Τον περιορισμό των πωλήσεων προηγμένων μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης από την Nvidia Corp. και άλλες αμερικανικές εταιρείες σε συγκεκριμένες χώρες, μελετά η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Οι ίδιες πηγές τονίζει ότι η νέα προσέγγιση θα θέσει ένα ανώτατο όριο στις άδειες εξαγωγής για ορισμένες χώρες προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας, με την Ουάσιγκτον να επικεντρώνεται στις χώρες του Περσικού Κόλπου, που έχουν «αυξανόμενη όρεξη« για κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης και τις «γεμάτες τσέπες» για να τα χρηματοδοτήσουν.

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμα στάδια και όλα είναι ρευστά, τόνισαν. Η πολιτική θα βασιστεί σε ένα νέο πλαίσιο για τη διευκόλυνση της διαδικασίας αδειοδότησης για αποστολές μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης σε κέντρα δεδομένων σε μέρη όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. Αξιωματούχοι του υπουργείου Εμπορίου αποκάλυψαν αυτούς τους κανονισμούς τον περασμένο μήνα και είπαν ότι έρχονται περισσότεροι κανόνες.

Μικροτσίπ: Μαίνεται ο πόλεμος για τον έλεγχο των πιο προηγμένων συσκευών [γράφημα]

Το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του οργανισμού, το οποίο επιβλέπει τους ελέγχους των εξαγωγών, αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Nvidia, ο ηγέτης στην αγορά για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει, όπως και η Advanced Micro Devices Inc. Ένας εκπρόσωπος της Intel Corp., η οποία επίσης κατασκευάζει τέτοιους επεξεργαστές, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τις συνομιλίες, και παρέπεμψε σε μια πρόσφατη κοινή δήλωση των ΗΠΑ και των ΗΑΕ για την τεχνητή νοημοσύνη. Σε αυτό, οι δύο χώρες αναγνώρισαν τις «τεράστιες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης», καθώς και τις «προκλήσεις και τους κινδύνους αυτής της αναδυόμενης τεχνολογίας και τη ζωτική σημασία των διασφαλίσεων».

Ο καθορισμός ανώτατων ορίων με βάση τη χώρα θα ενίσχυε τους περιορισμούς που αρχικά στόχευαν τις φιλοδοξίες της Κίνας στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς η Ουάσιγκτον εξετάζει τους κινδύνους ασφαλείας της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης σε όλο τον κόσμο. Ήδη, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει περιορίσει τις αποστολές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης από εταιρείες όπως η Nvidia και η AMD σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία λόγω φόβου ότι τα προϊόντα τους θα μπορούσαν να εκτραπούν στην Κίνα.

Τα μικροτσίπ ως διπλωματικό όπλο

Ταυτόχρονα, ορισμένοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να θεωρούν τις άδειες εξαγωγής μικροτσίπ , ιδιαίτερα για τσιπ Nvidia, ως σημείο μόχλευσης για την επίτευξη ευρύτερων διπλωματικών στόχων. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το να ζητηθεί από βασικές εταιρείες να μειώσουν τους δεσμούς με την Κίνα για να αποκτήσουν πρόσβαση στην αμερικανική τεχνολογία — αλλά οι ανησυχίες εκτείνονται πέρα ​​από το Πεκίνο.

«Θα πρέπει να έχουμε μια συνομιλία με χώρες σε όλο τον κόσμο για το πώς σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες», δήλωσε ο Tarun Chhabra, ανώτερος διευθυντής τεχνολογίας στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, σε φόρουμ τον Ιούνιο χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένα έθνη.

Υπάρχει επίσης το ερώτημα πώς η παγκόσμια ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να επηρεάσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις πληροφοριών, δήλωσε ο Maher Bitar, άλλος αξιωματούχος του NSC. «Ποιοι είναι οι κίνδυνοι όχι μόνο για λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και όσον αφορά τους κινδύνους ασφάλειας και αντικατασκοπείας για το προσωπικό μας σε όλο τον κόσμο;» είπε ο Bitar στην ίδια εκδήλωση.

Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδρούσαν οι κορυφαίοι κατασκευαστές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης σε πρόσθετους περιορισμούς στις ΗΠΑ. Όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέδωσε για πρώτη φορά σαρωτικούς κανονισμούς για τα τσιπ για την Κίνα, η Nvidia επανασχεδίασε τις προσφορές τεχνητής νοημοσύνης της για να διασφαλίσει ότι μπορεί να συνεχίσει να πωλεί σε αυτήν την αγορά.

Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει με ανώτατα όρια βάσει χωρών, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να υλοποιηθεί μια ολοκληρωμένη νέα πολιτική τους τελευταίους μήνες της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Τέτοιοι κανόνες θα μπορούσαν να είναι δύσκολο να επιβληθούν και θα ήταν μια σημαντική δοκιμασία για τις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ.

Οι κινήσεις της Nvidia

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αναζητούν τη λεγόμενη κυρίαρχη τεχνητή νοημοσύνη – την ικανότητα να δημιουργούν και να τρέχουν τα δικά τους συστήματα AI – και αυτή η επιδίωξη έχει γίνει βασικός μοχλός της ζήτησης για προηγμένους επεξεργαστές, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Nvidia, Jensen Huang. Τα τσιπ της Nvidia είναι το χρυσό πρότυπο για τους χειριστές κέντρων δεδομένων, καθιστώντας την εταιρεία τον πολυτιμότερο κατασκευαστή τσιπ στον κόσμο και τον κορυφαίο δικαιούχο της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Κίνα, εν τω μεταξύ, εργάζεται για να αναπτύξει τους δικούς της προηγμένους ημιαγωγούς, αν και εξακολουθούν να ακολουθούν τα καλύτερα αμερικανικά τσιπ. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ ότι εάν η Huawei Technologies Co. ή άλλος ξένος κατασκευαστής προσφέρει μια μέρα μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στα τσιπ Nvidia αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ικανότητα των ΗΠΑ να διαμορφώσουν το παγκόσμιο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Λιανεμπόριο: Omnichannel, νέες μέθοδοι πληρωμής και νέες τεχνολογίες
Επιχειρήσεις |

«BNPL», «Omnichannel» και AI στο λιανεμπόριο - Τι αλλάζει στις συναλλαγές με τους καταναλωτές

Η «υπερ-εξατομίκευση» είναι ο στόχος προς τον οποίο πρέπει να εργαστεί το λιανεμπόριο, τονίζει το Retail Innovation Report 2024, και η AI παρέχει τους τρόπους για την επίτευξή του