Τα σχέδια της JPMorgan για επέκταση στην Κένυα και στην Ακτή Ελεφαντοστού, αυξάνοντας έτσι το αποτύπωμά της στην Αφρική, αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού, Τζέιμι Ντίμον.

Οι διεθνείς αγορές είναι ένας τομέας ανάπτυξης για την JPMorgan, η οποία έχει περισσότερα από 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργητικό και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες. Η Citigroup  δραστηριοποιείται σε σχεδόν 180 χώρες και έχει το μεγαλύτερο παγκόσμιο αποτύπωμα μεταξύ των τραπεζικών κολοσσών των ΗΠΑ.

«Θέλουμε να προσθέτουμε μια ή δύο χώρες (εισαγωγή ή εμβάθυνση) στην Αφρική, κάθε δύο χρόνια περίπου», αναφέρει ο Ντίμον σε συνέντευξή του στο Reuters,  πριν αναχωρήσει για το ταξίδι του στην Αφρική.  Όπως είχε ήδη αποκαλύψει το ειδησεογραφικό πρακτορείο τον περασμένο μήνα ο CEO της τράπεζας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις στην Κένυα, τη Νιγηρία και τη Νότια Αφρική.

JP Morgan: Επίσκεψη Ντίμον στην Αφρική με στόχο την μεγαλύτερη επέκταση της τράπεζας

«Αυτό μας επιτρέψει να βρισκόμαστε στο έδαφος σε αυτές τις χώρες, κάτι που δίνει παρέχει περισσότερες τοπικές γνώσεις και σχέσεις», υπογράμμισε.

Τα σχέδια της JPMorgan

Στην Κένυα και την Ακτή Ελεφαντοστού, η τράπεζα θα επικεντρωθεί στην εμπορική και επενδυτική τραπεζική, τις υπηρεσίες διαθεσίμων και πιθανώς σε κάποιους δανεισμούς, είπε ο Ντίμον. Σε αυτές τις δύο χώρες, δεν έχει άμεσα σχέδια να προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και περιουσιακών στοιχείων (AWM), οι οποίες είναι ήδη διαθέσιμες στη Νότια Αφρική και τη Νιγηρία.

«Δεν κάνουμε AWM τώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβεί τα επόμενα χρόνια», επεσήμανε.

Οι προηγούμενες φιλοδοξίες της JPMorgan να εισέλθει στη Γκάνα και την Κένυα τον τελευταίο χρόνο ματαιώθηκαν από τις ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Τη Δευτέρα, η Κεντρική Τράπεζα της Κένυας ανακοίνωσε ότι εξουσιοδότησε την JPMorgan να ιδρύσει ένα γραφείο αντιπροσωπείας εκεί.

Στο παρελθόν, «η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ήθελε πολύ να επεκταθούν οι τράπεζες σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, καθώς αυτό έγινε αμέσως μετά την οικονομική κρίση», εξήγησε , σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι πλέον πιο υποστηρικτικές. Χαρακτήρισε επίσης θετική κίνηση την επέκταση των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό, αναφερόμενος στο ευρύ αποτύπωμα των κινεζικών εταιρειών και λέγοντας ότι και οι αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να βρίσκονται σε αυτά τα μέρη.

Οι μεγάλοι παγκόσμιοι δανειστές έχουν υιοθετήσει διαφορετικές στρατηγικές για μεμονωμένες αγορές της υποσαχάριας Αφρικής, στοχεύοντας τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές, ενώ επιδιώκουν να διακριθούν από τους τοπικούς και περιφερειακούς ανταγωνιστές. Για παράδειγμα, η Standard Chartered έχει επικεντρωθεί στην Κένυα.

Η επέκταση μπορεί να μην έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις δραστηριότητες της JPMorgan βραχυπρόθεσμα, αλλά θα είναι επωφελής για την εταιρεία και τους μελλοντικούς ηγέτες μακροπρόθεσμα, είπε ο Ντίμον.

Η JPMorgan συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων διεθνών ιδιωτικών τραπεζών από στοιχεία ενεργητικού υπό εποπτεία.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, περίπου 700 τραπεζίτες συμμετείχαν στην επέκταση σε 27 νέες τοποθεσίες παγκοσμίως, δημιουργώντας έσοδα 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εμπορική και επενδυτική της τράπεζα, είπαν στελέχη στους επενδυτές τον Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή