Η Γαλλία απαγόρευσε στις ισραηλινές εταιρείες να συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική ναυτική εμπορική έκθεση, δήλωσαν την Τετάρτη δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, σημειώνει το  Reuters.

Tο γεγονός αυτο είναι ενα ακόμα περιστατικό που αναδεικνύει μια όλο και πιο τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο συμμάχων.

Ρωσία: Έσωσαν την οικονομία οι δαπάνες του πολέμου – Αλλά όχι για πολύ…

Το Παρίσι είχε ήδη απαγορεύσει στις ισραηλινές εταιρείες να συμμετάσχουν σε στρατιωτική εμπορική έκθεση νωρίτερα φέτος. Το υπουργείο Άμυνας είχε δηλώσει τότε ότι οι συνθήκες δεν ήταν πλέον κατάλληλες για τη συμμετοχή των εταιρειών, όταν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα».

Το υπουργείο Άμυνας, το υπουργείο Εξωτερικών, η ισραηλινή πρεσβεία και η Euronaval, η οποία διοργανώνει την ετήσια ναυτική έκθεση μεταξύ 4-7 Νοεμβρίου, δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια αναφέρει το Reuters.

Γαλλικό «εμπάργκο»

Η απόφαση της Γαλλίας έρχεται καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει πολυάριθμες αεροπορικές επιδρομές και μια περιορισμένη χερσαία εισβολή με στόχο την υποστηριζόμενη από το Ιράν,  Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες αμάχων, οδηγώντας τους δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, να ζητήσουν την άμεση παύση των εχθροπραξιών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε μια μονομερή κατάπαυση του πυρός που δεν θα σταματήσει τον επανεξοπλισμό και την ανασύνταξη της Χεζμπολάχ.

Οι εντάσεις μεταξύ Νετανιάχου και Μακρόν αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, αφού το Παρίσι είχε συνεργαστεί με την Ουάσινγκτον για να εξασφαλίσει εκεχειρία 21 ημερών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, η οποία στη συνέχεια θα άνοιγε την πόρτα για διαπραγματεύσεις σχετικά με μια μακροπρόθεσμη διπλωματική λύση.

Παρότι πίστευαν ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει στους όρους, η Γαλλία και οι ΗΠΑ αιφνιδιάστηκαν όταν την επόμενη ημέρα το Ισραήλ εξαπέλυσε πλήγματα που σκότωσαν τον τότε ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Διπλωματική λύση

Αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχει προοπτική κατάπαυσης του πυρός στο άμεσο μέλλον. Το Παρίσι έχει στρέψει την προσοχή του στην προσπάθεια να θέσει τις παραμέτρους για μια διπλωματική λύση μόλις σταματήσουν οι μάχες.
Ωστόσο, ο Μακρόν έχει εκνευρίσει τον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως όταν δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών βρέθηκαν σε ισραηλινά διασταυρούμενα πυρά στο νότιο Λίβανο.

Έχει ζητήσει να σταματήσει η προμήθεια στο Ισραήλ επιθετικών όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στη Γάζα. Την Τρίτη, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο, είπε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι ο Νετανιάχου δεν πρέπει να ξεχνά ότι η χώρα του δημιουργήθηκε με απόφαση του ΟΗΕ.

Απάντηση Νετανιάχου

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Noel Barrot προσπάθησε να υποβαθμίσει τα σχόλια, λέγοντας ότι επρόκειτο για γενικές παρατηρήσεις που υπενθύμιζαν στο Ισραήλ τη σημασία του σεβασμού του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

Το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε σε απάντηση ότι το κράτος του Ισραήλ ιδρύθηκε μέσω «του Πολέμου της Ανεξαρτησίας με το αίμα των ηρωικών μας μαχητών, πολλοί από τους οποίους ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος, μεταξύ άλλων και από το καθεστώς του Βισύ στη Γαλλία», αναφερόμενος στη γαλλική κυβέρνηση που είχε συνεργαστεί με τη ναζιστική Γερμανία.

Δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι πρόσφατες ανταλλαγές δεν θα διευκολύνουν τις γαλλικές προσπάθειες διαμεσολάβησης στο Λίβανο.

Φιλοξενεί μια διάσκεψη στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα. Ο Νετανιάχου αμφισβήτησε τις προθέσεις του Παρισιού, κατηγορώντας το ότι προσκάλεσε τη Νότια Αφρική και την Αλγερία, οι οποίες, όπως είπε, εργάζονται για να αρνηθούν «το θεμελιώδες δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και, στην πραγματικότητα, να απορρίψουν το ίδιο το δικαίωμά του να υπάρχει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή