Πάγωσαν τα πάντα...

Σε αυτή τη χώρα πάσχουμε, μεταξύ άλλων, και από την κανονιστική αβεβαιότητα. Δηλαδή μαζί με την πολυνομία, κάθε κλάδος, λίγο έως πολύ, δεν ξέρει τι του ξημερώνει και πως θα αλλάξει το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να επιβιώσει. Δεν μιλάμε δηλαδή για ανάπτυξη, αλλά για επιβίωση.

Και αυτό είναι το πρόβλημα και της οικοδομής, καθώς μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη συνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), έχουν παγώσει τα πάντα.

Στο “μηδέν” οι νέες άδειες

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνεδρίασε, άκουσε όλες τις πλευρές, αλλά η έκδοση της απόφασης πιθανολογείται τον Φεβρουάριο.

Και μέχρι τότε… δεν θα προχωρήσει καμία κατασκευαστική σε έκδοσης άδειας, αφού όλοι φοβούνται πιθανή αναδρομικότητα των όποιων αλλαγών υπάρξουν.

Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τη σοβαρή στεγαστική κρίση που βιώνει η χώρα;

ΕΛΣΤΑΤ

Το κόστος των αλλαγών

Διότι καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε ότι εάν προχωρήσει την άδεια με ένα σχέδιο και χρειαστεί στην πορεία να το αλλάξει ποιος θα επωμιστεί το κόστος;

Στην ουσία δεν ξέρει κανείς τι χτίζεται και τι όχι, καθώς τα μείζονα ζητήματα αφορούν την προσαύξηση της δόμησης και του ύψους των κτηρίων.

Εκτός εάν…

Εκτός εάν υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση που να λύνει την ομηρεία.

Πάντως, στη δίκη παρών ήταν και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, και άκουσε προσεκτικά τις εισηγήσεις.

Εύχομαι να έχει ακούσει και την αγορά.

Διότι όπως μαθαίνω υπάρχει ήδη μεγάλη κατασκευαστική που πάγωσε όλα τα σχέδια της στην Αττική.

Και θα την ακολουθήσουν κι άλλοι.

———————–

Όλα μένουν ίδια…

Απέφυγα, όπως διαπιστώσατε, να μιλήσω για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Όπως έπρεπε κατά τη γνώμη μου.

Δεν είναι εθνικές εκλογές, είναι εσωκομματικές.

Και ουσιαστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε πίσω το αίμα του, από τους αμφισβητίες. Με άλλον αέρα θα ετοιμάσει και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Διότι επίκειται συνάντηση. Το πότε, θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, βεβαίως, βεβαίως.

Κάτι μου λέει (πηγή μου δηλαδή) ότι θα μιλήσουν για «κοινούς φίλους».

Τους υποψηφίους για το προεδρικό Μέγαρο δηλαδή. Μην παρεξηγηθώ…

Κι άλλες συναντήσεις

Αλλά για να μείνω στο χώρο, την προσεχή Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση.

Κι εκεί θα παραβρεθούν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Μιχάλης Σάλλας. Θα δώσει το παρών και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Μήπως έχουμε ένα κεντροαριστερό outing; Αναρωτιέμαι, διότι θα είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που θα τους πετύχουμε αυτούς τους τρεις στον ίδιο χώρο.

Πάντως, Θα μιλήσουν για το οικονομικό πρόβλημα της Ευρώπης και το κατά πόσο επηρεάζεται και η δική μας οικονομία.

————————————-

Πατήθηκε το “κουμπί”

Στην τελική ευθεία πλέον οδεύουμε για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank. Από αύριο άλλωστε αναστέλλεται η διαπραγμάτευση της μετοχής, προκειμένου να εφαρμοστεί το reverse split και επανέρχεται στις 21 Οκτωβρίου.

Αύριο θα είναι και η ημερομηνία αποκοπής των δικαιωμάτων προτίμησης, ώστε στις 21 Οκτωβρίου να αρχίσει και η διαπραγμάτευση αυτών.

Τα νεότερα για την κάλυψη της ΑΜΚ θα τα έχουμε 6 Νοεμβρίου, αλλά όπως μαθαίνω θα έχουμε και μία “έκπληξη”.

Από την πλευρά των επενδυτών… για να δούμε.

Attica Bank – Παγκρήτια Τράπεζα

—————————————–

Έξαλλος ο Λουράντος… με τον εαυτό του

Πυρ ομαδόν εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Τα έβαλε όχι μόνο με το Υπουργείο που έστειλε μηνύματα στους πολίτες για το τεστ, «εγχείρημα» το λέει, πρόγνωσης καρκίνου του εντέρου.

«Προχειρότητα, ανεπάρκεια και αλαζονεία στο έπακρον…», είπε.

