
Πρωτόγνωρες τιμές, που δεν έχουν προηγούμενο, κατάφεραν να απολαύσουν φέτος οι παραγωγοί στα αποξηραμένα σύκα, οι οποίες άγγιξαν ιστορικά υψηλά επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, με την πρώτη ποιότητα να φτάνει τα 4,60 ευρώ/κιλό και τα 4,80 ευρώ/κιλό στα βιολογικά.
Ειδικότερα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΣΥΚΙΚΗ» με βάσει τις εμπορικές πράξεις διάθεσης των αποξηραμένων σύκων της φετινής σοδειάς, αλλά και τις συνθήκες της παραγωγής, η οποία ήταν ιδιαίτερα μειωμένη, καθόρισαν τις ιστορικά υψηλές τιμές αγοράς αποξηραμένων σύκων των παραγωγών για το 2024.
Αποξηραμένο σύκο: Με όπλο την ποιότητα κερδίζει τις αγορές του κόσμου
Μάλιστα, φέτος για πρώτη φορά, η ΣΥΚΙΚΗ προχώρησε σε μια σημαντική αλλαγή στην οικονομική της πολιτική προκειμένου ο παραγωγός να απολαμβάνει την καλύτερη τιμή της αγοράς. Έτσι, φέτος ο παραγωγός έλαβε με την παράδοση προκαταβολή, με τις τιμές που καθορίστηκαν να είναι πάλι αυξημένες, ενώ η εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί με τις νέες τιμές.
Το 90% με 95% «ταξιδεύει» κάθε χρόνο στις αγορές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη, ενώ οι ποσότητες που διατίθενται στην εγχώρια αγορά είναι ελάχιστες
Οι τελικές τιμές εκκαθάρισης καθορίστηκαν βάσει των πωλήσεων που έγιναν στις ξένες αγορές, καθώς το αποξηραμένο σύκο, είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν. Το 90% με 95% «ταξιδεύει» κάθε χρόνο στις αγορές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη, ενώ οι ποσότητες που διατίθενται στην εγχώρια αγορά είναι ελάχιστες.
Όμως επειδή οι φετινές ποσότητες ήταν μειωμένες, όπως επισημαίνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΣΥΚΙΚΗ Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «δώσαμε λιγότερες ποσότητες έτσι ώστε να κρατάμε τους πελάτες και να μην χάνουμε αγορές».
Οι τιμές παραγωγού αποξηραμένων σύκων
Οι φετινές τιμές για τους παραγωγούς ξηρών σύκων είναι πρωτόγνωρες. Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της ΣΥΚΙΚΗ, η ποιότητά Α’ καθορίστηκε στα 4,60 ευρώ/κιλό από 2,70 ευρώ/κιλό που ήταν πέρσι, η ποιότητα Β’ στα 3,60 ευρώ/κιλό (από 2,50 ευρώ/κιλό πέρσι), η ποιότητα Γ΄ στα 2,50 ευρώ/κιλό (από 1,65 ευρώ/κιλό πέρσι) και η ποιότητα Δ’ στα 2,00 ευρώ/κιλό (από 1,40 ευρώ/κιλό πέρσι).
Αντίστοιχα, ιδιαίτερα υψηλές είναι και οι οριστικές τιμές που «πιάνουν» και τα βιολογικά ξηρά σύκα, φτάνοντας φέτος τα πρώτης ποιότητας σε 4,80 ευρώ/κιλό από 3,20 ευρώ/κιλό την περσινή σεζόν. Αυξημένες είναι οι τιμές και για τις υπόλοιπες κατηγορίες των βιολογικών με την ποιότητα Β’ να φτάνει στα 3,80 ευρώ/κιλό (από 2,90 ευρώ/κιλό πέρσι), η ποιότητα Γ’ στα 2,70 ευρώ/κιλό (από 2,40 ευρώ/κιλό πέρσι) και η ποιότητα Δ’ στα 2,40 ευρώ/κιλό (από 2,20 ευρώ/κιλό πέρσι).
«Κάθε χρόνο παράγουμε λιγότερα σύκα»
Μια δύσκολη χρονιά για το αποξηραμένο σύκο
Μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά ήταν και η φετινή χρονιά για το σύκο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής «χτυπήθηκε» από την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στην περιοχή.
«Κάθε χρόνο παράγουμε λιγότερα σύκα», τονίζει στον ΟΤ, ο κ. Παπαγεωργίου, εξηγώντας ότι η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα δέντρα: «Το σύκο είναι ευαίσθητο. Το δέντρο είναι πλατύφυλλο και χρειάζεται το νερό και την υγρασία για κάποια διαστήματα. Φέτος όμως με την ξηρασία και τους μεγάλους καύσωνες με θερμοκρασίες που έφτασαν και τους 45ο C, η παραγωγή μειώθηκε».
Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει νέες φυτεύσεις συκιάς σε περισσότερα στρέμματα στη νότια Πελοπόννησο, ο κ. Παπαγεωργίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της καλλιέργειας: «Μόνο αν γίνουν έργα υποδομής ώστε να μπορέσουμε να ποτίσουμε θα καταφέρουμε να βγάζουμε σύκα».
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακριβείς στοιχεία για το μέγεθος της μείωσης της παραγωγής. Όμως όπως μας λέει ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗ για να προσδιορίσει την κατάσταση «ότι ποσότητες έβγαζε παλιά ένα χωριό, είναι σήμερα η παραγωγή σε Μεσσηνία και Λακωνία».
Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη μειωμένη παραγωγή αλλά και τις ανάγκες της αγοράς, η ΣΥΚΙΚΗ φέτος προσάρμοσε την τακτική της ως προς την συγκέντρωση του προϊόντος

