Η Κίνα δεν θα δεσμευτεί ποτέ ότι θα παραιτηθεί από τη χρήση βίας στην Ταϊβάν, δήλωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση του Πεκίνου μετά από μια ακόμη σειρά πολεμικών παιχνιδιών και την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στον τόπο της περίφημης ήττας των δυνάμεων της Ταϊβάν, αναφέρει το Reuters.

Η Κίνα, η οποία θεωρεί τη δημοκρατικά κυβερνώμενη Ταϊβάν ως δικό της έδαφος, εκτέλεσε μια ημέρα ασκήσεων μεγάλης κλίμακας γύρω από το νησί τη Δευτέρα, οι οποίες, όπως είπε, αποτελούσαν προειδοποίηση για «αυτονομιστικές ενέργειες» μετά την ομιλία του προέδρου της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε στην εθνική επέτειο την περασμένη εβδομάδα.

Κίνα: Στρατιωτική άσκηση «περικυκλώνει» την Ταϊβάν – Αντιδράσεις από ΗΠΑ

«Ποτέ δεν θα δεσμευτούμε ότι θα παραιτηθούμε από τη χρήση βίας»

«Είμαστε πρόθυμοι να αγωνιστούμε για την προοπτική της ειρηνικής επανένωσης με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνεια και προσπάθεια», δήλωσε ο Τσεν Μπινχουά, εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν της Κίνας, στην τακτική ενημέρωση του Τύπου στο Πεκίνο.

«Αλλά ποτέ δεν θα δεσμευτούμε ότι θα παραιτηθούμε από τη χρήση βίας», είπε.

Αυτό, ωστόσο, στοχεύει στην παρέμβαση των «εξωτερικών δυνάμεων» και του πολύ μικρού αριθμού των αυτονομιστών της Ταϊβάν και όχι στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Ταϊβάν, δήλωσε ο Τσεν. Η Ταϊβάν έχει στενές αν και ανεπίσημες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημαντικό προμηθευτή όπλων, και τους συμμάχους τους.

«Δεν έχει σημασία πόσα στρατεύματα έχει η Ταϊβάν και πόσα όπλα αποκτά, και δεν έχει σημασία αν επεμβαίνουν εξωτερικές δυνάμεις ή όχι, αν (η Ταϊβάν) τολμήσει να πάρει ρίσκα, θα οδηγήσει στην ίδια της την καταστροφή», πρόσθεσε.

«Οι ενέργειές μας για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας δεν θα σταματήσουν ούτε στιγμή».

Η ιστορία Κίνας- Ταϊβάν

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο πρόεδρος Σι έφθασε την Τρίτη στο νησί Ντονγκσάν στην κινεζική επαρχία Φουτζιάν , το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Ταϊβάν και όπου το 1953 η Κίνα απέκρουσε μια απόπειρα εισβολής στρατιωτικών από την Ταϊβάν.

Η ηττημένη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας κατέφυγε στην Ταϊβάν το 1949, αφού έχασε τον εμφύλιο πόλεμο με τους κομμουνιστές του Μάο Τσετούνγκ. Δεν έχει υπογραφεί ποτέ ανακωχή ή συνθήκη ειρήνης.

Ο Σι βρέθηκε στο νησί για να ενημερωθεί για τις προσπάθειες αναζωογόνησης της υπαίθρου και τη «μεταβίβαση των κόκκινων γονιδίων και την ενίσχυση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς», ανέφερε η επίσημη εφημερίδα People’s Daily, αναφερόμενη στο χρώμα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Κίνα

Η Ταϊβάν έχει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Κίνας περί κυριαρχίας υποστηρίζοντας ότι μόνο ο λαός του νησιού μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ταϊπέι νωρίτερα την Τετάρτη, ο γενικός διευθυντής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Ταϊβάν, Τσάι Μινγκ-γιεν τόνισε ότι οι ασκήσεις της Κίνας απέτυχαν, δεδομένης της διεθνούς καταδίκης που προκάλεσαν, ιδίως από την Ουάσινγκτον.

«Η στρατιωτική άσκηση των Κινέζων κομμουνιστών δημιούργησε ένα αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς έκανε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει περισσότερο την Ταϊβάν», είπε.

Ο Λάι, στην ομιλία του στις 10 Οκτωβρίου, τόνισε ότι η Κίνα δεν έχει δικαίωμα να εκπροσωπεί την Ταϊβάν, αλλά το νησί ήταν πρόθυμο να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Πεκίνου για την καταπολέμηση προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας ταυτόχρονα έναν σταθερό και έναν συμφιλιωτικό τόνο, τον οποίο οι αξιωματούχοι της Ταϊβάν δήλωσαν ότι ήταν μια επίδειξη καλής θέλησης.

Ο Τσεν, ο Κινέζος εκπρόσωπος, δήλωσε ότι ο Λάι είχε επιμείνει στην «πεισματική αυτονομιστική του θέση».
«Δεν υπήρχε καλή θέληση για να μιλήσουμε», δήλωσε ο Τσεν.

Ο Λάι έχει επανειλημμένα προτείνει συνομιλίες με την Κίνα, αλλά έχει απορριφθεί.

Η στρατιωτική παρουσία της Κίνας

Ο κινεζικός στρατός κράτησε τη Δευτέρα ανοιχτό το ενδεχόμενο για περισσότερες ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, ανάλογα με το επίπεδο της «πρόκλησης». Η Κίνα τα τελευταία πέντε χρόνια στέλνει πολεμικά πλοία και πολεμικά αεροπλάνα στα ύδατα και στον ουρανό γύρω από την Ταϊβάν σε σχεδόν καθημερινή βάση.

Το πρωί της Τετάρτης, στην καθημερινή του ενημέρωση για τις κινεζικές δραστηριότητες κατά το προηγούμενο 24ωρο, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι είχε εντοπίσει 22 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη και πέντε πλοία του πολεμικού ναυτικού γύρω από την Ταϊβάν.

Σε έκθεση προς τους νομοθέτες, αντίγραφο της οποίας εξέτασε το Reuters, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι η Κίνα προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη χρήση βίας εναντίον της Ταϊβάν, να υπονομεύσει το στρατιωτικό ηθικό και να «εξαντλήσει τη μαχητική ισχύ του στρατού».

«Ως απάντηση στη σοβαρότητα της εχθρικής απειλής, ο στρατός συνεχίζει να διατηρεί υψηλό βαθμό επαγρύπνησης και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της ετοιμότητας», ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα