Περίπου 40.000 θέσεις εργασίας στοίχισε στο χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λονδίνου η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ο Λόρδος Δήμαρχος του City of London στο Reuters.

Ο Μάικλ Μαϊνέλι σημείωσε ότι το Δουβλίνο κέρδισε περισσότερο, προσελκύοντας 10.000 θέσεις εργασίας, ενώ πόλεις όπως το Μιλάνο, το Παρίσι και το Άμστερνταμ επωφελήθηκαν επίσης από τις θέσεις εργασίας που μετανάστευσαν από το Λονδίνο μετά την ψήφο της Βρετανίας για έξοδο από το εμπορικό μπλοκ της ΕΕ το 2016.

Μ. Βρετανία: «Όλο και χειρότερα» μετά το Brexit

Μετρώντας τις επιπτώσεις του Brexit

«Το Brexit ήταν μια καταστροφή» είπε χαρακτηριστικά ο τελετάρχης του χρηματοπιστωτικού κέντρου City του Λονδίνου, το οποίο εκτείνεται σε ένα τετραγωνικό μίλι και περιλαμβάνει την Τράπεζα της Αγγλίας, διεθνείς τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. «Είχαμε 525.000 εργαζόμενους το 2016. Η εκτίμησή μου είναι ότι χάσαμε λίγο λιγότερο από 40.000».

Το Σίτι ψήφισε με 70-30 υπέρ της παραμονής. Δεν το θέλαμε

Ο απολογισμός του Μαϊνέλι, ο οποίος πέρασε χρόνια χαρτογραφώντας την εικόνα του  χρηματοπιστωτικού κέντρου της Βρετανίας προτού γίνει δήμαρχος και έχει επαφές με εκατοντάδες επιχειρήσεις του Σίτι, είναι πολύ υψηλότερος από τις 7.000 θέσεις εργασίας που υπολόγισαν οι σύμβουλοι της EY.

Ωστόσο, είπε ότι το City του Λονδίνου αναπτύσσεται, μεταξύ άλλων και σε τομείς πέραν της χρηματοοικονομικής, με νέες θέσεις εργασίας που αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις του Brexit. Ο αριθμός των εργαζομένων έχει διογκωθεί σε 615.000, καθώς οι ασφαλιστές και οι τομείς ανάλυσης δεδομένων αναπτύσσονται, είπε.

Παρ’ όλα αυτά, η εκτίμησή του αναδεικνύει την κλίμακα των επιπτώσεων, καθώς η Βρετανία προσπαθεί να ξαναχτίσει τις γέφυρες με την ηπειρωτική Ευρώπη.
«Το Σίτι ψήφισε με 70-30 υπέρ της παραμονής. Δεν το θέλαμε» δήλωσε ο Μαϊνέλι, προσθέτοντας ότι διπλασίασε τις προσπάθειές του να «εμπλακεί περισσότερο» με την Ευρώπη, πραγματοποιώντας εννέα επισκέψεις σε χώρες της περιοχής φέτος.

Ο Λόρδος Δήμαρχος του Λονδίνου είναι ο δήμαρχος της πόλης του Λονδίνου, στην Αγγλία, και ο επικεφαλής της City of London Corporation. Εντός της Πόλης, ο Λόρδος Δήμαρχος έχει προτεραιότητα έναντι όλων των ατόμων εκτός από τον ηγεμόνα και διατηρεί διάφορες παραδοσιακές εξουσίες, δικαιώματα και προνόμια, συμπεριλαμβανομένου του τίτλου The Right Honourable Lord Mayor of London.

Οι προσπάθειες του νέου πρωθυπουργού

Αν και ορισμένοι ήλπιζαν ότι το Brexit θα έδινε στο Λονδίνο την ελευθερία να μειώσει τη μετανάστευση, να αποτινάξει μεγάλες ποσότητες κανονισμών της ΕΕ και να ενισχύσει την οικονομία, η μετανάστευση αυξήθηκε οι κανονισμοί αποδείχθηκαν δύσκολο να ξεμπερδευτούν και η οικονομία επιβραδύνθηκε.

Ο Κίρ Στάρμερ, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την ηπειρωτική Ευρώπη, οι οποίες έχουν πληγεί από τα χρόνια των δύσκολων διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Θέλει να άρει ορισμένα εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα με χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας αμοιβαίας αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων, αλλά έχει αποκλείσει την επιστροφή στην ενιαία αγορά του μπλοκ.

Ο Μαϊνέλι εκτιμά ότι «θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά περισσότερα για τις θεωρήσεις» για να βοηθήσουμε το Σίτι. «Εργαζόμαστε επίσης για διμερείς εμπορικές συμφωνίες με τη Γερμανία».

Οι επιδόσεις του βρετανικού χρηματοπιστωτικού τομέα

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας, που αποτελούσε επί μακρόν το κόσμημα στο βρετανικό βιομηχανικό στέμμα, βρίσκεται επίσης σε παρακμή.

Η οικονομική παραγωγή στην καρδιά του χρηματοπιστωτικού τομέα της Βρετανίας έχει μειωθεί περισσότερο από 15% από τα τέλη του 2019, λίγο πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει επίσημα από την ΕΕ.

Συνολικά, η παραγωγή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη Βρετανία έχει μειωθεί κατά 1% από τα τέλη του 2019 σε πλήρη αντίθεση με τη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου αυξήθηκε κατά 8%, και την Ιρλανδία που σημείωσε αύξηση 18%, σύμφωνα με τα στοιχεία του εθνικού ισοζυγίου.

Οι βρετανικές εξαγωγές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών έχουν ξεπεραστεί από άλλες επιχειρηματικές υπηρεσίες, όπως η νομική ή η διαφήμιση.

Οι περισσότεροι Βρετανοί  πιστεύουν ότι το Brexit έχει αποτύχει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αλλά οι υποστηρικτές του λένε ότι η Βρετανία έχει μεγαλύτερη ελευθερία να ακολουθήσει τη δική της πορεία εκτός της ΕΕ. Επισημαίνουν την οικονομική ύφεση της Γερμανίας και την πολιτική αναταραχή στη Γαλλία ως απόδειξη των αδυναμιών του μπλοκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή