Στο 63,9% έφτασε το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2024, παρουσιάζοντας από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις χώρες του ΟΟΣΑ καθώς στο πρώτο τρίμηνο διαμορφωνόταν σε 62,7% και το 2021 σε 57,3%. Ως συνολικό ποσοστό πάντως παραμένει κάτω από το μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών. Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ στην απασχόληση (employment levels) διαμορφώθηκε σε 70,2% σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε μόλις στη δημοσιότητα ο Οργανισμός.
Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό (labor force participation rate) διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 70,9%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες του ΟΟΣΑ έφτασε το 74%.
Η απασχόληση και η ανεργία των νέων
Μεγάλη πρόκληση για την χώρα μας επίσης εξακολουθεί να αποτελεί η ανεργία και ειδικά η ανεργία των νέων. Η ανεργία στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2024 έτρεχε με 9,5% από 12,5% το 2021, με την ανεργία των ανδρών να φτάνει το μήνα αυτό σε 7,7% και των γυναικών σε 11,6%. Η ανεργία των νέων ηλικίας 15 με 24 έτη διαμορφωνόταν τον Αύγουστο του 2024 σε 19,4%, ενώ για ηλικίες άνω των 25 ετών έφτανε το 8,9% σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Εργάνη: Ιστορικό ρεκόρ στην απασχόληση στο 8μηνο
Οι χώρες του ΟΟΣΑ
Συνολικά τα ποσοστά απασχόλησης και συμμετοχής του εργατικού δυναμικού των χωρών του ΟΟΣΑ χαρακτηρίζονται ως σταθερά για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους από τον Οργανισμό και διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα που καταγράφηκαν από το 2005 και το 2008 αντίστοιχα, όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία. Και οι δύο δείκτες βρέθηκαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ ή κοντά σε αυτά για 13 από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και του Μεξικού.
Το ποσοστό απασχόλησης ήταν πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (70,2%), στα δύο τρίτα των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ τα ποσοστά ήταν συνολικά και παρά οποιεσδήποτε μεταβολές ιδιαίτερα χαμηλά στο Μεξικό και την Τουρκία. Η Τουρκία παρέμεινε η χώρα του ΟΟΣΑ με το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης, στο 55,1%, που ωστόσο ήταν υψηλό ρεκόρ για εκείνη, όπως σημειώνεται.
Το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε σε 18 χώρες του ΟΟΣΑ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται στην Εσθονία, την Ελλάδα και την Ισλανδία, με βάση την καταγραφή του Οργανισμού. Το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε σε 5 χώρες του ΟΟΣΑ, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στην Κόστα Ρίκα, τη Φινλανδία και τη Σλοβενία.
Η απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Το δεύτερο τρίμηνο του 2024 το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό του ΟΟΣΑ των εργαζομένων ηλικίας 15 έως 64 ετών αυξήθηκε (74%) με ποσοστά ρεκόρ 67,1% για τις γυναίκες και 81% για τους άνδρες. Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό ήταν σταθερό σε 20 χώρες του ΟΟΣΑ, αυξήθηκε σε 15 και μειώθηκε στην Ιταλία, την Πολωνία και τη Σλοβενία.
Επίσης τον Αύγουστο του 2024 το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 4,9% στις χώρες του ΟΟΣΑ. Το ποσοστό αυτό παρέμεινε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (5,9%) και στη ζώνη του ευρώ (6,4%). Παρέμεινε αμετάβλητο σε 21 χώρες του ΟΟΣΑ που είχαν διαθέσιμα στοιχεία για τον Αύγουστο. Τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο του 2024 δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας ήταν γενικά σταθερό στο 4,1% στις Ηνωμένες Πολιτείες, 0,4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον Ιανουάριο του 2024.
Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας των νέων του ΟΟΣΑ (εργαζόμενοι ηλικίας 15-24 ετών) κορυφώθηκε στο 11,4%. τον Αύγουστο του 2024, με 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον Ιούλιο, με αυξήσεις που ξεπερνούν τη 1 ποσοστιαία μονάδα στην Αυστρία και τη Λιθουανία.
Latest News
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη