Πρωτόγνωρες τιμές, που δεν έχουν προηγούμενο, κατάφεραν να απολαύσουν φέτος οι παραγωγοί στα αποξηραμένα σύκα, οι οποίες άγγιξαν ιστορικά υψηλά επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, με την πρώτη ποιότητα να φτάνει τα 4,60 ευρώ/κιλό και τα 4,80 ευρώ/κιλό στα βιολογικά.
Ειδικότερα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΣΥΚΙΚΗ» με βάσει τις εμπορικές πράξεις διάθεσης των αποξηραμένων σύκων της φετινής σοδειάς, αλλά και τις συνθήκες της παραγωγής, η οποία ήταν ιδιαίτερα μειωμένη, καθόρισαν τις ιστορικά υψηλές τιμές αγοράς αποξηραμένων σύκων των παραγωγών για το 2024.
Αποξηραμένο σύκο: Με όπλο την ποιότητα κερδίζει τις αγορές του κόσμου
Μάλιστα, φέτος για πρώτη φορά, η ΣΥΚΙΚΗ προχώρησε σε μια σημαντική αλλαγή στην οικονομική της πολιτική προκειμένου ο παραγωγός να απολαμβάνει την καλύτερη τιμή της αγοράς. Έτσι, φέτος ο παραγωγός έλαβε με την παράδοση προκαταβολή, με τις τιμές που καθορίστηκαν να είναι πάλι αυξημένες, ενώ η εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί με τις νέες τιμές.
Το 90% με 95% «ταξιδεύει» κάθε χρόνο στις αγορές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη, ενώ οι ποσότητες που διατίθενται στην εγχώρια αγορά είναι ελάχιστες
Οι τελικές τιμές εκκαθάρισης καθορίστηκαν βάσει των πωλήσεων που έγιναν στις ξένες αγορές, καθώς το αποξηραμένο σύκο, είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν. Το 90% με 95% «ταξιδεύει» κάθε χρόνο στις αγορές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη, ενώ οι ποσότητες που διατίθενται στην εγχώρια αγορά είναι ελάχιστες.
Όμως επειδή οι φετινές ποσότητες ήταν μειωμένες, όπως επισημαίνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΣΥΚΙΚΗ Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «δώσαμε λιγότερες ποσότητες έτσι ώστε να κρατάμε τους πελάτες και να μην χάνουμε αγορές».
Οι τιμές παραγωγού αποξηραμένων σύκων
Οι φετινές τιμές για τους παραγωγούς ξηρών σύκων είναι πρωτόγνωρες. Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της ΣΥΚΙΚΗ, η ποιότητά Α’ καθορίστηκε στα 4,60 ευρώ/κιλό από 2,70 ευρώ/κιλό που ήταν πέρσι, η ποιότητα Β’ στα 3,60 ευρώ/κιλό (από 2,50 ευρώ/κιλό πέρσι), η ποιότητα Γ΄ στα 2,50 ευρώ/κιλό (από 1,65 ευρώ/κιλό πέρσι) και η ποιότητα Δ’ στα 2,00 ευρώ/κιλό (από 1,40 ευρώ/κιλό πέρσι).
Αντίστοιχα, ιδιαίτερα υψηλές είναι και οι οριστικές τιμές που «πιάνουν» και τα βιολογικά ξηρά σύκα, φτάνοντας φέτος τα πρώτης ποιότητας σε 4,80 ευρώ/κιλό από 3,20 ευρώ/κιλό την περσινή σεζόν. Αυξημένες είναι οι τιμές και για τις υπόλοιπες κατηγορίες των βιολογικών με την ποιότητα Β’ να φτάνει στα 3,80 ευρώ/κιλό (από 2,90 ευρώ/κιλό πέρσι), η ποιότητα Γ’ στα 2,70 ευρώ/κιλό (από 2,40 ευρώ/κιλό πέρσι) και η ποιότητα Δ’ στα 2,40 ευρώ/κιλό (από 2,20 ευρώ/κιλό πέρσι).
«Κάθε χρόνο παράγουμε λιγότερα σύκα»
Μια δύσκολη χρονιά για το αποξηραμένο σύκο
Μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά ήταν και η φετινή χρονιά για το σύκο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής «χτυπήθηκε» από την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στην περιοχή.
«Κάθε χρόνο παράγουμε λιγότερα σύκα», τονίζει στον ΟΤ, ο κ. Παπαγεωργίου, εξηγώντας ότι η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα δέντρα: «Το σύκο είναι ευαίσθητο. Το δέντρο είναι πλατύφυλλο και χρειάζεται το νερό και την υγρασία για κάποια διαστήματα. Φέτος όμως με την ξηρασία και τους μεγάλους καύσωνες με θερμοκρασίες που έφτασαν και τους 45ο C, η παραγωγή μειώθηκε».
Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει νέες φυτεύσεις συκιάς σε περισσότερα στρέμματα στη νότια Πελοπόννησο, ο κ. Παπαγεωργίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της καλλιέργειας: «Μόνο αν γίνουν έργα υποδομής ώστε να μπορέσουμε να ποτίσουμε θα καταφέρουμε να βγάζουμε σύκα».
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακριβείς στοιχεία για το μέγεθος της μείωσης της παραγωγής. Όμως όπως μας λέει ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗ για να προσδιορίσει την κατάσταση «ότι ποσότητες έβγαζε παλιά ένα χωριό, είναι σήμερα η παραγωγή σε Μεσσηνία και Λακωνία».
Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη μειωμένη παραγωγή αλλά και τις ανάγκες της αγοράς, η ΣΥΚΙΚΗ φέτος προσάρμοσε την τακτική της ως προς την συγκέντρωση του προϊόντος
Αλλαγές στη συγκέντρωση σύκου
Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη μειωμένη παραγωγή αλλά και τις ανάγκες της αγοράς, η ΣΥΚΙΚΗ φέτος προσάρμοσε την τακτική της ως προς την συγκέντρωση του προϊόντος.
Όπως εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Παπαγεωργίου, μέχρι και πέρσι, ο ΑΣ συγκέντρωνε την παραγωγή και στη συνέχεια το… μοίραζε στους μεταποιητές.
«Φέτος όμως με απόφαση της γενικής μας συνέλευσης ότι ποσότητα συγκεντρώσαμε, την κρατήσαμε και την τυποποιήσαμε εμείς. Οπότε με δεδομένη τη μείωση της παραγωγής, θέσαμε έναν στόχο για τις ποσότητες που θα συγκεντρώσουμε για να καλύψουμε τους πελάτες μας. Ο στόχος αυτός με την αλλαγή της στρατηγικής μας επιτεύχθηκε και με το παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά.
Ιστορία δεκαετιών
Έχοντας στις αποσκευές της εμπειρία δεκαετιών, η «ΣΥΚΙΚΗ» επί σειρά ετών, με αναπτυγμένο τον εμπορικό τομέα, διαχειρίζεται με επιτυχία το προϊόν, διοχετεύοντας το σύνολο στις αγορές του κόσμου.
Η «ΣΥΚΙΚΗ» ιδρύθηκε το 1953, με τα μέλη (φυσικά πρόσωπα) να είναι 419, ενώ ο συνολικός αριθμός συκοπαραγωγών των οποίων απορροφά τα σύκα τους, ξεπερνά τα 1.700 άτομα, που προέρχονται από τους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας. Ταυτόχρονα, με την καλλιέργεια, την συσκευασία και διακίνηση του σύκου ασχολούνται περίπου 4.000 οικογένειες στους παραπάνω νομούς.
Η συμβολή και η συνεισφορά της «ΣΥΚΙΚΗ» στην τοπική κοινωνία είναι αναμφισβήτητη, ενώ το… μυστικό της επιτυχίας για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, συμβαδίζει με τον σκοπό της ίδρυσής του: Η ανάπτυξη της οικονομίας των συκοπαραγωγών, η οποία επιτυγχάνεται με τη συστηματική και προγραμματισμένη ανάπτυξη της καλλιέργειας της συκιάς.
Ταυτόχρονα, κύριο μέλημα είναι η βελτίωση της ποιότητας των σύκων σε συνδυασμό με τη φροντίδα του περιβάλλοντος και τελικά η επεξεργασία και εμπορία υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας προϊόντων σύκου, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού.
Latest News
ΣΕΒΙΤΕΛ: Τάσσεται ανοικτά κατά της εμπορίας του χύμα ελαιόλαδου
Σύμφωνα με τον ΣΕΒΙΤΕΛ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε. έχει από το Νοέμβριο 2003 θεσπίσει την πλήρη απαγόρευση της διακίνησης συσκευασιών άνω των 5 λίτρων
Τσιάρας: Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου λύνονται μόνο με διάλογο
«Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή. Έχουμε τη γνώση και την πρόθεση να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν», είπε από την Κρήτη ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας
Σε ποια προϊόντα καταβάλλονται de minimis 11,165 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Οι ενισχύσεις αφορούν την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως 31 Αυγούστου 2024 και έρχονται να καλύψουν μέρος των απωλειών
Παγκρήτια αγροτική διαμαρτυρία στο Ηράκλειο
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης διαδηλώνουν την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου ενάντια στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται
Ανδρουλάκης: Σε συνεχή απαξίωση ο πρωτογενής τομέας
Σοβαρά προβλήματα στον πρωτογενή τομέα παραμένουν δισεπίλυτα, επισημαίνει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης
Σε αδιέξοδο οι πληττόμενοι κτηνοτρόφοι από τις ζωονόσους
Σειρά προτάσεων, ώστε να στηριχθεί η οικονομικοί βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καταθέτουν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ
Ποια μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής στην Κρήτη ανακοίνωσε ο Τσιάρας
«Βρίσκομαι εδώ για να συζητήσω με τους αγρότες και να αναζητήσουμε λύσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κώστας Τσιάρας
Ανάδειξη της ταυτότητας των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ της θεσσαλικής γης
Έκθεση με τα ΠΟΠ - ΠΓΕ προϊόντα από τη Θεσσαλία διοργανώνει η Περιφέρεια στην Αθήνα - Ποιοι συμμετέχουν
Οφέλη για την υγεία από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – Τι επιβεβαιώνει έκθεση
Η έκθεση που ανατέθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξέτασε τον αντίκτυπο, θετικό, αρνητικό ή ουδέτερο της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ
Ρεκόρ στις εξαγωγές και εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το 2024 [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές και εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά – Πώς θα αντιμετωπιστούν οι διαταραχές στην αγορά