Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν την Τετάρτη στο πετρέλαιο, μετά την απότομη βουτιά της Τρίτης, εν μέσω αβεβαιότητας για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκαν κατά 14 σεντς, ή 0,2%, στα 74,39 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 19 σεντς, ή 0,3%, στα 70,77 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές στο πετρέλαιο υποχώρησαν περισσότερο από 4% σε χαμηλό σχεδόν δύο εβδομάδων την Τρίτη λόγω της ασθενέστερης προοπτικής ζήτησης και μετά από δημοσίευμα μέσων ενημέρωσης ότι το Ισραήλ δεν θα χτυπήσει ιρανικές πυρηνικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αμβλύνοντας τους φόβους για διακοπή του εφοδιασμού.

Πετρέλαιο: Βουτιά 5% στις διεθνείς αγορές

Ωστόσο, οι ανησυχίες για μια κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ εξακολουθούν να υφίστανται, με τις ΗΠΑ να λένε την Τρίτη ότι αντιτίθενται στο εύρος των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στη Βηρυτό τις τελευταίες εβδομάδες.

«Μετά την πρόσφατη ανατροπή των τιμών, μπορεί να περιμένουμε κάποιο περιθώριο σταθεροποίησης των τιμών βραχυπρόθεσμα, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά επανεκτιμούν περαιτέρω εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG.

«Περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική της Κίνας αναμένεται επίσης, ενώ η έλλειψη συγκεκριμένων στοιχείων φαίνεται να δημιουργεί ορισμένες αβεβαιότητες σχετικά με τον ενδεχόμενο αντίκτυπο στις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου», επεσήμανε ο Yeap.

Οι προβλέψεις για το πετρέλαιο

Η Κίνα μπορεί να συγκεντρώσει επιπλέον 6 τρισεκατομμύρια γιουάν (850 δισεκατομμύρια δολάρια) από ειδικά κρατικά ομόλογα σε διάστημα τριών ετών για να τονώσει τη χαλάρωση της οικονομίας, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, αν και αυτό δεν κατάφερε να αναζωογονήσει το κλίμα στο χρηματιστήριο της χώρας.

Από την πλευρά της ζήτησης πετρελαίου, τόσο ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσαν αυτή την εβδομάδα τις προβλέψεις τους για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης το 2024, με την Κίνα να ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των υποβαθμίσεων.

Προς το παρόν, η αγορά θα αναμένει πιο πρόσφατα στοιχεία αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ, με την εβδομαδιαία έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου να αναμένεται αργότερα την Τετάρτη και τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας την Πέμπτη. Οι αναφορές έρχονται μια ημέρα αργότερα από το κανονικό μετά από μια ομοσπονδιακή αργία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities
Ζαχαροπλαστική: Κατά 83% εκτοξεύτηκε η τιμή του βουτύρου σε έναν χρόνο – «Καίνε» οι πρώτες ύλες
Commodities |

Η εκτόξευση της τιμής του βουτύρου «τορπιλίζει» τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα

Τα περιορισμένα αποθέματα και η χρήση περισσότερου γάλακτος στην παραγωγή προϊόντων με μεγαλύτερο κέρδος, όπως το τυρί από τη γαλακτοβιομηχανία «στραγγαλίζει» τη ζαχαροπλαστική