Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές στο φυσικό αέριο, καθώς η αυξημένη ζήτηση κυρίως για LNG προκαλεί ανησυχίες στην αγορά.

Ειδικότερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των Ολλανδών, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης (TTF), αυξήθηκαν 0,5% στα 40,16 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μία ημέρα πριν είχαν υποχωρήσει κατά 1,4%.

Σύμφωνα με στοιχεία δικτύου που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg, οι ροές από τερματικούς σταθμούς που εισάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο στη βορειοδυτική Ευρώπη αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ενώ οι όγκοι μπορεί να μειωθούν για λίγο και πάλι, καθώς ο ασυνήθιστα ήπιος καιρός μειώνει τη ζήτηση για φυσικό αέριο για θέρμανση αυτή την εβδομάδα, τα πρόσφατα ράλι τιμών έχουν προσελκύσει περισσότερα φορτία στην ήπειρο. Και αρκετά πλοία LNG εκτράπηκαν από την Ασία από τις αρχές Οκτωβρίου.

Γαλλία: Εκκληση για μεγαλύτερη διαφάνεια στις εισαγωγές ρωσικού LNG στην Ευρώπη

Γεμάτες με φυσικό αέριο οι αποθήκες

Ορισμένες μετεωρολογικές προβλέψεις σηματοδοτούν ένα ψυχρό ξεκίνημα του Νοεμβρίου, το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για LNG και να στηρίξει τις τιμές.

Οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι κατά 95% γεμάτοι — υψηλότεροι από τους μέσους όρους της εποχής — αλλά το επίπεδο είναι ελαφρώς χαμηλότερο από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι τιμές του φυσικού αερίου επηρεάστηκαν αυτόν τον μήνα από τις αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, με τους εμπόρους να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή. Το Ισραήλ είπε ότι θα λάβει τη δική του απόφαση για το πώς θα επιτεθεί στο Ιράν, διατηρώντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να στοχοποιηθούν οι ενεργειακές υποδομές.

Για τις αγορές φυσικού αερίου, μια κλιμάκωση της σύγκρουσης πιθανότατα θα επηρεάσει εισαγωγείς όπως η Αίγυπτος, αυξάνοντας τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για φορτία καυσίμων. Ένας βασικός κίνδυνος θα ήταν το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, από τα οποία διέρχεται περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και LNG.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις αποκαλύπτουν τις αστάθειες στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα», ανέφερε σε έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας την Τετάρτη. Αν και οι τιμές της ενέργειας απέχουν πολύ από τις κορυφές που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης το 2022, «παραμένει ένας διαρκώς υπαρκτός κίνδυνος αστάθειας», ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Σκυλακάκης στην Ε.Ε.: «Οι καταναλωτές πλήρωσαν το καλοκαίρι για μία ώρα ρεύμα ένα μηνιάτικο»
Ενέργεια |

Σκυλακάκης στην Ε.Ε.: «Οι καταναλωτές πλήρωσαν το καλοκαίρι για μία ώρα ρεύμα ένα μηνιάτικο»

Ο Θ. Σκυλακάκης μιλώντας στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. τόνισε τη σημασία θέσπισης μηχανισμού ανάκτησης υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών – Το παρασκήνιο με την κοινή πρόταση Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας

Πετρέλαιο θέρμανσης: Χωρίς επιδότηση στην αντλία η πρεμιέρα διάθεσης του
Ενέργεια |

Σε ετοιμότητα τα διυλιστήρια για επιδοτήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης – Το σενάριο και οι τιμές διάθεσης

Φθηνότερο κατά περίπου 15% διατίθεται από σήμερα 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης – Η στρατηγική των Helleniq Energy και Motor Oil για έξτρα εκπτώσεις και επιδοτήσεις

Γεραπετρίτης: Επενδύσεις για ενιαία περιφερειακή αγορά ενέργειας – Στη σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια
Ενέργεια |

Γεραπετρίτης: Επενδύσεις για ενιαία περιφερειακή αγορά ενέργειας – Στη σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια

«Αυτό θα πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με πλήρη σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου» σημείωσε ο Γεραπετρίτης