Υψηλά επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να κατακτήσει ο χρυσός το 2025, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συγκέντρωση London Bullion Market Association στο Μαϊάμι.

Οι σύνεδροι της ετήσιας συνάντησης, σύμφωνα με το Reuters προέβλεψαν ότι οι τιμές του χρυσού θα ανέλθουν σε νέο υψηλό ρεκόρ στα 2.941 δολάρια τους επόμενους 12 μήνες και οι τιμές του αργύρου θα εκτοξευθούν στα 45 δολάρια η ουγγιά.

Χρυσός: Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τις αγορές

Ο χρυσός είναι ένα από τα εμπορεύματα με τις καλύτερες επιδόσεις το 2024, σημειώνοντας διαδοχικά ρεκόρ χάρη στην ελκυστικότητά του ως ασφαλές καταφύγιο, τον ρόλο του ως μέσο διαφοροποίησης για τη διασφάλιση του πλούτου και την αγορά από τις κεντρικές τράπεζες. Η τελευταία του κορυφή διαμορφώθηκε πάνω από τα 2.685 δολάρια τον περασμένο μήνα, ενισχυμένη από τη στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σε μειώσεις επιτοκίων. Ο χρυσός που δεν αποδίδει, τείνει να αποδίδει καλύτερα σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων.

Οι επενδυτές στρέφουν όλο και περισσότερο την προσοχή τους στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ σε λίγες εβδομάδες. Σε συνέντευξή του, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τα σχέδια για δραματική αύξηση των δασμών, υποσχέθηκε πιο άμεση διαβούλευση με τη Fed και απέρριψε τις ανησυχίες για το ομοσπονδιακό έλλειμμα.

Η αγορά χρυσού

Οι τιμές του χρυσού επέκτεινε τα κέρδη σε δεύτερη συνεδρίαση την Τετάρτη, λόγω των ασθενέστερων αποδόσεων των μετοχών και των ομολόγων, ενώ οι έμποροι αναμένουν τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ για να υπολογίσουν το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,6% στα 2.676,63 δολάρια η  ουγγιά και διαπραγματεύτηκε σχεδόν 9 δολάρια κάτω από το υψηλό ρεκόρ των 2.685,42 δολαρίων που κλιμακώθηκε τον περασμένο μήνα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν  κατά 0,5% στα 2.693,30 δολάρια.

«Φαίνεται ότι η αγορά χρυσού θέλει να δει ένα υψηλό ρεκόρ, με τις τιμές να είναι οριακά κάτω από το υψηλό ρεκόρ στα τέλη Σεπτεμβρίου, με στήριξη που προέρχεται από ένα ελαφρώς επικίνδυνο περιβάλλον με τις μετοχές να υποχωρούν» εξηγεί στο Reuters ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.

O χρυσός, ως ασφαλές καταφύγιο, γίνεται πιο ελκυστικός όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά και κατά τη διάρκεια οικονομικών και γεωπολιτικών αναταραχών.

«Η αβεβαιότητα που περιβάλλει τις αμερικανικές εκλογές και οι γεωπολιτικές εντάσεις θα στηρίξουν επίσης τον χρυσό στο μέλλον», δήλωσε η Soni Kumari, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της ANZ.

Το ασήμι ενισχύεται κατά 1,1% στα 31,82 δολάρια, η πλατίνα κατά 1,4% στα 997,45 δολάρια και το παλλάδιο σκαρφάλωσε σχεδόν 1% στα 1.018,00 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities
Ζαχαροπλαστική: Κατά 83% εκτοξεύτηκε η τιμή του βουτύρου σε έναν χρόνο – «Καίνε» οι πρώτες ύλες
Commodities |

Η εκτόξευση της τιμής του βουτύρου «τορπιλίζει» τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα

Τα περιορισμένα αποθέματα και η χρήση περισσότερου γάλακτος στην παραγωγή προϊόντων με μεγαλύτερο κέρδος, όπως το τυρί από τη γαλακτοβιομηχανία «στραγγαλίζει» τη ζαχαροπλαστική