
Εν αναμονή των Αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το «μπόνους» δόμησης σε ύψος και σε τετραγωνικά μέτρα που προσφέρει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, επανέρχεται η αντιπαράθεση στον δημόσιο διάλογο, ενώ, για μιαν ακόμη φορά, προκαλείται ανησυχία και αβεβαιότητα στους ιδιοκτήτες, στους κατασκευαστές και στους επενδυτές.
Να θυμηθούμε ότι ο ΝΟΚ δεν είναι τόσο νέος όσο «λέει» το όνομά του. Είναι νόμος του Κράτους από το 2012, ενώ έχει τροποποιηθεί με τις επίμαχες διατάξεις από το 2020 με τον Ν. 4759/2020 περί «Εκσυγχρονισμού της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».
Στο μεταξύ, έχουν αδειοδοτηθεί, κατασκευαστεί και πουληθεί εκατοντάδες ιδιοκτησίες οι οποίες είναι νόμιμες. Ακόμη και μετά την όποια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η πλειονότητα των νομικών συγκλίνει στην άποψη ότι η απόφαση αυτή δεν μπορεί να έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Επομένως, τα υφιστάμενα κτήρια θα παραμείνουν, τα υπό κατασκευή ίσως πληρώσουν κάποιο «πράσινο» τέλος και κάποιες άδειες, ίσως, ανακληθούν. Προς τι, λοιπόν, αυτή η σύγχυση;
Επειδή παρόμοια σύγχυση έχει δημιουργηθεί και από άλλες ανάλογες αποφάσεις του ΣτΕ, όπως για την εκτός σχεδίου δόμηση, ας επανέλθουμε στη γενική αρχή περί διάχυτου ελέγχου συνταγματικότητας των νόμων στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτού του ελέγχου, κάθε δικαστήριο, ανεξαρτήτως από τη θέση που κατέχει στη δικαστική ιεραρχία, τον κλάδο δικαιοσύνης στον οποίο υπάγεται και το είδος διαφοράς που καλείται να επιλύσει, έχει την αρμοδιότητα να ασκεί έλεγχο αντισυνταγματικότητας επί του εφαρμοστέου νόμου. Σύμφωνα με το α. 93 παρ. 4 του Συντάγματος, τα δικαστήρια υποχρεούνται να μην εφαρμόζουν νόμο, το περιεχόμενο του οποίου αντίκειται στο Σύνταγμα. Έτσι, ο έλεγχος ασκείται από τα δικαστήρια είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν σχετικού ισχυρισμού του διαδίκου. Στην περίπτωση δε που κρίνουν τον νόμο στην ουσία του αντισυνταγματικό, απλώς δεν τον εφαρμόζουν στη συγκεκριμένη ένδικη διαφορά και, βεβαίως, δεν τον ακυρώνουν. Ωστόσο, αν διατάξεις του νόμου κριθούν αντισυνταγματικές με απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου (όπως το ΣτΕ), όπου ο έλεγχος συνταγματικότητας παραμένει δηλωτικός, ο νομοθέτης, προς αποφυγή δημιουργίας και άλλων όμοιων δικών, συνήθως επανέρχεται για να τροποποιήσει την κριθείσα διάταξη ως αντισυνταγματική.
Επομένως, η ασφάλεια δικαίου, η ανάπτυξη, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν με αποσπασματικές διατάξεις και ad hoc αποφάσεις. Είναι πλέον ώριμο, στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή, όποτε αυτή συνέλθει, να συζητηθεί η δημιουργία ενός Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο θα ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων πριν την ψήφισή τους κατά τα πρότυπα του γαλλικού Conseil Constitutionnel και το οποίο θα αποτελέσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και της σχέσης των πολιτών με το Κράτος.
Μαρί Δελλή,
Δικηγόρος, PartnerLCILaw


Latest News

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα

Η μεγάλη εικόνα
Οι έμμεσες επιπτώσεις του δασμολογικού πολέμου για την ελληνική οικονομία φαίνονται να είναι σημαντικότερες από τις άμεσες

Οι εορτές του Πάσχα και λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων
Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε πως αντιμετωπίζονται από την εργατική νομοθεσία οι ημέρες αυτές

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.