Η προβλεπόμενη τεράστια αύξηση στα κλιματιστικά και τη χρήση τους θα έχει μια από τις μεγαλύτερες και πιο απρόβλεπτες επιπτώσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του κόσμου την επόμενη δεκαετία, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Ερευνητές του IEA , είπαν ότι ένας συνδυασμός αυξανόμενων εισοδημάτων στον αναπτυσσόμενο κόσμο και υψηλότερων θερμοκρασιών από την κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι η ισχύς που χρησιμοποιείται για τις οικιακές μονάδες κλιματισμού θα αυξηθεί κατά ένα ποσό μεγαλύτερο από το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιεί σήμερα ολόκληρη η Μέση Ανατολή.
Η μεταβλητότητα της ζήτησης κλιματισμού σημαίνει επίσης ότι θα έχει τον πιο απρόβλεπτο καθημερινό αντίκτυπο στα δίκτυα.
Η πρόβλεψη έγινε καθώς η IEA αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, λέγοντας στην έκθεσή της «World Energy Outlook»ότι η χρήση το 2035 θα είναι 6% υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν πέρυσι.
ΔΟΕ: Εφικτός υπό όρους ο στόχος για τριπλασιασμό της ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι το 2030
Οι επιπτώσεις από τα κλιματιστικά
Η έκθεση ανέφερε ότι ο κλιματισμός θα χρειαζόταν επιπλέον 697 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, περισσότερο από τρεις φορές την επιπλέον ζήτηση από τα κέντρα δεδομένων υπολογιστών. Τα ηλεκτρικά οχήματα, εν τω μεταξύ, θα απαιτούσαν επιπλέον 854 TWh, δήλωσε ο IEA.
Η μεταβλητότητα της ζήτησης κλιματισμού σημαίνει επίσης ότι θα έχει τον πιο απρόβλεπτο καθημερινό αντίκτυπο στα δίκτυα.
«Είναι τυφλό σημείο για πολλούς υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να δουν πόσο σημαντικά είναι τα κλιματιστικά ως μοχλός της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής του IEA, σε συνέντευξή του στους Financial Times.
«Απλώς για να το θέσουμε στο πλαίσιο, στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, το 90% των νοικοκυριών διαθέτουν κλιματισμό, αλλά είναι το 5% των νοικοκυριών στη Νιγηρία, το 15 % στην Ινδονησία και λιγότερο από το 20% στην Ινδία. Με τα αυξανόμενα επίπεδα εισοδήματος και με τον αυξανόμενο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής , οι άνθρωποι αγοράζουν κλιματιστικά και αυτό είναι ένας σημαντικός παράγοντας», πρόσθεσε.
Ο ΔΟΕ ανέφερε ότι η χρήση ενέργειας για οικιακό κλιματισμό αναμένεται να αυξηθεί κατά 280% έως το 2050 σε ένα σενάριο «business as usual», γνωστό ως Steps. Θα αντιπροσώπευε το 14% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης στα κτίρια μέχρι εκείνη την ημερομηνία, από λιγότερο από 7% που είναι σήμερα.
Σε ένα άλλο σενάριο, όπου οι κυβερνήσεις εκπληρώνουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους σχετικά με το κλίμα, η κατανάλωση ενέργειας από τον κλιματισμό εξακολουθεί να αυξάνεται κατά σχεδόν 200%.
Τα κέντρα δεδομένων
Αναφορικά με τα κέντρα δεδομένων ο ΙΕΑ ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται, θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στα δίκτυα. «Υπάρχουν περισσότερα από 11.000 κέντρα δεδομένων καταγεγραμμένα παγκοσμίως και συχνά είναι χωρικά συγκεντρωμένα, επομένως οι τοπικές επιπτώσεις στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να είναι σημαντικές», ανέφερε η IEA. «Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κέντρα δεδομένων αντιπροσωπεύουν ένα σχετικά μικρό μερίδιο της συνολικής αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030».
Ο IEA είπε ότι η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξανόταν με ετήσιο ρυθμό 1.000 TWh, που ισοδυναμεί με την προσθήκη μίας… Ιαπωνίας στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο. Επίσης, αύξησε την πρόβλεψή της για τη ζήτηση το 2035 κατά 6% ή 2.200 TWh, σε 37.371 TWh.
«Οι προσθήκες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι 20% υψηλότερες φέτος από ό,τι το 2023. Δεν βλέπω σημαντική επιβράδυνση και αυτό οφείλεται στο ότι η μετάβαση καθοδηγείται από τα οικονομικά, όχι από τις κλιματικές πολιτικές».
Ο ΔΟΕ σημείωσε, ωστόσο, ότι υπήρχαν σχεδόν 200 εμπορικά μέτρα που επηρεάζουν τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας από το 2020, σε σύγκριση με 40 την προηγούμενη πενταετία, καθώς οι χώρες ανησυχούσαν περισσότερο για τον κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζουν οι κινεζικές εταιρείες στην παραγωγή αγαθών όπως ηλιακοί συλλέκτες και ηλεκτρικά οχήματα.
Latest News
Παίρνουν φωτιά τα γεωτρύπανα - Οι αποφάσεις για Κρήτη και Ιόνιο και το παγκόσμιο ρεκόρ
Επανέρχονται στο προσκήνιο οι υδρογονάνθρακες - Τι δείχνει ο «Clarksons Offshore Index» - «Drill baby drill» και στην Ελλάδα;
Νέο ράλι στο φυσικό αέριο - Πόσο αντέχουν τα αποθέματα [γράφημα]
Το φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε κάθε γεγονός που διαταράσσει ή απειλεί να διαταράξει τον εφοδιασμό
Σκέρτσος για ρεύμα: Δεν θα περάσουν οι ακραίες αυξήσεις στον καταναλωτή - Θα υπάρξει βοήθεια
Έφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο MEGA ο Άκης Σκέρτσος
Μικρό «καλάθι» από τις πετρελαϊκές για τις υποσχέσεις Τραμπ
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται μεγαλύτερη παραγωγή και εξαγωγές, αλλά ο κλάδος δεν χειροκροτεί τις εμμονές του
Καλπάζουν οι τιμές του φυσικού αερίου - H Gazprom κλείνει τις στρόφιγγες στην Αυστρία
Ακολουθεί η Μολδαβία - Η Ευρώπη έχει περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο αλλά παραμένει ευάλωτη
Η αιολική ενέργεια ρίχνει τις τιμές στην Ευρώπη με φόντο την πτώση της θερμοκρασίας
Οι ισχυροί άνεμοι που αναμένονται θα δώσουν προβάδισμα στην αιολική ενέργεια με θετική συνέπεια τη μείωση τιμών
Πάιατ: Υποστηρίζουμε την ενεργειακή περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο
Από την COP29 στο Μπακού ο Τζέφρι Πάιατ μίλησε για τον Great Sea Interconnector αλλά και τον Κάθετο Διάδρομο φυσικού αερίου
«Καμπανάκι» από τη Γερμανία για τα αποθέματα φυσικού αερίου
Οι καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εξάντλησης των αποθεμάτων σε φυσικό αέριο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου
Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Προχωρά ο σχεδιασμός για το καλώδιο Ελλάδας – Γερμανίας
Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τα δίκτυα, τονίζει ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης
Νέα «όπλα» της ΔΕΗ για την πράσινη μετάβαση – Οι μονάδες «Peakers» και τα «Pumped Hydro»
Η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε ο CEO Γ. Στάσσης, στην τριετία 2025 -2027 θα εκτελέσει έργα ευέλικτης ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1,8 GW