Αλλαγές στη συγκέντρωση σύκου
Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη μειωμένη παραγωγή αλλά και τις ανάγκες της αγοράς, η ΣΥΚΙΚΗ φέτος προσάρμοσε την τακτική της ως προς την συγκέντρωση του προϊόντος.
Όπως εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Παπαγεωργίου, μέχρι και πέρσι, ο ΑΣ συγκέντρωνε την παραγωγή και στη συνέχεια το… μοίραζε στους μεταποιητές.
«Φέτος όμως με απόφαση της γενικής μας συνέλευσης ότι ποσότητα συγκεντρώσαμε, την κρατήσαμε και την τυποποιήσαμε εμείς. Οπότε με δεδομένη τη μείωση της παραγωγής, θέσαμε έναν στόχο για τις ποσότητες που θα συγκεντρώσουμε για να καλύψουμε τους πελάτες μας. Ο στόχος αυτός με την αλλαγή της στρατηγικής μας επιτεύχθηκε και με το παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά.
Ιστορία δεκαετιών
Έχοντας στις αποσκευές της εμπειρία δεκαετιών, η «ΣΥΚΙΚΗ» επί σειρά ετών, με αναπτυγμένο τον εμπορικό τομέα, διαχειρίζεται με επιτυχία το προϊόν, διοχετεύοντας το σύνολο στις αγορές του κόσμου.
Η «ΣΥΚΙΚΗ» ιδρύθηκε το 1953, με τα μέλη (φυσικά πρόσωπα) να είναι 419, ενώ ο συνολικός αριθμός συκοπαραγωγών των οποίων απορροφά τα σύκα τους, ξεπερνά τα 1.700 άτομα, που προέρχονται από τους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας. Ταυτόχρονα, με την καλλιέργεια, την συσκευασία και διακίνηση του σύκου ασχολούνται περίπου 4.000 οικογένειες στους παραπάνω νομούς.
Η συμβολή και η συνεισφορά της «ΣΥΚΙΚΗ» στην τοπική κοινωνία είναι αναμφισβήτητη, ενώ το… μυστικό της επιτυχίας για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, συμβαδίζει με τον σκοπό της ίδρυσής του: Η ανάπτυξη της οικονομίας των συκοπαραγωγών, η οποία επιτυγχάνεται με τη συστηματική και προγραμματισμένη ανάπτυξη της καλλιέργειας της συκιάς.
Ταυτόχρονα, κύριο μέλημα είναι η βελτίωση της ποιότητας των σύκων σε συνδυασμό με τη φροντίδα του περιβάλλοντος και τελικά η επεξεργασία και εμπορία υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας προϊόντων σύκου, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού.


Latest News

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Πληρώθηκαν 119,1 εκατ. ευρώ σε 110.868 παραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Τα σχετικά αρχεία πληρωμών έχουν ήδη αποσταλεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων ολοκληρώνεται

Σπάνε τα ρεκόρ στις εξαγωγές τα ακτινίδια - Συνεχίζονται οι εισαγωγές εσπεριδοειδών από Αίγυπτο
Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές σε φρούτα και λαχανικά μέχρι και τις 17 Απριλίου 2025 - Εντατικοποίηση των ελέγχων ζητούν οι εξαγωγείς