
Την κοινή πρόταση Ελλάδας – Ρουμανίας – Βουλγαρίας για την καθιέρωση ενός μηχανισμού ανάκτησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών σε περιόδους έκτακτης μεταβλητότητας των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.
Στην ατζέντα των 27 υπουργών ήταν η προαναφερόμενη κοινή πρόταση των τριών χωρών, η οποία είναι το αποτέλεσμα πρωτοβουλίας των αντίστοιχων κυβερνήσεων μετά την έκρηξη των τιμών του καλοκαιριού στην νοτιοανατολική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση του κόστους ενέργειας.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στους «27» η ελληνική πρόταση για τις τιμές – Πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα στην ΕΕ
Ο Σκυλακάκης για το πρόβλημα των τιμών
Ο κ. Σκυλακάκης στην τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών τόνισε ότι «για 25 ημέρες είχαμε μία ετήσια αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10%, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη άνοδος του κόστους ενέργειας».
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό «είχαμε μία ανωμαλία στο σύστημα μεταφοράς όπου οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για μία μεγαβατώρα κόστισαν 40 φορές παραπάνω από τον κατώτατο μισθό της περιοχής (νοτιοανατολική Ευρώπη). Αν αυτό συνέβαινε στις χώρες σας πώς θα το αντιμετωπίζατε;» επισήμανε ο Σκυλακάκης απευθυνόμενος στους υπουργούς κυρίως χωρών της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίοι και φέρονται να μην συμφωνούν με την πρόταση Ελλάδας – Ρουμανίας – Βουλγαρίας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιέγραψε το πρόβλημα λέγοντας ότι ουσιαστικά «οι χώρες της Βαλκανικής αποσυνδέθηκαν από την αγορά με αποτέλεσμα την τεράστια διαφορά στις τιμές».
Ηλεκτρικές διασυνδέσεις σε 6 με 10 χρόνια….
Ο κ. Σκυλακάκης στην τοποθέτηση του υποστήριξε ότι «για να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες και ικανές ηλεκτρικές διασυνδέσεις που θα μεταφέρουν τις απαιτούμενες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στις περιφέρειες και τα κράτη της Ε.Ε. θα χρειαστούν έξι με 10 χρόνια. Αλλά αν επαναληφθεί το φαινόμενο τον άλλον μήνα ή σε έξι μήνες τι θα γίνει;»
Ο μηχανισμός ανάκτησης υπερκερδών
Στο τέλος της τοποθέτησης του ο κ. Σκυλακάκης τόνισε την ανάγκη να θεσπιστεί «ένας μηχανισμός ανάκτησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει ο καταναλωτής ένα μηνιάτικο για μία ώρα ηλεκτρικής ενέργειας…», είπε χαρακτηριστικά ζητώντας την αναθεώρηση των σχετικών κανόνων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού σε τέτοιες περιπτώσεις και για σύντομο χρονικό διάστημα.
Το παρασκήνιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με όσα δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης μετά το τέλος του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. η Κομισιόν συμφώνησε να μείνει ανοιχτή η συζήτηση για αυτό το φαινόμενο ώστε αν επαναληφθεί το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά.
Όπως αναφέρουν πηγές, ήταν αναμενόμενο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδίωκε να συμβιβάσει τις θέσεις των τριών κρατών μελών με τα υπόλοιπα και ιδίως τις κυβερνήσεις των κεντρικών και βορείων χωρών της Ε.Ε. που δείχνουν απρόθυμες στη θέσπιση ενός μηχανισμού ανάκτησης υπερκερδών.
Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος.
Οι 27 συμφώνησαν επίσης στην υλοποίηση επενδύσεων για περισσότερες ηλεκτρικές διασυνδέσεις αναγνωρίζοντας το πρόβλημα όπως επίσης να γίνεται καλύτερος προγραμματισμός των συντηρήσεων προκειμένου π.χ. τους θερινούς μήνες να είναι διαθέσιμη η μεταφορική ικανότητα των υφιστάμενων ηλεκτρικών διασυνδέσεων.
Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη, ότι έγινε αντιληπτό πώς οι τιμές θα συνεχίσουν να είναι ευμετάβλητες όσο μεγαλώνει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, η ζήτηση και οι διασυνδέσεις θα παραμένουν αυτές που είναι.
Γεγονός, όπως ερμηνεύουν οι ίδιες πηγές, που σημαίνει ότι η Κομισιόν θα κρατά ανοιχτή τη συζήτηση και το ενδεχόμενο λήψης άμεσων μέτρων να παραμένει ανοιχτό…


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού