Η γερμανική κυβέρνηση έχει διαθέσει έως και 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη 15 βιομηχανικών εταιρειών στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από τον άνθρακα στο πλαίσιο του πρώτου γύρου «συμβάσεων προστασίας του κλίματος», δήλωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομίας.

Στο πλαίσιο του στόχου της Γερμανίας να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2045, το Βερολίνο θα χορηγήσει 15ετείς επιδοτήσεις σε εταιρείες σε τομείς όπως το γυαλί, το χαρτί και τα χημικά με αντάλλαγμα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά την παραγωγή.

Ομιλος Τιτάν: Συνεργασία με την thyssenkrupp Polysius για μελέτη, μεγάλης κλίμακας, έργου δέσμευσης CO2

Τα 15 έργα αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση 17 εκατομμυρίων μετρικών τόνων εκπομπών κατά τη διάρκεια της 15ετούς διάρκειας των συμβάσεων. Οι συνολικές εκπομπές CO2 της Γερμανίας το 2023 ανήλθαν σε 674 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.
Μέσω των συμβάσεων, οι εταιρείες θα αποζημιωθούν για το πρόσθετο κόστος της πράσινης παραγωγής σε κλάδους όπου οι φιλικές προς το κλίμα διαδικασίες παραγωγής δεν μπορούν σήμερα να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά.

Οι επικριτές λένε ότι οι επιδοτήσεις είναι δαπανηρές, θα επιφέρουν μόνο μια μικρή μείωση στις εκπομπές της Γερμανίας και θα στηρίξουν ενεργοβόρες βιομηχανίες που ταιριάζουν καλύτερα σε άλλες χώρες όπου οι τιμές της ενέργειας είναι χαμηλότερες.

Το Βερολίνο λέει ότι αποτελούν προσωρινή σανίδα σωτηρίας για ορισμένες βιομηχανίες έως ότου η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώσει τις τιμές της ενέργειας.
Στους δικαιούχους του πρώτου γύρου του προγράμματος, που ξεκίνησε τον Μάρτιο, περιλαμβάνονται η BASF  και η Suedzucker  καθώς και οι γερμανικές θυγατρικές της Kimberly-Clark , της Saint-Gobain και της Wienerberger .

«Η Γερμανία είναι το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που εφαρμόζει συμβόλαια προστασίας του κλίματος, τοποθετώντας μας ως ηγέτη στη βιομηχανική απεξάρτηση από τον άνθρακα», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Οι συμβάσεις περιλαμβάνουν ευέλικτους μηχανισμούς χρηματοδότησης που προσαρμόζονται με βάση τις μεταβολές των τιμών της ενέργειας και του CO2, ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας, προσθέτοντας ότι αναμένεται να καταβάλει σημαντικά λιγότερες επιδοτήσεις από το μέγιστο προβλεπόμενο ποσό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΕΕ: Δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για τα κινεζικά EV
Διεθνή |

ΕΕ: Δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για τα κινεζικά EV

Στενεύουν τα περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο της έρευνας κατά των επιδοτήσεων που έχει οδηγήσει το Πεκίνο και την ΕΕ στη μεγαλύτερη εμπορική διαμάχη τους εδώ και μια δεκαετία