Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου καθώς ενισχύεται η αβεβαιότητα σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ενώ οι προοπτικές για άφθονη προσφορά το επόμενο έτος προσέθεσαν πτωτικές πιέσεις.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent σημείωναν άνοδο 18 σεντς ή 0,24% στα 74,43 δολάρια το βαρέλι. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate κέρδισαν 18 σεντς ή 0,26% στα 70,76 δολάρια.

Wall Street: Μικρές διακυμάνσεις μετά την χθεσινή διόρθωση

Το αργό έπεσε περισσότερο από 4% σε χαμηλό σχεδόν δύο εβδομάδων την Τρίτη, ως απάντηση στις ασθενέστερες προοπτικές της ζήτησης και μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι το Ισραήλ δεν θα πλήξει τις ιρανικές πυρηνικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, μειώνοντας τους φόβους για διαταραχές του εφοδιασμού.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις

«Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, σε συνδυασμό με τις αδύναμες προβλέψεις για τη ζήτηση, δημιουργούν αβέβαιες προοπτικές για τις παγκόσμιες τιμές του αργού βραχυπρόθεσμα. Οι συμμετέχοντες στην αγορά είναι πιθανό να παραμείνουν επιφυλακτικοί, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μεταβλητότητα», εξηγεί στο Reuters ο Christopher Tahir, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην Exness.

Η ανησυχία για κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν μαχητικής ομάδας Χεζμπολάχ εξακολουθεί να υφίσταται. Οι περιορισμοί της προσφοράς από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, παραμένουν σε ισχύ μέχρι τον Δεκέμβριο.

«Θα μας εξέπληττε κάπως αν το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου έχει εξαφανιστεί προς το παρόν» τονίζει ο Norbert Ruecker της Julius Baer. «Βλέπουμε την αγορά να οδεύει προς ένα πλεόνασμα προσφοράς μέχρι το 2025», πρόσθεσε.

Οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση

Από την πλευρά της ζήτησης, ο ΟΠΕΚ και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσαν αυτή την εβδομάδα τις προβλέψεις τους για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των υποβαθμίσεων.
Η οικονομική τόνωση στην Κίνα δεν κατάφερε να δώσει μεγάλη στήριξη στις τιμές του πετρελαίου. Η Κίνα μπορεί να αντλήσει επιπλέον 6 τρισεκατομμύρια γιουάν (850 δισεκατομμύρια δολάρια) από ειδικά κρατικά ομόλογα σε διάστημα τριών ετών για να τονώσει την οικονομία που υποχωρεί, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 11 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities
Ζαχαροπλαστική: Κατά 83% εκτοξεύτηκε η τιμή του βουτύρου σε έναν χρόνο – «Καίνε» οι πρώτες ύλες
Commodities |

Η εκτόξευση της τιμής του βουτύρου «τορπιλίζει» τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα

Τα περιορισμένα αποθέματα και η χρήση περισσότερου γάλακτος στην παραγωγή προϊόντων με μεγαλύτερο κέρδος, όπως το τυρί από τη γαλακτοβιομηχανία «στραγγαλίζει» τη ζαχαροπλαστική