Η Google παρήγγειλε έξι έως επτά μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες (SMR) από την Kairos Power, και έγινε η πρώτη εταιρεία τεχνολογίας που επιστρατεύει τα λεγόμενα πυρηνικά… τσέπης για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα στα ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων της.
Η Google και η Kairos δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η τεχνολογική εταιρεία είχε κάνει παραγγελία για SMR συνολικής ισχύος 500 MW, βοηθώντας την Kairos, μια 7χρονη startup, να κυκλοφορήσει τον πρώτο της εμπορικό αντιδραστήρα έως το 2030 και επιπλέον αντιδραστήρες έως το 2035 .
Η συμφωνία ήταν «ορόσημο για εμάς στη Google στο 15ετές μας ταξίδι καθαρής ενέργειας», δήλωσε ο Michael Terrell, ανώτερος διευθυντής ενέργειας και κλίματος της εταιρείας.
«Αισθανόμαστε ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο βοηθώντας μας να ικανοποιήσουμε τη ζήτησή μας και να ανταποκριθούμε καθαρά στη ζήτηση όλο το εικοσιτετράωρο», υπογράμμισε.
Θα καταφέρουν οι ΗΠΑ να «διαλύσουν» την Google; – Το διακύβευμα της υπόθεσης
Ερωτηθείς εάν οι αντιδραστήρες θα τροφοδοτούν το δίκτυο ή θα συνδέονται απευθείας με τα κέντρα δεδομένων, ο Terrell είπε ότι η Google εξετάζει όλες τις επιλογές.
Η συμφωνία της Google με την Kairos είναι η πρώτη στην οποία μια εταιρεία τεχνολογίας βοηθά στην ανάθεση της κατασκευής ενός πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής
Οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν την αξία της συμφωνίας ή για το αν η Google θα χρηματοδοτούσε την κατασκευή των SMR εκ των προτέρων ή απλώς θα πλήρωνε για την ισχύ μετά την κατασκευή τους.
Δεν είναι μόνο η Google
Τον περασμένο μήνα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα δεσμευόταν να αγοράσει 20 χρόνια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό των ΗΠΑ, το Three Mile Island, εάν η Constellation Energy επανεκκινήσει την τοποθεσία. Οι εταιρείες τεχνολογίας ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την πυρηνική ενέργεια ως μεσοπρόθεσμη λύση για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων των κέντρων δεδομένων τους.
Όπως γράφουν οι Financial Times, η συμφωνία της Google με την Kairos είναι η πρώτη στην οποία μια εταιρεία τεχνολογίας βοηθά στην ανάθεση της κατασκευής ενός πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.
Ο Terrell είπε ότι οι SMR προσφέρουν «απλοποιημένο, εγγενώς ασφαλή σχεδιασμό, ταχύτερη κατασκευή και ευελιξία στη θέση ανάπτυξης» σε σύγκριση με πυρηνικούς σταθμούς μεγάλης κλίμακας. «Προφανώς, αυτό είναι λίγο πιο μακροπρόθεσμο στοίχημα, αλλά είναι ένα απίστευτα πολλά υποσχόμενο στοίχημα. Εάν καταφέρουμε να το κάνουμε σε παγκόσμια κλίμακα, αυτό θα αποφέρει τεράστια οφέλη στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο».
Ενώ η Google έκλινε «σε μεγάλο βαθμό» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να τροφοδοτήσει τα κέντρα δεδομένων της, πρόσθεσε ο Terrell, η μοντελοποίησή της είχε καταστήσει σαφές ότι «για να γίνουν πραγματικά δίκτυα χωρίς άνθρακα, θα χρειαζόταν κάτι περισσότερο από αποθήκευση αιολικής ενέργειας, ηλιακής ενέργειας και ιόντων λιθίου. Θα χρειαστούμε αυτό το επόμενο σύνολο προηγμένων τεχνολογιών».
Η Kairos, που εδρεύει στην Alameda της Καλιφόρνια, έχει αναπτύξει έναν αντιδραστήρα που ψύχεται από λιωμένο φθοριούχο άλας και όχι νερό. Τον Δεκέμβριο, έλαβε άδεια κατασκευής από τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των ΗΠΑ για την κατασκευή ενός αντιδραστήρα επίδειξης 50 MW στο Τενεσί με το όνομα Hermes.
Αυτή ήταν η πρώτη έγκριση για έναν νέο τύπο αντιδραστήρα στις ΗΠΑ εδώ και μισό αιώνα. Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ επενδύει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια στο έργο Hermes της Kairos μέσω του προγράμματος Advanced Reactor Demonstration.
Η εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή του έργου Hermes τον Ιούλιο και στοχεύει να είναι λειτουργική έως το 2027. Τον Σεπτέμβριο, είπε ότι θα κατασκευάσει μια μονάδα παραγωγής αλατιού και δύο εργαστήρια καυσίμων στην Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού.
Ο Mike Laufer, διευθύνων σύμβουλος της Kairos, είπε ότι τα εμπορικής κλίμακας SMR που σχεδίαζε να κατασκευάσει η εταιρεία για την Google θα έχουν χωρητικότητα 75 MW και ότι η εταιρεία επικεντρώνεται στην αγορά των ΗΠΑ.
Latest News
Η Ινδονησία «στρίμωξε» την Apple - Πώς κέρδισε δεκαπλάσια επένδυση
Η Apple «πείστηκε» να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αξεσουάρ και εξαρτημάτων στο Μπαντούνγκ της Δυτικής Ιάβας
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Πώς ο Τραμπ επιδιώκει να φέρει στα μέτρα του... Μασκ τον νόμο για αυτόνομα αυτοκίνητα
Η ομάδα Τραμπ επιδιώκει να κάνει πιο εύκολους τους κανόνες για την κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων - Τυχαίο...;
Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday
Οι απατεώνες συχνά παρουσιάζονται ως μεγάλα καταστήματα όπως η Amazon, η Walmart και το Etsy
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό;
Πού επεκτείνουν τη δράση τους Κινέζοι χάκερ - Ποιους διπλωμάτες παρακολουθεί το Ιράν
Τι δείχνει η τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας APT της ESET για την κυβερνοασφάλεια και τη δράση επιλεγμένων ομάδων προηγμένων επίμονων απειλών (APT)
Αυξημένες κατά 21% οι παγκόσμιες δαπάνες για το cloud το 3ο τρίμηνο του 2024
Oι παγκόσμιες δαπάνες για υπηρεσίες cloud ανήλθαν το γ' τρίμηνο του 2024 στα 82 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένεες κατά 21%
Το Google.org ρίχνει 20 εκατ. δολάρια σε Τεχνητή Νοημοσύνη και Επιστήμη
Στο πρώτο Forum “AI for Science”, που έλαβε χώρα χθες, το Google.org ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη της Τεχνητής Νοημοσύνης για επιστημονικά επιτεύγματα.
SOS για τα SMS
Η χρήση των SMS για προσωπική επικοινωνία έχει πάρει την κατιούσα. Εξακολουθούν πάντως να παίζουν σημαντικό ρόλο σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.
Μέχρι τις αρχές του 2027 έτοιμο το πρώτο data center της Data4
Tο campus της Data4 στην Παιανία, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και θα βοηθήσει να καταστεί η χώρα πύλη εισόδου δεδομένων στη νότια Ευρώπη, είπε ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Ολιβιέ Μισελί