Διότι ουδείς γνωρίζει πώς γίνεται, και που ενισχύει την «ατομικότητα» και το … «πράττειν κατά βούληση»…

Κατά συναδέλφων

Αλλά τα έβαλε και με τους συναδέλφους, υπενθυμίζοντας ότι ως ΦΣΑ είχε εγκαίρως ανακοινώσει την αντίθεση του, μεταξύ άλλων, και για την ατομική σύμβαση που υπογράφεται, δίνοντας ευθύνη στον σύλλογο, ο οποίος δεν υπογράφει και ως εκ τούτου δεν εμπλέκεται…

Προχειράτζες και αδαείς

Είστε (όσοι το σκεφθήκατε) ανώριμοι, προχειράτζες και αδαείς περί του θέματος…

Είπε… και προειδοποίησε:

Όσοι υπογράψατε την ατομική αυτή σύμβαση, διαβάσατε τα «ψιλά» λεγόμενα γράμματα; Καταλάβατε πως μόνοι σας θα πορευτείτε;

Το παράδοξο…

Το παράδοξο είναι ότι και το φαρμακείο του κυρίου Λουράντου υπέγραψε τη σύμβαση…

Πρέπει να πούμε ότι στον δυτικό κόσμο είναι ο πιο ταχέως εξαπλωμένος καρκίνος. Όλοι προσπαθούν να το προλάβουν

——————————-

Αυτονόητα και από το Υπουργείο Οικονομικών

Τα αυτονόητα μάλλον κατάλαβε και το Υπουργείο Οικονομικών και προχωρά στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους εργαζόμενους με μπλοκάκια.

Μια κατηγορία που πραγματικά “γονάτισε” από τα πρώτα χρόνια της κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση είναι μια ανάσα, αφού θα ισχύσει από τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2024.

Χατζηδάκης

————————————

Οι business στη σκιά του πολέμου

Ακάθεκτοι συνεχίζουν τις μπίζνες οι ισραηλινοί επιχειρηματίες στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η ελληνική αγορά, η οποία παρουσιάζει, όπως λένε σε συνομιλητές τους, πολλές προοπτικές.

Ειδικά στον τομέα των ακινήτων και της τεχνολογίας εκτιμούν ότι με τα κεφάλαια και κυρίως την τεχνογνωσία που διαθέτουν μπορούν να δώσουν νέα ώθηση σε αρκετές εταιρείες.

Το μομέντουμ ενισχύεται, όπως λένε άνθρωποι που συνομιλούν με ισραηλινούς επενδυτές και από το γεγονός πως εμφανίζονται όλο και πιο επιφυλακτικοί να επενδύσουν στην Κύπρο.

Η οποία είναι από τους βασικούς προορισμούς των ισραηλινών κεφαλαίων.

————————————

Η… απόβαση Σκλαβενίτη στην Πολωνία

Σε… διαρκή αναβρασμό βρίσκεται το εγχώριο λιανεμπόριο τροφίμων, με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να βολιδοσκοπούν διαρκώς νέες ευκαιρίες εξαγορών.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος όπως διαβάσατε πρώτοι από τον ΟΤ ετοιμάζεται για μια μεγάλη κίνηση στην Πελοπόννησο, με την απόκτηση της «Τερζής».

Ωστόσο, αυτό που κεντρίζει την πιάτσα δεν είναι άλλο από την απόφαση του Σκλαβενίτη για ανάπτυξη εκτός συνόρων. Και συγκεκριμένα την είσοδο στην αγορά της Πολωνίας.

Πηγές που γνωρίζουν συστήνουν λίγη… υπομονή καθώς όπως λένε πρόκειται για μια μακρά διαδικασία…

Η εταιρεία της οικογένειας Σκλαβενίτη έχει ξεκινήσει πάντως τις έρευνες αγοράς, προκειμένου να αποκωδικοποιήσει τις συνθήκες στην τοπική αγορά.

————————————

Τα αυτονόητα…

Επιτέλους παρενέβη η ΕΣΗΕΑ και είπε τα αυτονόητα. Όχι ότι έχει σημασία, αλλά αυτό που ζητούσαν οι δικηγόροι του Αριστείδη Φλώρου ήταν… εξωπραγματικό.

Για να σας βάλω στο θέμα, τα ελληνικά ΜΜΕ κάλυψαν τη δίκη για την υπόθεση Energa. Και μοιραία αναφέρθηκε και το όνομα του Αριστείδη Φλώρου.

Εν τέλει ο κ. Φλώρος αθωώθηκε, σχεδόν μετά από δέκα χρόνια, αλλά λίγο αργότερα άρχισε τα εξώδικα σε όλα τα μέσα που κάλυψαν την υπόθεση να διαγραφούν όλα τα δημοσιεύματα.

Ανάμεσα στα δημοσιεύματα που κλήθηκαν τα ΜΜΕ να «διαγράψουν», και μάλιστα με απειλή χρηματικής ποινής 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης, ήταν και ανακοινώσεις κομμάτων, δηλώσεις εμπλεκομένων, συνηγόρων κλπ.

Ω σαν να μην έγινε τίποτα. Σαν να μην υπήρχε τέτοια υπόθεση και σαν μην επλήγησαν καταναλωτές από τον όποιο υπεύθυνο έκρινε η Δικαιοσύνη.

Δεν ξέρω αν χρειαστεί να ανασυρθούν από την ανακύκλωση και τα δημοσιεύματα των εφημερίδων…

Δεσμεύσεις

Πάντως, αναφερόμενος σε άλλη υπόθεση κατά δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε μια διαδικασία αξιολόγησης του ζητήματος των SLAPPS συνολικά, των καταχρηστικών αγωγών δηλαδή.

Αυτοαναιρήθηκε λίγα δευτερόλεπτα αργότερα όμως, λέγοντας ότι είναι περισσότερο αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, βέβαια, και συμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις και τις οδηγίες από την Ε.Ε..

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories