Στελέχη της UniCredit είχαν συνομιλίες με κορυφαίους αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης, μεταξύ άλλων από την καγκελαρία και το υπουργείο Οικονομικών, τους μήνες πριν αγοράσουν μέρος του ποσοστού που είχε το κράτος στην Commerzbank, σύμφωνα με κοινοβουλευτικά έγγραφα που αποκαλύπτει το Reuters.

Ειδικότερα, οι λεπτομέρειες των συναντήσεων αυτών παρέχονται στο πλαίσιο κυβερνητικής απάντησης στον Matthias Hauer, έναν Γερμανό βουλευτή, και αποτελούν τον πιο λεπτομερή απολογισμό των επαφών που είχε το Βερολίνο με την UniCredit πριν η ιταλική τράπεζα επιχειρήσει να αγοράσει ένα μεγάλο μερίδιο στην Commerzbank.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε έκπληκτη από την κίνηση της UniCredit.

Γερμανία: Αναχώματα στην εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit αναζητεί το Βερολίνο

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Florian Toncar, ο υφυπουργός που είναι υπεύθυνος για την πώληση μεριδίων, μίλησε με την Marion Hoellinger, επικεφαλής του γερμανικού βραχίονα της UniCredit, στις 4 Σεπτεμβρίου και εκ νέου στις 10 Σεπτεμβρίου.

Ο Πρόεδρος Pier Carlo Padoan συναντήθηκε με τον Joerg Kukies, ανώτατο στέλεχος της γερμανικής καγκελαρίας, στο περιθώριο συνεδρίου στο Παρίσι στις 16 Μαΐου, σύμφωνα με την απάντηση της κυβέρνησης, η οποία αποκάλυψε δύο ακόμα ανταλλαγές με αξιωματούχους της καγκελαρίας στις 7 Ιουνίου και στις 30 Μαΐου. .

Ενώ το έγγραφο ρίχνει φως σε διάφορες συναντήσεις, προσφέρει λίγες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων αυτών.

Ο Χάουερ, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών, είπε ότι η απάντηση δείχνει μια «ζωηρή ανταλλαγή» μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της ιταλικής τράπεζας,  και υποστήριξε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω το πώς η κυβέρνηση διέθεσε ολόκληρο το προς πώληση μερίδιο στην UniCredit και όχι σε έναν αριθμό επενδυτών.

«Στη γερμανική κυβέρνηση… φαίνεται ότι δεν έχουν καμία σχέση με το χάος στην Commerzbank. Αλλά το προκάλεσαν», είπε χαρακτηριστικά.

Αναζητώντας αναχώματα στην επίθεση της UniCredit

Όπως έχει ήδη γράψει την περασμένη εβδομάδα το Reuters η Γερμανία μελετά τρόπους προκειμένου να ματαιώσει μια πιθανή εξαγορά μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζές της από έναν Ιταλό αντίπαλο, σε μία υπόθεση η οποία  έχει φέρνει το Βερολίνο εναντίον της Ρώμης και των ρυθμιστικών αρχών της Ευρώπης.

Το Βερολίνο αιφνιδιάστηκε από τις κινήσεις της UniCredit η οποία κατάφερε να χτίσει ένα μεγάλο μερίδιο στην υποστηριζόμενη από το κράτος Commerzbank, σε μια κίνηση που σύμφωνα με την ιταλική τράπεζα θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγχώνευση .

Οι αξιωματούχοι προετοιμάζονται τώρα για μια πιθανή εχθρική προσφορά που θα μπορούσε να συνδέσει τις τύχες του Βερολίνου με αυτές της Ιταλίας .

Πηγές από το Βερολίνο, τις οποίες επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι ο συνδυασμός των δύο αυτών τραπεζών αποτελεί πιθανή απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς η UniCredit κατέχει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ιταλικών κρατικών ομολόγων.

Αρκετοί άνθρωποι στη γερμανική κυβέρνηση εναποθέτουν τώρα τις ελπίδες τους σε μια ρυθμιστική αναθεώρηση από την εποπτική αρχή της χώρας BaFin και ασκούν πιέσεις στη ρυθμιστική αρχή ενάντια σε μια συμφωνία.

Ένα βασικό επιχείρημα είναι ότι το Βερολίνο μπορεί να καταλήξει να πληρώσει το λογαριασμό εάν η UniCredit συρθεί σε μια ιταλική κρίση χρέους.

Η BaFin, η οποία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο εάν η UniCredit μπορεί να προσπαθήσει να αποκτήσει τον έλεγχο της Commerzbank, έχει αρχίσει να μελετά το αίτημα της UniCredit να της επιτρέψει να αυξήσει το μερίδιό της από περίπου 9,9% που είναι σήμερα σε σχεδόν 30%.

Η εποπτική αρχή αναμένεται στη συνέχεια να κάνει την εισήγησή της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη ρυθμιστική αρχή των δανειστών, η οποία έχει τον τελευταίο λόγο.

Ενώ η Ρώμη υποστηρίζει τη συμφωνία, το Βερολίνο ελπίζει ότι οι ανησυχίες του μπορεί να εμποδίσουν ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν την έγκριση του σχεδίου της UniCredit από την ΕΚΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή