
Η γερμανική κυβέρνηση έχει διαθέσει έως και 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη 15 βιομηχανικών εταιρειών στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από τον άνθρακα στο πλαίσιο του πρώτου γύρου «συμβάσεων προστασίας του κλίματος», δήλωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομίας.
Στο πλαίσιο του στόχου της Γερμανίας να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2045, το Βερολίνο θα χορηγήσει 15ετείς επιδοτήσεις σε εταιρείες σε τομείς όπως το γυαλί, το χαρτί και τα χημικά με αντάλλαγμα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά την παραγωγή.
Τα 15 έργα αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση 17 εκατομμυρίων μετρικών τόνων εκπομπών κατά τη διάρκεια της 15ετούς διάρκειας των συμβάσεων. Οι συνολικές εκπομπές CO2 της Γερμανίας το 2023 ανήλθαν σε 674 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.
Μέσω των συμβάσεων, οι εταιρείες θα αποζημιωθούν για το πρόσθετο κόστος της πράσινης παραγωγής σε κλάδους όπου οι φιλικές προς το κλίμα διαδικασίες παραγωγής δεν μπορούν σήμερα να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά.
Οι επικριτές λένε ότι οι επιδοτήσεις είναι δαπανηρές, θα επιφέρουν μόνο μια μικρή μείωση στις εκπομπές της Γερμανίας και θα στηρίξουν ενεργοβόρες βιομηχανίες που ταιριάζουν καλύτερα σε άλλες χώρες όπου οι τιμές της ενέργειας είναι χαμηλότερες.
Το Βερολίνο λέει ότι αποτελούν προσωρινή σανίδα σωτηρίας για ορισμένες βιομηχανίες έως ότου η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώσει τις τιμές της ενέργειας.
Στους δικαιούχους του πρώτου γύρου του προγράμματος, που ξεκίνησε τον Μάρτιο, περιλαμβάνονται η BASF και η Suedzucker καθώς και οι γερμανικές θυγατρικές της Kimberly-Clark , της Saint-Gobain και της Wienerberger .
«Η Γερμανία είναι το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που εφαρμόζει συμβόλαια προστασίας του κλίματος, τοποθετώντας μας ως ηγέτη στη βιομηχανική απεξάρτηση από τον άνθρακα», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Οι συμβάσεις περιλαμβάνουν ευέλικτους μηχανισμούς χρηματοδότησης που προσαρμόζονται με βάση τις μεταβολές των τιμών της ενέργειας και του CO2, ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας, προσθέτοντας ότι αναμένεται να καταβάλει σημαντικά λιγότερες επιδοτήσεις από το μέγιστο προβλεπόμενο ποσό.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων