Στο 1,7%, κάτω από τον στόχο της BoE, έπεσε ο πληθωρισμός της Βρετανίας τον Σεπτέμβριο, μετά από τρία ολόκληρα χρόνια, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν στο 1,9% για τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά κάτω από το 2% που είναι ο στόχος της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας, μετά τον Απρίλιο του 2021.

Ο πληθωρισμός κυμαίνεται γύρω από τον στόχο τους τελευταίους τέσσερις μήνες και έφτασε στο 2,2% τον Αύγουστο.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό, διαμορφώθηκε στο 3,2% για τον μήνα, από 3,6% τον Αύγουστο και κάτω από την πρόβλεψη του 3,4% στη δημοσκόπηση του Reuters.

«Οι χαμηλότερες τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και της βενζίνης ήταν η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη για την πτώση αυτού του μήνα. Αυτά αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις αυξήσεις για τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, πρώτη φορά που ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων ενισχύθηκε από τις αρχές του περασμένου έτους», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ONS, Γκραντ Φίτσνερ.

Μείωση επιτοκίων περιμένει η αγορά

Ο δομικός πληθωρισμός και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι τα «καυτά μέτωπα» που παρακολουθούν στενά οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας για να αποφασίσουν την επόμενη μείωση των επιτοκίων που υπάρχει στο τραπέζι της συνεδρίασης του Νοεμβρίου.

Από το πρωί της Τετάρτης, η τιμολόγηση της αγοράς έθεσε πιθανότητα 80% για μείωση των επιτοκίων Νοεμβρίου. Αναλυτές την Τρίτη δήλωσαν ότι η χαμηλότερη αύξηση των μισθών που ανακοινώθηκε από την εθνική στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας (ONS) αυτή την εβδομάδα υποστήριξε το σενάριο της μείωσης των επιτοκίων. Η BOE μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης τον Αύγουστο και το διατήρησε αμετάβλητο τον Σεπτέμβριο.

Στην ευρύτερη ευρωπαϊκή περιοχή, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε κάτω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον περασμένο μήνα, αγγίζοντας το 1,8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή