Η Google παρήγγειλε έξι έως επτά μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες (SMR) από την Kairos Power, και έγινε η πρώτη εταιρεία τεχνολογίας που επιστρατεύει τα λεγόμενα πυρηνικά… τσέπης για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα στα ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων της.

Η Google και η Kairos δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η τεχνολογική εταιρεία είχε κάνει παραγγελία για SMR συνολικής ισχύος 500 MW, βοηθώντας την Kairos, μια 7χρονη startup, να κυκλοφορήσει τον πρώτο της εμπορικό αντιδραστήρα έως το 2030 και επιπλέον αντιδραστήρες έως το 2035 .

Η συμφωνία ήταν «ορόσημο για εμάς στη Google στο 15ετές μας ταξίδι καθαρής ενέργειας», δήλωσε ο Michael Terrell, ανώτερος διευθυντής ενέργειας και κλίματος της εταιρείας.

«Αισθανόμαστε ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο βοηθώντας μας να ικανοποιήσουμε τη ζήτησή μας και να ανταποκριθούμε καθαρά στη ζήτηση όλο το εικοσιτετράωρο», υπογράμμισε.

Θα καταφέρουν οι ΗΠΑ να «διαλύσουν» την Google; – Το διακύβευμα της υπόθεσης

Ερωτηθείς εάν οι αντιδραστήρες θα τροφοδοτούν το δίκτυο ή θα συνδέονται απευθείας με τα κέντρα δεδομένων, ο Terrell είπε ότι η Google εξετάζει όλες τις επιλογές.

Η συμφωνία της Google με την Kairos είναι η πρώτη στην οποία μια εταιρεία τεχνολογίας βοηθά στην ανάθεση της κατασκευής ενός πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής

Οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν την αξία της συμφωνίας ή για το αν η Google θα χρηματοδοτούσε την κατασκευή των SMR εκ των προτέρων ή απλώς θα πλήρωνε για την ισχύ μετά την κατασκευή τους.

Δεν είναι μόνο  η Google

Τον περασμένο μήνα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα δεσμευόταν να αγοράσει 20 χρόνια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό των ΗΠΑ, το Three Mile Island, εάν η Constellation Energy επανεκκινήσει την τοποθεσία. Οι εταιρείες τεχνολογίας ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την πυρηνική ενέργεια ως μεσοπρόθεσμη λύση για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων των κέντρων δεδομένων τους.

Όπως γράφουν οι Financial Times, η συμφωνία της Google με την Kairos είναι η πρώτη στην οποία μια εταιρεία τεχνολογίας βοηθά στην ανάθεση της κατασκευής ενός πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

Ο Terrell είπε ότι οι SMR προσφέρουν «απλοποιημένο, εγγενώς ασφαλή σχεδιασμό, ταχύτερη κατασκευή και ευελιξία στη θέση ανάπτυξης» σε σύγκριση με πυρηνικούς σταθμούς μεγάλης κλίμακας. «Προφανώς, αυτό είναι λίγο πιο μακροπρόθεσμο στοίχημα, αλλά είναι ένα απίστευτα πολλά υποσχόμενο στοίχημα. Εάν καταφέρουμε να το κάνουμε σε παγκόσμια κλίμακα, αυτό θα αποφέρει τεράστια οφέλη στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο».

Ενώ η Google έκλινε «σε μεγάλο βαθμό» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να τροφοδοτήσει τα κέντρα δεδομένων της, πρόσθεσε ο Terrell, η μοντελοποίησή της είχε καταστήσει σαφές ότι «για να γίνουν πραγματικά δίκτυα χωρίς άνθρακα, θα χρειαζόταν κάτι περισσότερο από αποθήκευση αιολικής ενέργειας, ηλιακής ενέργειας και ιόντων λιθίου. Θα χρειαστούμε αυτό το επόμενο σύνολο προηγμένων τεχνολογιών».

Η Kairos, που εδρεύει στην Alameda της Καλιφόρνια, έχει αναπτύξει έναν αντιδραστήρα που ψύχεται από λιωμένο φθοριούχο άλας και όχι νερό. Τον Δεκέμβριο, έλαβε άδεια κατασκευής από τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των ΗΠΑ για την κατασκευή ενός αντιδραστήρα επίδειξης 50 MW στο Τενεσί με το όνομα Hermes.

Αυτή ήταν η πρώτη έγκριση για έναν νέο τύπο αντιδραστήρα στις ΗΠΑ εδώ και μισό αιώνα. Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ επενδύει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια στο έργο Hermes της Kairos μέσω του προγράμματος Advanced Reactor Demonstration.

Η εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή του έργου Hermes τον Ιούλιο και στοχεύει να είναι λειτουργική έως το 2027. Τον Σεπτέμβριο, είπε ότι θα κατασκευάσει μια μονάδα παραγωγής αλατιού και δύο εργαστήρια καυσίμων στην Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού.

Ο Mike Laufer, διευθύνων σύμβουλος της Kairos, είπε ότι τα εμπορικής κλίμακας SMR που σχεδίαζε να κατασκευάσει η εταιρεία για την Google θα έχουν χωρητικότητα 75 MW και ότι η εταιρεία επικεντρώνεται στην αγορά των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Λιανεμπόριο: Omnichannel, νέες μέθοδοι πληρωμής και νέες τεχνολογίες
Επιχειρήσεις |

«BNPL», «Omnichannel» και AI στο λιανεμπόριο - Τι αλλάζει στις συναλλαγές με τους καταναλωτές

Η «υπερ-εξατομίκευση» είναι ο στόχος προς τον οποίο πρέπει να εργαστεί το λιανεμπόριο, τονίζει το Retail Innovation Report 2024, και η AI παρέχει τους τρόπους για την επίτευξή του