Η Αργεντινή πιθανότατα είχε εμπορικό πλεόνασμα για δέκατο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο υπό τον διακυβέρνηση του προέδρου Χαβιέ Μιλέι, συμβάλλοντας στη συσσώρευση 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σκληρό νόμισμα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ανέφεραν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters την Τετάρτη.

Η χώρα της Νότιας Αμερικής, η οποία αντιμετωπίζει τριψήφιο πληθωρισμό, μια οδυνηρή ύφεση και τα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα να έχουν εξαντληθεί, είχε εμπορικό πλεόνασμα 1,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών.

Αυτό θα οδηγούσε σε ένα καθαρό πλεόνασμα περίπου 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο Μιλέι ανέλαβε τα καθήκοντά του υποσχόμενος μια σημαντική ανατροπή στην οικονομία. Το σερί των πλεονασμάτων έρχεται σε αντίθεση με μια σειρά εμπορικών ελλειμμάτων για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους.

Αργεντινή: Βελτίωση εξαγωγών, πλεόνασμα στον ενεργειακό τομέα

Ο Μιλάγκρος Σουάρντι, οικονομολόγος στην εταιρεία συμβούλων Eco Go, δήλωσε στο Reuters ότι οι εξαγωγές βελτιώνονται, με επικεφαλής τον αγροτικό τομέα, τα ορυχεία και τους υδρογονάνθρακες. Η Αργεντινή είναι κορυφαίος παγκόσμιος προμηθευτής σόγιας και καλαμποκιού, διαθέτει μεγάλα αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και μεγάλα κοιτάσματα μεταλλικού λιθίου που είναι βασική πρώτη ύλη για κατασκευή μπαταριών.

Ο Πάμπλο Μπεσμεντρίσνικ, οικονομολόγος στην εταιρεία συμβούλων VDC, δήλωσε ότι η ισχυρότερη εγχώρια παραγωγή ενέργειας συνέβαλε στην ανατροπή ενός βαθιού ενεργειακού ελλείμματος τα προηγούμενα χρόνια.

«Ο ενεργειακός τομέας θα κλείσει το 2024 με θετικό αποτέλεσμα (πλεόνασμα) περίπου 4,2-5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως λόγω της υψηλότερης τοπικής παραγωγής υδρογονανθράκων και του χαμηλότερου επιπέδου δραστηριότητας που απαιτεί λιγότερη ενέργεια», είπε.

Η επίσημη στατιστική υπηρεσία INDEC πρόκειται να δημοσιεύσει επίσημα στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές της Αργεντινής, τον μήνα Σεπτέμβριο, την Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή