Για ένα ιστορικό βήμα μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Cenergy Holdings, Αλέξης Αλεξίου, αναφερόμενος στην επέκταση του ομίλου στις ΗΠΑ. Είναι ορόσημο για την εταιρεία, στο πλαίσιο του προγράμματος των επενδύσεων στο οποίο παραμένει σταθερά συνεπής.

Ο κ. Αλεξίου, κηρύσσοντας την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αφορμή την εισαγωγή των νέων μετοχών από την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ, τόνισε ότι οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στο όραμα του ομίλου να αναπτύσσεται και να καινοτομεί.

Αλέξης Αλεξίου (Cenergy): «Η επένδυση μας στο Μεριλαντ αγκαλιάστηκε από τις ΗΠΑ» [γράφημα]

Η επένδυση στις ΗΠΑ είναι ένα νέο κεφάλαιο για τη Cenergy, διευρύνει τις προοπτικές και θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ, κ. Γιάννος Κοντόπουλος αναφέρθηκε στην επένδυση στις ΗΠΑ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αξιοσημείωτη διασπορά που επέτυχε η εισηγμένη, από 20% σε 30%. Δήλωσε μάλιστα την ικανοποίησή του γι’ αυτές τις ενέργειες, αφού είναι επωφελείς για όλη την αγορά.

Πρόσθεσε επίσης ότι στα 9 χρόνια παράλληλης διαπραγμάτευσης του ομίλου μεγάλο μέρος των συναλλαγών πραγματοποιείται στη λ. Αθηνών, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη που υπάρχει στην αγορά.

Ο εκπρόσωπος της Alpha Bank, Ιωάννης Εμίρης (Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking), η οποία και ήταν ανάδοχος της ΑΜΚ, έδωσε τα εύσημα στην Cenergy, καθώς αποτελεί πρότυπο ελληνικής βιομηχανίας.

Είναι στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης, ενώ το αποτύπωμά της εκτείνεται σε 50 αγορές.

Ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών εξαγωγών, το 3%, προέρχεται από τον όμιλο, ο οποίος έχει σημαντικό ανεκτέλεστο.

“Όλοι οι ανάδοχοι είναι υπερήφανοι”, δήλωσε.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μιχάλης Φέκκας, αναφέρθηκε στα κεφάλαια που προσελκύσθηκαν στην ΑΜΚ, με το ενημερωτικό να εγκρίνεται σε τρεις γλώσσες. Η επιτυχής ολοκλήρωση της ΑΜΚ επίσης αντικατοπτρίζει την επενδυτική προοπτική της εταιρείας και τη δέσμευσή της στην καινοτομία.

Η ακτινογραφία της ΑΜΚ

Τα έσοδα από την ΑΜΚ θα χρησιμοποιηθούν πρωτίστως για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης της σχεδιαζόμενης κατασκευής μονάδας παραγωγής καλωδίων από τον Όμιλο στη Βαλτιμόρη, Μέριλαντ, Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και, στο βαθμό που κρίνεται αναγκαίο από τον Όμιλο, για τη χρηματοδότηση περαιτέρω βελτιώσεων και επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Ομίλου στην Ελλάδα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Cenergy Holdings, η οποία εξάγει καλώδια και σωλήνες με ραφή σε περισσότερες από 50 χώρες στον κόσμο έχει ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών 3,38 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο των παραγγελιών σε καλώδια είναι στα 2,8 δισεκ. ευρώ.

Διεθνείς οίκοι, υφιστάμενοι επενδυτές αλλά και επιχειρηματίες συμμετείχαν στην ΑΜΚ αποκτώντας μερίδιο στην εταιρεία.

Με άλλα λόγια, με την ΑΜΚ πέραν της χρηματοδότησης της επένδυσης επιτεύχθηκε και η αύξηση της διασποράς της μετοχής κατά 10%. Οι μέτοχοι μειοψηφίας από το 20% θα ανέβουν στο 30% με τη Viohalco να διατηρεί τη μερίδα του λέοντος…

Έτσι, με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας βιβλίου προσφορών (book-building) που διεξήχθη από τις 8 Οκτωβρίου 2024 μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2024 (η «Περίοδος Προσφοράς») στο πλαίσιο της Θεσμικής Προσφοράς, η Τιμή Διάθεσης καθορίστηκε στο ποσό των €9,00 ανά Νέα Μετοχή.

• Η Τιμή Διάθεσης για τη Βέλγικη Δημόσια Προσφορά, την Ελληνική Δημόσια Προσφορά και την Θεσμική Προσφορά είναι ίδια.

• Εκδόθηκαν 22.222.222 Νέες Μετοχές.

Από αυτές τις νέες μετοχές, το 80% κατανεμήθηκε σε θεσμικούς επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 20% διατέθηκε σε ιδιώτες επενδυτές. Το βιβλίο υπερκαλύφθηκε κατά σχεδόν 3 φορές, με τη συνολική ζήτηση να αντιστοιχεί σε 66 εκατ. μετοχές (δηλαδή κοντά στα 590 εκατ. ευρώ στην τιμή προσφοράς).

Το εργοστάσιο στο Μέριλαντ

To εργοστάσιο της «Ελληνικά Καλώδια» θυγατρικής της Cenergy Holdings στις ΗΠΑ θα αποτελεί έναν «κλώνο» της αντίστοιχης παραγωγικής μονάδας στη Θίσβη Βοιωτίας. Πρόκειται για τη δραστηριότητα της παραγωγής χερσαίων καλωδίων που μεταφέρθηκε στις νέες εγκαταστάσεις (πρώην Πετζετάκις).

Η μεγάλη παραγωγική δραστηριότητα της «Ελληνικά Καλώδια» γίνεται στο εργοστάσιο της Κορίνθου (υποβρύχια καλώδια) μία από τις αρτιότερες μονάδες στον κόσμο και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Το εργοστάσιο στο Μεριλαντ θα αναπτυχθεί με καθετοποιημένες δραστηριότητες δίπλα σε λιμάνι και η λειτουργία του το 2028 αναμένεται να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες σε χερσαία καλώδια στις ΗΠΑ.

Η Cenergy Holdings στοχεύει σε μερίδιο από την πίτα των χερσαίων καλωδίων με ένα ξεκίνημα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Εταιρείες στις ΗΠΑ είναι ήδη πελάτες της «Ελληνικά Καλώδια», ενώ η επέκταση των δραστηριοτήτων του εργοστασίου και στα υποβρύχια καλώδια θα γίνει εφόσον διαπιστωθεί πώς υπάρχει αγορά και περιθώρια κέρδους, σύμφωνα με όσα είπε το διοικητικό δίδυμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις