
Εν αναμονή των Αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το «μπόνους» δόμησης σε ύψος και σε τετραγωνικά μέτρα που προσφέρει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, επανέρχεται η αντιπαράθεση στον δημόσιο διάλογο, ενώ, για μιαν ακόμη φορά, προκαλείται ανησυχία και αβεβαιότητα στους ιδιοκτήτες, στους κατασκευαστές και στους επενδυτές.
Να θυμηθούμε ότι ο ΝΟΚ δεν είναι τόσο νέος όσο «λέει» το όνομά του. Είναι νόμος του Κράτους από το 2012, ενώ έχει τροποποιηθεί με τις επίμαχες διατάξεις από το 2020 με τον Ν. 4759/2020 περί «Εκσυγχρονισμού της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».
Στο μεταξύ, έχουν αδειοδοτηθεί, κατασκευαστεί και πουληθεί εκατοντάδες ιδιοκτησίες οι οποίες είναι νόμιμες. Ακόμη και μετά την όποια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η πλειονότητα των νομικών συγκλίνει στην άποψη ότι η απόφαση αυτή δεν μπορεί να έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Επομένως, τα υφιστάμενα κτήρια θα παραμείνουν, τα υπό κατασκευή ίσως πληρώσουν κάποιο «πράσινο» τέλος και κάποιες άδειες, ίσως, ανακληθούν. Προς τι, λοιπόν, αυτή η σύγχυση;
Επειδή παρόμοια σύγχυση έχει δημιουργηθεί και από άλλες ανάλογες αποφάσεις του ΣτΕ, όπως για την εκτός σχεδίου δόμηση, ας επανέλθουμε στη γενική αρχή περί διάχυτου ελέγχου συνταγματικότητας των νόμων στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτού του ελέγχου, κάθε δικαστήριο, ανεξαρτήτως από τη θέση που κατέχει στη δικαστική ιεραρχία, τον κλάδο δικαιοσύνης στον οποίο υπάγεται και το είδος διαφοράς που καλείται να επιλύσει, έχει την αρμοδιότητα να ασκεί έλεγχο αντισυνταγματικότητας επί του εφαρμοστέου νόμου. Σύμφωνα με το α. 93 παρ. 4 του Συντάγματος, τα δικαστήρια υποχρεούνται να μην εφαρμόζουν νόμο, το περιεχόμενο του οποίου αντίκειται στο Σύνταγμα. Έτσι, ο έλεγχος ασκείται από τα δικαστήρια είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν σχετικού ισχυρισμού του διαδίκου. Στην περίπτωση δε που κρίνουν τον νόμο στην ουσία του αντισυνταγματικό, απλώς δεν τον εφαρμόζουν στη συγκεκριμένη ένδικη διαφορά και, βεβαίως, δεν τον ακυρώνουν. Ωστόσο, αν διατάξεις του νόμου κριθούν αντισυνταγματικές με απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου (όπως το ΣτΕ), όπου ο έλεγχος συνταγματικότητας παραμένει δηλωτικός, ο νομοθέτης, προς αποφυγή δημιουργίας και άλλων όμοιων δικών, συνήθως επανέρχεται για να τροποποιήσει την κριθείσα διάταξη ως αντισυνταγματική.
Επομένως, η ασφάλεια δικαίου, η ανάπτυξη, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν με αποσπασματικές διατάξεις και ad hoc αποφάσεις. Είναι πλέον ώριμο, στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή, όποτε αυτή συνέλθει, να συζητηθεί η δημιουργία ενός Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο θα ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων πριν την ψήφισή τους κατά τα πρότυπα του γαλλικού Conseil Constitutionnel και το οποίο θα αποτελέσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και της σχέσης των πολιτών με το Κράτος.
Μαρί Δελλή,
Δικηγόρος, PartnerLCILaw


Latest News

«Στοπ σε διαταγή πληρωμής – Δεν υπήρχε νόμιμη επικύρωση εγγράφων»
Η μη κατάθεση επικυρωμένων αντιγράφων καθιστά την απαίτηση ανυπόστατη - Η δικαστική απόφαση

Bitcoin, Ethereum, Solana. Η διαγραμματική εικόνα μετά τις πιέσεις του τελευταίου διμήνου
Η προτερόχρονη των αμερικανικών εκλογών αισιοδοξία για την κρύπτο αγορά έχει δώσει τη θέση της σε μια διστακτικότητα, που έχει οδηγήσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων πολύ χαμηλότερα. Κι έτσι, πολλά νομίσματα (ξανα)έγιναν ελκυστικά.

Ενας κόσμος που γύρισε ανάποδα
Οι πολιτικές και οι αβεβαιότητες της δεύτερης κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία με εξωγενές σοκ

Τι φοβάται η Fed και δεν μειώνει επιτόκια
Άνευ ετέρου, η αβεβαιότητα για την οικονομία των ΗΠΑ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο την επενδυτική κοινότητα. Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, απλά επιβεβαιώνει.
![Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/enfia-600x360.jpg)
Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]
Έκπτωση λόγω ασφάλισης των κατοικιών
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/taxes-scaled-1-600x429.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]
Προϋποθέσεις άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα αναστολής καταβολής ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού

Από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα επηρεάζονται
Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2025 στους μισθωτούς του ιδιωτικό τομέα - Ποιους δημοσίους υπαλλήλους επηρεάζει

Ο ρόλος των Ψηφιακών Διδύμων στη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση Έξυπνων Πόλεων – Η περίπτωση της Αθήνας
Η τεχνολογία των Ψηφιακών Διδύμων έχει αρχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των αστικών κέντρων

Στη μάχη της ανάπτυξης τράπεζες και κεφαλαιαγορές
Ο υγιής χρηματοπιστωτικός τομέας στηρίζει την πρόσβαση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σε κεφάλαια και, κατ’ επέκταση, την οικονομική ανάπτυξη

Μεταπτυχιακές σπουδές και επιστροφή διδάκτρων – Ποια δικαστήρια είναι αρμόδια;
Το Διοικητικό Εφετείο, εξετάζοντας την υπόθεση, έκρινε ότι η σύμβαση εγγραφής σε ΠΜΣ δεν αποτελεί δημόσια σύμβαση παροχής υπηρεσιών, όπως αυτές που υπάγονται στο ν. 4412/2016