Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έθεσε νέους κανόνες επιλογής προσωπικού για τους επερχόμενους επιτρόπους, καθώς συγκροτούν τις πρώτες ομάδες τους.

Οι κανόνες αποσκοπούν στη διασφάλιση της ποικιλομορφίας όσον αφορά την εθνικότητα, το φύλο και την προϋπηρεσία στα γραφεία και των 27 επιτρόπων -ενός για κάθε χώρα της ΕΕ- συμπεριλαμβανομένης και της δικής της, αναφέρεται σε έγγραφο του γραφείου της.

Από το 2019, κάθε γραφείο πρέπει να έχει ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Από την γραφειοκρατία στην απλούστευση των διαδικασιών

Οι αναδιατυπωμένοι κανόνες επιβλέπονταν στενά από τον Björn Seibert, τον προσωπάρχη της φον ντερ Λάιεν. Στις Βρυξέλλες κυκλοφορούσαν φήμες ότι οι κανόνες του υπουργικού συμβουλίου επρόκειτο να αναδιαρθρωθούν ριζικά- κάτι τέτοιο δεν συνέβη – εκτός από μερικές μικρές αλλαγές.

Το έγγραφο, το οποίο είδε το POLITICO και χρονολογείται από τον Οκτώβριο, αναμενόταν επί μακρόν στις Βρυξέλλες, όπου οι κυβερνήσεις αγωνίζονται εδώ και μήνες για να τοποθετήσουν τους δικούς τους υπαλλήλους σε ρόλους με επιρροή.

Το γραφείο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η φον ντερ Λάιεν θα συνεχίσει να απασχολεί 12 υψηλόβαθμα μέλη του συμβουλίου, η επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Κάγια Κάλλας και οι πέντε αμέσως επόμενοι υψηλόβαθμοι επίτροποι, γνωστοί ως εκτελεστικοί αντιπρόεδροι, θα έχουν εννέα (έναν λιγότερο από ό,τι το 2019) και οι υπόλοιποι 20 επίτροποι θα έχουν έξι υψηλόβαθμα μέλη του συμβουλίου, όπως και πριν.

Για πρώτη φορά, όλοι οι επικεφαλής των γραφείων πρέπει επίσης να υποβληθούν σε διαδικασία ελέγχου ασφαλείας που διενεργείται από χώρα της ΕΕ.

Διαφορετικές εθνικότητες

Όπως και το 2019, πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε διαφορετικές εθνικότητες στα γραφεία της φον ντερ Λάιεν, του Κάλλας και των πέντε , και τρεις διαφορετικές εθνικότητες στα γραφεία των βασικών επιτρόπων.

Υπάρχει επίσης ένας νέος κανόνας που ορίζει ότι το πολύ δύο μέλη του γραφείου δεν μπορούν να προέρχονται από την ίδια χώρα με τον επίτροπο. Η Φον ντερ Λάιεν θα ήθελε να αποφύγει την πρόσληψη από τους επιτρόπους μόνο προσωπικού από τις χώρες τους.

Οι επίτροποι βασίζονται στα γραφεία για να προωθήσουν την ατζέντα τους στις Βρυξέλλες. Τα γραφεία των επιτρόπων μπορούν να έχουν τεράστια επιρροή στη σύνταξη και την εποπτεία των πολιτικών φιλοδοξιών των αντίστοιχων επιτρόπων τους. Πρόκειται για την πρώτη ενημέρωση των όρων πρόσληψης από τότε που η φον ντερ Λάιεν ανέλαβε επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ το 2019.

Οι μελλοντικοί επίτροποι έχουν περάσει εβδομάδες αναμένοντας αυτούς τους κανόνες καθώς σχεδιάζουν την πενταετή θητεία τους στις Βρυξέλλες, η οποία θα ξεκινήσει εν αναμονή της έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από εξαντλητικές ακροάσεις που έχουν οριστεί για τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Χρήστος Γείτονας: Ήθελε να γίνει γιατρός… έχτισε το μεγαλύτερο ιδιωτικό σχολείο
Επικαιρότητα |

Χρήστος Γείτονας: Ήθελε να γίνει γιατρός… έχτισε το μεγαλύτερο ιδιωτικό σχολείο

Ο Χρήστος Γείτονας ιδρυτής του CGS έφυγε από τη ζωή - «Υπήρξε οραματιστής της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας που καθοδήγησε τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό όμιλο για πέντε δεκαετίες», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους τα εκπαιδευτήρια