Ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες έχει βάλει στο στόχαστρο η πρωθυπουργός της ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, στην προσπάθειά της να κλείσει την τρύπα των 9 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπως ανακοίνωσε η ιταλίδα πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη το βράδυ, η κυβέρνηση προτίθεται να μαζέψει 3,5 δισ. ευρώ από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες για να καλύψει ένα μέρος από τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού.

Ιταλία: Παρέμβαση της εισαγγελίας για την παραβίαση του λογαριασμού της Μελόνι σε ιταλική τράπεζα

Νωρίτερα την Τρίτη, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση που γνωρίζουν τις συνομιλίες μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης ανέφεραν στους FT ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην προσωρινή άρση των εκπτώσεων για τα λεγόμενα αναβαλλόμενα φορολογικά περιουσιακά στοιχεία (DTAs) των δανειστών και στην αύξηση του φόρου στα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών των τραπεζιτών.

Οι αναβαλλόµενες φορολογικές απαιτήσεις δίνουν στις τράπεζες το δικαίωµα να πληρώνουν λιγότερο φόρο για το οικονοµικό έτος κατά το οποίο το κόστος που τις προκάλεσε καθίσταται εκπεστέο. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι τράπεζες θα πρέπει να αναβάλουν πλήρως αυτές τις μειώσεις για το 2025 και το 2026. Οι μειώσεις θα είναι μόνο μερικές για το 2027 και το 2028.

Το σχόλιο της Μελόνι στο X υποδηλώνει ότι τα ίδια μέτρα είναι πιθανό να ισχύουν και για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Διευκρινίσεις αναμένεται να δώσει την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

Η κυβέρνηση επιτάχυνε τα σχέδια αυτή την εβδομάδα για την οριστικοποίηση του περίπλοκου προϋπολογισμού για το 2025, ο οποίος πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Η Ιταλία μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3,4% το 2024 και στοχεύει σε περαιτέρω μείωση κάτω από το 3%, για να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει η ΕΕ μέχρι το 2026.

Δύσκολες ισορροπίες

Η αναζήτηση του τρόπου ώστε να επιτευχθεί η δέσμευση απέναντι στην ΕΕ -που απαιτεί μείωση του ελλείμματος κατά 10 δισ. ευρώ το επόμενο έτος- χωρίς να αποδεχθεί  η κυβέρνηση αφερέγγυα απέναντι στους φηφοφόρους της στους οποίους έχει υποσχεθεί να μειώσει τους φόρους για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους προκαλεί ενδοκυβερνητικές τριβές τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ ταυτόχρονα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και το θέμα των περικοπών δαπανών για τα κυβερνητικά υπουργεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Η Forza Italia, ο φιλελεύθερος μικρότερος εταίρος του συνασπισμού, είχε αντιταχθεί σθεναρά στις νέες εισφορές σε τράπεζες και εταιρείες, αλλά τελικά συμφώνησε με την άρση των εκπτώσεων για τα DTA.

Μέλη του εθνικιστικού κόμματος της Λέγκας υποστήριξαν ότι οι τράπεζες θα έπρεπε να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος, αφού αποκόμισαν μεγάλα κέρδη χάρη στην άνοδο των επιτοκίων. Τα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών ενισχύθηκαν από την αύξηση των τόκων για δάνεια, χωρίς, όμως, να μετακυληθούν πλήρως στις καταθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προκάλεσε μεγάλη αναταραχή πέρσι όταν ανακοίνωσε έναν αιφνιδιαστικό φόρο επί των τραπεζών, τον οποίο αργότερα αναγκάστηκε να ανακαλέσει. Ο υπουργός Οκονομικών της Ιταλίας, Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι, ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ότι η κυβέρνηση βρισκόταν σε συζητήσεις με τις τράπεζες και έκανε λόγο για «αναγκαία συνεισφορά όλων», ίσως όχι με τη μορφή απροσδόκητου φόρου.

Η ιταλική ένωση τραπεζών, η ABI, τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι συζητούσε με την κυβέρνηση τρόπους συνεισφοράς στον προϋπολογισμό της χώρας, αλλά «τα μέτρα πρέπει να είναι προσωρινά, προκαθορισμένα, όχι αναδρομικά και χωρίς επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Eurostat: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ [γραφήματα]
Διεθνή |

Ανακάμπτει η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη - Πώς κινείται στην Ελλάδα [γραφήματα]

Σύμφωνα τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, το Νοέμβριο του 2024, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2024, η εποχικά διορθωμένη βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