Προς την επιτάχυνση των μειώσεων επιτοκίων προσανατολίζεται η ΕΚΤ, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία, μειώνοντας το κόστος δανεισμού σε ευρώ σε επίπεδα που δεν θα περιορίζουν τη ζήτηση μέχρι το τέλος του 2025.

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται πλέον λίγο κάτω από τον στόχο του 2%, οι αναλυτές βλέπουν την ΕΚΤ να μειώνει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 0,25% τόσο  την επόμενη εβδομάδα όσο και σε κάθε συνεδρίαση μέχρι τουλάχιστον τα μέσα του 2025.

Τα επιτόκια του ευρώ

Εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια την Πέμπτη οι αγορές θα πιστέψουν ότι η κεντρική τράπεζα είναι πίσω από την καμπύλη και ενδεχομένως να διαπράξει λάθος στην νομισματική της πολιτική, εκτιμούσαν αναλυτές της  Deutsche Bank.

Οι αγορές, θα εκπλήσσονταν αν η ΕΚΤ δεν προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων ανέφεραν και διαχειριστές της JP Morgan Asset Management.

Οι αγορές χρήματος τιμολογούν εξάλλου  πλήρως μία μείωση 0,25% αύριο και μία ακόμη πριν  το τέλος της χρονιάς.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Τα πέντε ερωτήματα ενόψει της συνεδρίασης της Πέμπτης

Τι «βλέπουν» η BofA και η Citi

Η  Bank of America, εκτιμά πως η  ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την ερχόμενη Πέμπτη,  ενώ  τα επιτόκια του ευρώ θα υποχωρήσουν στο 2% έως τον Ιούνιο του 2025 και στο 1,5% ως το τέλος του ερχόμενου έτους.

Τα επιτόκια του ευρώ υποχωρούν μεταξύ του 1,50% και 2% κατά τη διάρκεια το 2025

Η πτώση του πληθωρισμού και οι ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να μειώσει ξανά τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,25% την Πέμπτη, προβλέπει και η Citigroup, αναμένοντας επίσης διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων από  τον Δεκέμβριο και σε κάθε επόμενη συνεδρίαση κατά 0,25% μέχρι τη στιγμή που η νομισματική πολιτική να ισορροπήσει  με τα επιτόκια του ευρώ να υποχωρούν μεταξύ του 1,50% και 2% κατά τη διάρκεια το 2025. Με ποιο πιθανό το 1,50% ως τον Σεπτέμβριο του 2025. ΕΕ

Η ανάλυση των UBS και ING

Η UBS, αναμένει μειώσεις επιτοκίων σε καθεμία από τις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις στις 17 Οκτωβρίου και 12 Δεκεμβρίου του 2024 και στις  30 Ιανουαρίου και 6 Μαρτίου του 2025  από την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα τα επιτόκια του ευρώ να υποχωρήσουν στο 2,5% (από το 3,5% σήμερα), ενώ άλλες δύο μειώσεις κατά 0,25% ή κάθε μία αναμένει για τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2025 θα οδηγήσει τα επιτόκια στο 2% στο τέλος του εννεαμήνου του επόμενου έτους.

Είμαστε πολύ λιγότερο σίγουροι από τις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η ΕΚΤ θα μειώσει πραγματικά τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, ανέφεραν αναλυτές της ING, θεωρώντας αν τελικά η ΕΚΤ προβεί σε μία τέτοια κίνηση, θα έχει αποφασίσει πως θα πρέπει να στηρίξει την ανάπτυξη.

Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας μείωσης θα ήταν ότι η ΕΚΤ θα βρεθεί σε κύκλο μείωσης των επιτοκίων συνεδρίαση προς συνεδρίαση, ελπίζοντας να είναι μπροστά από την καμπύλη ώστε να μειώσει το επίπεδο νομισματικού περιορισμού έγκαιρα για να αποφευχθεί ένα οικονομικό ατύχημα.

Οι εκτιμήσεις της HSBC και της ABN Amro

Αναλυτές της HSBC υποστηρίζουν πως αν και η ΕΚΤ θα επιταχύνει τον ρυθμό των περικοπών στις επόμενες συνεδριάσεις, οι αβεβαιότητες παραμένουν σχετικά με τη ζώνη προσγείωσης του πληθωρισμού το επόμενο έτος.

Η ισορροπία των κινδύνων έχει γείρει σαφώς προς τις ανησυχίες για την ανάπτυξη

Η κύρια πρόκληση της ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι η ταυτόχρονη διαχείριση των καθοδικών κινδύνων για την ανάπτυξη -οι οποίοι έχουν ενταθεί- έναντι των επίμονων ανοδικών πληθωριστικών πιέσεων από την υψηλή αύξηση των μισθών, εκτίμησαν και αναλυτές  της ABN Amro, αν και θεωρούν πλέον πως η ισορροπία των κινδύνων έχει γείρει σαφώς προς τις ανησυχίες για την ανάπτυξη.

Οι ελπίδες για ανάκαμψη των δαπανών των νοικοκυριών και των επενδύσεων -καθώς και για ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου- περιορίζονται την ώρα που οι αναλυτές  θεωρούν ότι οι μεγαλύτεροι οικονομικοί κίνδυνοι για την Ευρώπη προέρχονται από τις γεωπολιτικές εντάσεις και την πιθανή επιστροφή του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές