Η Κίνα έχει αρχίσει να επιβάλλει έναν φόρο – που είχε υποβαθμιστεί το προηγούμενι διάστημα – στα κέρδη από επενδύσεις στο εξωτερικό από τους υπερπλούσιους της χώρας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και που μίλησαν σχετικά στο Bloomberg.

Κίνα: Η πίεση του αποπληθωρισμού αυξάνεται

Κάποια πλούσια άτομα σε μεγάλες κινεζικές πόλεις κλήθηκαν τους τελευταίους μήνες να κάνουν αυτοαξιολογήσεις ή κλήθηκαν από τις φορολογικές αρχές για συναντήσεις για πιθανές πληρωμές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν καθυστερήσει από τα προηγούμενα χρόνια, ανέφεραν οι πηγές.

Ορισμένοι από τους Κινέζους που γίνονται στόχος των φορολογικών αρχών, είχαν τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία

Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει την αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη στο εσωτερικό της κυβέρνησης να επεκτείνει τις πηγές εσόδων της καθώς οι πωλήσεις γης υποχωρούν και η ανάπτυξη επιβραδύνεται. Επίσης, ευθυγραμμίζεται με την εκστρατεία «κοινής ευημερίας» του Προέδρου Σι Τζιννπίνγκ για τη δημιουργία πιο ίσης κατανομής του πλούτου στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχουν επενδυτές που αντιμετωπίζουν φορολόγηση έως και 20% επί των επενδυτικών κερδών και ορισμένοι από αυτούς υπόκεινται επίσης σε κυρώσεις για καθυστερημένες πληρωμές, ανέφεραν οι πηγές προσθέτοντας ότι το τελικό ποσό είναι διαπραγματεύσιμο.

Η Κίνα ακολουθεί επίσης την εφαρμογή του Κοινού Προτύπου Αναφοράς (CRS) του 2018, ενός παγκόσμιου συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών που στοχεύει στην πρόληψη της φοροδιαφυγής. Αν και οι τοπικοί κανόνες πάντα όριζαν ότι οι κάτοικοι φορολογούνται για το εισόδημα που αποκτούν στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των κερδών από επενδύσεις, σπάνια επιβάλλονταν μέχρι πρόσφατα αυτός ο φόρος, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.

Δεν είναι σαφές πόσο εκτεταμένες είναι οι προσπάθειες και πόσο θα διαρκέσουν. Ορισμένοι από τους Κινέζους που γίνονται στόχος των φορολογικών αρχών, είχαν τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία, ενώ άλλοι ήταν μέτοχοι εταιρειών εισηγμένων στο Χονγκ Κονγκ και στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με το CRS, η Κίνα ανταλλάσσει αυτόματα πληροφορίες με σχεδόν 150 αρμόδιες αρχές σχετικά με λογαριασμούς που ανήκουν σε άτομα που υπόκεινται σε φόρους σε κάθε χώρα μέλος τα τελευταία έξι χρόνια.

«Η Κίνα έχει ήδη έναν θησαυρό δεδομένων CRS που θα μπορούσαν να διερευνήσουν οι φορολογικές αρχές για να αποκαλύψουν ευκαιρίες για επιβολή έκτακτων φόρων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Deloitte China, Patrick Yip. «Η δυνατότητα για μεμονωμένους φορολογικούς ελέγχους, σε σχέση με τους φορολογικούς ελέγχους των επιχειρήσεων, θα είναι σε άνοδο».

Κίνα: Στο επίκεντρο οι υπερ-πλούσιοι

Οι πλούσιοι της Κίνας βρίσκονται στο επίκεντρο από τότε που ο Σι εξαπέλυσε μια πολυετή καταστολή μέσω ελέγχων των ρυθμιστικών αρχών σε κλάδους όπως ο καταναλωτικός, ο χρηματοοικονομικός και το real estate.

Η πολιτική αυτή έπληξε την εμπιστοσύνη των πλουσιότερων ατόμων σε μια χώρα όπου κάθε λίγε ημέρες μέτραγε και έναν νέο δισεκατομμυριούχο το 2018. Η Boston Consulting Group εκτίμησε περίπου την εποχή ότι από την προσωπική περιουσία των 24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας, 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κρατούνταν στο εξωτερικό.

Η Κίνα έχει επίσης δει μια έξαρση της μετανάστευσης από εύπορους πολίτες, με περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα από το 2021, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Τα δημοσιονομικά έσοδα της Κίνας από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 2,6% από το 2023 σε περίπου 14,8 τρισεκατομμύρια γουάν. Τα έσοδα από τις κρατικές πωλήσεις γης μειώθηκαν κατά 25% στα δύο τρισεκατομμύρια γουάν, ενώ τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά 5,3%.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανακοίνωσαν μια σειρά μέτρων τόνωσης από τα τέλη Σεπτεμβρίου για να αναζωογονηθεί η οικονομία, συμπεριλαμβανομένων δεσμεύσεων να καταβάλουν τη μεγαλύτερη προσπάθεια εδώ και χρόνια για να ανταλλάξουν το εκτός ισολογισμού χρέος των τοπικών κυβερνήσεων για να μειώσουν το οικονομικό τους βάρος.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν γίνει πιο επιθετικοί στο να κυνηγούν εταιρείες για φόρους που χρονολογούνται δεκαετίες πίσω, καθώς προσπαθούν να καλύψουν μια τρύπα στα οικονομικά των δήμων που προκλήθηκαν από την ύφεση των κατοικιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή