Μεγαλύτερη διαφάνεια στις εισαγωγές ρωσικού LNG εντός της ΕΕ, ζήτησε η Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας την να επιβάλει αυστηρότερες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για το ρωσικό LNG που εισέρχεται στην ένωση.

Μιλώντας σε συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο στις 15 Οκτωβρίου, η γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Agnes Pannier-Runacher σημείωσε ότι η Γαλλία, μαζί με εννέα άλλες χώρες, θα ενθαρρύνουν την Επιτροπή να βελτιώσει τη διαφάνεια σχετικά με τις ρωσικές εισαγωγές LNG.

Reuters: Άλμα 50% στα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο

«Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να έχουμε το υψηλότερο επίπεδο διαφάνειας σχετικά με τις ροές LNG, γιατί πρέπει να αφαιρέσουμε αυτή την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε η Pannier-Runacher. «Αυτό είναι καλό για την Ευρώπη και για την ανταγωνιστικότητά μας», πρόσθεσε.

«Τα κράτη μέλη μας παρείχαν πρόσθετες πληροφορίες για το πώς μπορούμε να συνεχίσουμε το έργο μας για την αποτελεσματική και ταχεία κατάργηση των εναπομεινάντων ρωσικών ορυκτών καυσίμων», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση. «Αυτό περιλαμβάνει περισσότερη διαφάνεια στον συντονισμό των υφιστάμενων μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουμε αυτό το έργο και θα είναι μία από τις προτεραιότητες του διαδόχου μου».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ ενέκρινε επισήμως το 14ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας τον Ιούνιο, στοχεύοντας για πρώτη φορά τον τομέα LNG της χώρας, απαγορεύοντας τη μεταφόρτωση ρωσικού LNG σε λιμένες της ΕΕ για παράδοση σε αγορές εκτός ΕΕ, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από τα τέλη Μαρτίου 2025.

Ωστόσο, η ΕΕ σταμάτησε να επιβάλει γενική απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού LNG παρά την προηγούμενη δέσμευση να τερματίσει όλες τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία έως το 2027. Για την επιβολή κυρώσεων σε επίπεδο ΕΕ, πρέπει να συμφωνήσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Ως μέρος του νέου πακέτου της ΕΕ για την απαλλαγή του φυσικού αερίου, τα κράτη μέλη έχουν, ωστόσο, το δικαίωμα να περιορίσουν την πρόσβαση στο ρωσικό αέριο και το LNG σε εθνικό επίπεδο. «Θα πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς ότι το ρωσικό αέριο δεν γίνεται αποδεκτό στην ΕΕ και να προχωρήσουμε στην παρακολούθηση των πηγών LNG», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Φινλανδίας Kai Mykkanen στις 15 Οκτωβρίου μέσω του X, πρώην Twitter.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει να παρακολουθεί το ποσοστό κατά το οποίο συμμετέχουν οι ρωσικές εισαγωγές LNG στις συνολικές εισαγωγές ενέργειας της ΕΕ μετά την επιβολή των κυρώσεων του Ιουνίου.

Η απαγόρευση των μεταφορτώσεων αναμένεται να οδηγήσει στην παραμονή περισσότερου ρωσικού LNG στην Ευρώπη σε βάρος της Ασίας.

Αυτό έρχεται καθώς οι τιμές spot LNG για παράδοση στη Βορειοδυτική Ευρώπη είναι ίντσες υψηλότερες, με την Platts, μέρος της S&P Global Commodity Insights, να αξιολογεί τον δείκτη LNG DES Northwest European για τον Νοέμβριο στα 12,704 $/MMBtu στις 14 Οκτωβρίου, σημειώνοντας αύξηση 1,77% την ημέρα.

Ευρωπαϊκά λιμάνια όπως το Zeebrugge χρησιμοποιούνται για την επαναφόρτωση ρωσικού LNG που μεταφέρεται από εξειδικευμένα πλοία παγοθραυστικών από το έργο Yamal LNG σε συμβατικά πλοία LNG για επανεξαγωγή σε αγορές όπως η Ασία.

Οι κυρώσεις κατά της μεταφόρτωσης θα σήμαιναν ότι τυχόν φορτία με προορισμό την Ασία που αποστέλλονται προς τα δυτικά θα πρέπει να μεταφερθούν σε όλη τη διαδρομή από τα πλοία που σπάνε πάγο, πράγμα που σημαίνει πολύ μεγαλύτερο ταξίδι.

Η Ρωσία εξήγαγε συνολικά 13,16 εκατομμύρια τόνους στην Ευρώπη έως τις 15 Οκτωβρίου. Εξήγαγε περίπου 15,37 εκατομμύρια τόνους στην Ευρώπη το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Commodity Insights.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Σκυλακάκης στην Ε.Ε.: «Οι καταναλωτές πλήρωσαν το καλοκαίρι για μία ώρα ρεύμα ένα μηνιάτικο»
Ενέργεια |

Σκυλακάκης στην Ε.Ε.: «Οι καταναλωτές πλήρωσαν το καλοκαίρι για μία ώρα ρεύμα ένα μηνιάτικο»

Ο Θ. Σκυλακάκης μιλώντας στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. τόνισε τη σημασία θέσπισης μηχανισμού ανάκτησης υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών – Το παρασκήνιο με την κοινή πρόταση Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας

Πετρέλαιο θέρμανσης: Χωρίς επιδότηση στην αντλία η πρεμιέρα διάθεσης του
Ενέργεια |

Σε ετοιμότητα τα διυλιστήρια για επιδοτήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης – Το σενάριο και οι τιμές διάθεσης

Φθηνότερο κατά περίπου 15% διατίθεται από σήμερα 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης – Η στρατηγική των Helleniq Energy και Motor Oil για έξτρα εκπτώσεις και επιδοτήσεις

Γεραπετρίτης: Επενδύσεις για ενιαία περιφερειακή αγορά ενέργειας – Στη σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια
Ενέργεια |

Γεραπετρίτης: Επενδύσεις για ενιαία περιφερειακή αγορά ενέργειας – Στη σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια

«Αυτό θα πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με πλήρη σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου» σημείωσε ο Γεραπετρίτης