
Μεγαλύτερη διαφάνεια στις εισαγωγές ρωσικού LNG εντός της ΕΕ, ζήτησε η Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας την να επιβάλει αυστηρότερες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για το ρωσικό LNG που εισέρχεται στην ένωση.
Μιλώντας σε συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο στις 15 Οκτωβρίου, η γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Agnes Pannier-Runacher σημείωσε ότι η Γαλλία, μαζί με εννέα άλλες χώρες, θα ενθαρρύνουν την Επιτροπή να βελτιώσει τη διαφάνεια σχετικά με τις ρωσικές εισαγωγές LNG.
Reuters: Άλμα 50% στα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο
«Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να έχουμε το υψηλότερο επίπεδο διαφάνειας σχετικά με τις ροές LNG, γιατί πρέπει να αφαιρέσουμε αυτή την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε η Pannier-Runacher. «Αυτό είναι καλό για την Ευρώπη και για την ανταγωνιστικότητά μας», πρόσθεσε.
«Τα κράτη μέλη μας παρείχαν πρόσθετες πληροφορίες για το πώς μπορούμε να συνεχίσουμε το έργο μας για την αποτελεσματική και ταχεία κατάργηση των εναπομεινάντων ρωσικών ορυκτών καυσίμων», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση. «Αυτό περιλαμβάνει περισσότερη διαφάνεια στον συντονισμό των υφιστάμενων μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουμε αυτό το έργο και θα είναι μία από τις προτεραιότητες του διαδόχου μου».
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ ενέκρινε επισήμως το 14ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας τον Ιούνιο, στοχεύοντας για πρώτη φορά τον τομέα LNG της χώρας, απαγορεύοντας τη μεταφόρτωση ρωσικού LNG σε λιμένες της ΕΕ για παράδοση σε αγορές εκτός ΕΕ, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από τα τέλη Μαρτίου 2025.
Ωστόσο, η ΕΕ σταμάτησε να επιβάλει γενική απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού LNG παρά την προηγούμενη δέσμευση να τερματίσει όλες τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία έως το 2027. Για την επιβολή κυρώσεων σε επίπεδο ΕΕ, πρέπει να συμφωνήσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.
Ως μέρος του νέου πακέτου της ΕΕ για την απαλλαγή του φυσικού αερίου, τα κράτη μέλη έχουν, ωστόσο, το δικαίωμα να περιορίσουν την πρόσβαση στο ρωσικό αέριο και το LNG σε εθνικό επίπεδο. «Θα πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς ότι το ρωσικό αέριο δεν γίνεται αποδεκτό στην ΕΕ και να προχωρήσουμε στην παρακολούθηση των πηγών LNG», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Φινλανδίας Kai Mykkanen στις 15 Οκτωβρίου μέσω του X, πρώην Twitter.
”We should be very clear that Russian gas is not accepted in the EU and go forward to track LNG sources” 🇫🇮 Minister @KaiMykkanen ahead of #TTE Energy
Agenda
⚡️Recommendations of Draghi’s competitiveness report
⚡️Electricity prices
⚡️Winter preparednesshttps://t.co/aeQGGO1gCK pic.twitter.com/2n1sT3gns6— Finland in EU (@FinlandinEU) October 15, 2024
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει να παρακολουθεί το ποσοστό κατά το οποίο συμμετέχουν οι ρωσικές εισαγωγές LNG στις συνολικές εισαγωγές ενέργειας της ΕΕ μετά την επιβολή των κυρώσεων του Ιουνίου.
Η απαγόρευση των μεταφορτώσεων αναμένεται να οδηγήσει στην παραμονή περισσότερου ρωσικού LNG στην Ευρώπη σε βάρος της Ασίας.
Αυτό έρχεται καθώς οι τιμές spot LNG για παράδοση στη Βορειοδυτική Ευρώπη είναι ίντσες υψηλότερες, με την Platts, μέρος της S&P Global Commodity Insights, να αξιολογεί τον δείκτη LNG DES Northwest European για τον Νοέμβριο στα 12,704 $/MMBtu στις 14 Οκτωβρίου, σημειώνοντας αύξηση 1,77% την ημέρα.
Ευρωπαϊκά λιμάνια όπως το Zeebrugge χρησιμοποιούνται για την επαναφόρτωση ρωσικού LNG που μεταφέρεται από εξειδικευμένα πλοία παγοθραυστικών από το έργο Yamal LNG σε συμβατικά πλοία LNG για επανεξαγωγή σε αγορές όπως η Ασία.
Οι κυρώσεις κατά της μεταφόρτωσης θα σήμαιναν ότι τυχόν φορτία με προορισμό την Ασία που αποστέλλονται προς τα δυτικά θα πρέπει να μεταφερθούν σε όλη τη διαδρομή από τα πλοία που σπάνε πάγο, πράγμα που σημαίνει πολύ μεγαλύτερο ταξίδι.
Η Ρωσία εξήγαγε συνολικά 13,16 εκατομμύρια τόνους στην Ευρώπη έως τις 15 Οκτωβρίου. Εξήγαγε περίπου 15,37 εκατομμύρια τόνους στην Ευρώπη το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Commodity Insights.


Latest News

Παπασταύρου για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Παρακαταθήκη για το μέλλον
Ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά έναν χάρτη που θέτει ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς κανόνες

«Ήρθε η στιγμή για την κατάργηση του πλαφόν στα καύσιμα» - Τι ζητούν οι βενζινοπώλες
Τέλη Απριλίου εκπνέει η εξάμηνη παράταση του μέτρου για το πλαφόν - Έκρηξη παραβατικότητας στα καύσιμα καταγγέλουν οι βενζινοπώλες - Τι ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης

Συναγερμός για αποφυγή μπλακ άουτ το Πάσχα - Τα φωτοβολταϊκά και τα πρόστιμα
Νέα συνάντηση της task force στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ρύθμιση της ενεργειακής παραγωγής εν όψει Πάσχα

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey