Με μικτά πρόσημα και σήμερα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς αν και υπήρξε ανακούφιση για τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον πληθωρισμό, το γερμανικό Ifo έκαμψε τις προσδοκίες για τη μεσοπρόθεσμη τάση στην Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,35%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,83% στις 8.317 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,10% στις 19.465 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,91% στις 7.453 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στο επίκεντρο παραμένει η μετοχή της ASML, η οποία σήμερα χάνει κοντά 5%, μετά το χθεσινό -17%, αφού η ολλανδική εταιρεία τσιπ δημοσίευσε τα οικονομικά αποτελέσματα μια μέρα νωρίτερα, εκδίδοντας προβλέψεις πωλήσεων που απογοήτευσαν.

Στο μεταξύ έχει προβληματίσει το ότι το γερμανικό Ινστιτούτο Ifo αποκάλυψε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει το 4% το 2024, το 3,9% το επόμενο έτος και το 3,6% το 2027. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα του Ifo δήλωσαν επίσης ότι δεν αναμένουν περαιτέρω πτώση το 2024. Αν και το ποσοστό πληθωρισμού της Γερμανίας ήταν πρόσφατα κάτω από 2%, οι ειδικοί αναμένουν αύξηση σε 2,3% το 2025 και 2,2% το 2027.

Πάντως, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 1,7% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, αλλά χαμηλότερα από τον πληθωρισμό του Αυγούστου, όταν και ήταν στο 2,2%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή παρουσίασαν μικρή μεταβολή τον Σεπτέμβριο, ενώ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένου του κόστους στέγασης ιδιοκτητών (CPIH) αυξήθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση και σημείωσε άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση.

Στα υπόλοιπα μάκρο, οι τιμές παραγωγού, δηλαδή ο πληθωρισμός για τα προϊόντα που προέρχονται από εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε τον Αύγουστο κατά 0,7%. Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 0,7%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές