προχωρήσει πιο προσεκτικά στη μείωση των επιτοκίων απηύθυνε ο εκ των κορυφαίων και με μεγάλη επιρροή στελεχών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Κρίστοφερ Γουόλερ, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Hoover στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Όπως είπε, αποτιμώντας τη γενικότερη εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, «θεωρώ ότι το σύνολο των δεδομένων δείχνει ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να προχωρήσει με μεγαλύτερη προσοχή στον ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων από όση χρειαζόταν στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου».

Κασκάρι (Fed): Περισσότερες ήπιες μειώσεις επιτοκίων

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η οικονομία είναι μεν σε καλύτερη θέση από ό, τι προηγουμένως, ο στόχος του, όμως είναι να διατηρηθεί έτσι.

«Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια του τελευταίου ενάμιση έτους, αλλά αυτή η πρόοδος ήταν σαφώς άνιση – μερικές φορές μοιάζει σαν να βρίσκεσαι σε rollercoaster», είπε ο τραπεζίτης, κάνοντας λόγο για «μικρή ένδειξη μεγάλης επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας» και λέγοντας ότι η αγορά εργασίας παραμένει «αρκετά υγιής».

Ο Γουόλερ είναι από τις φωνές με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς. Εάν τα δεδομένα εξελιχθούν όπως αναμένεται, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί ξανά στο στόχο και καθώς η ανεργία αυξάνεται, η κεντρική τράπεζα, είπε, θα μπορούσε να φτάσει σε μια «ουδέτερη» πολιτική που δεν θα καταστέλλει πλέον την ανάπτυξη «με σκόπιμο ρυθμό». Federal reserve

Πάντως, τα νέα δεδομένα που θα έχει στο τραπέζι η Fed στην επόμενη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, αναμένεται να είναι ως έναν βαθμό αλλοιωμένα, εξαιτίας των πρόσφατων τυφώνων που έπληξαν το νότιο τμήμα της χώρας, καθώς και της απεργίας στο εργοστάσιο της Boeing, σημείωσε ο Γουόλερ.

Ο ίδιος, περιμένει ότι τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας την εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας  είναι πιθανό να δείξουν μια «σημαντική αλλά προσωρινή απώλεια».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι είναι πιο σίγουρος πως η Fed θα μπορούσε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, διατηρώντας παράλληλα μια υγιή αγορά εργασίας, υποδηλώνοντας μικρή ανησυχία για μια επικείμενη ύφεση.

Η Fed μείωσε το βασικό της επιτόκιο στην τελευταία της συνεδρίαση κατά μισή μονάδα μεγαλύτερο από το συνηθισμένο κατά μισή μονάδα, στο 4,75%-5%, επικαλούμενη την ανάγκη «επαναβαθμονόμησης» της νομισματικής πολιτικής μέσα από το πρίσμα της υποχώρησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης των θέσεων εργασίας.

Αυτό το αφήγημα αμφισβητήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, με μια πιο καυτή από την αναμενόμενη έκθεση δείκτη τιμών καταναλωτή την περασμένη εβδομάδα να υποδεικνύει ότι ορισμένες πιέσεις τιμών παραμένουν σταθερές ακόμη και όταν ο συνολικός πληθωρισμός μειώνεται σταδιακά. Τα δεδομένα, τα οποία ο Waller περιέγραψε ως «απογοητευτικά» και «μη ευπρόσδεκτη εξέλιξη», ακολούθησαν μια έκθεση για τις θέσεις εργασίας που έδειξε ότι οι επιχειρήσεις πρόσθεσαν 254.000 θέσεις τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ιταλία: Παρέμβαση της εισαγγελίας για την παραβίαση του λογαριασμού της Μελόνι σε ιταλική τράπεζα
Διεθνή |

Εισαγγελική έρευνα για την παραβίαση του λογαριασμού της Μελόνι σε ιταλική τράπεζα

Δημόσια συγνώμη από τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιταλία, υπάλληλος της οποίας υπέκλεβε προσωπικά δεδομένα πολιτικών και επιχειρηματιών επί μήνες - Τι ερευνούν οι εισαγγελικές αρχές