Τη… «Γη της Επαγγελίας» βρήκε ο Νίκος Βερόπουλος στα Βαλκάνια. Ο γνωστός επιχειρηματίας, περίπου οκτώ χρόνια μετά την απόφαση να πουλήσει της Εν Ελλάδι δραστηριότητες βιώνει μια νέα επιχειρηματική άνθηση, με επίκεντρο την παρουσία του σε Σερβία και Σκόπια.

Σούπερ μάρκετ: Άλλαξαν χέρια 178 καταστήματα εν μέσω πληθωριστικής κρίσης – Νέο deal από την ΑΒ Βασιλόπουλος

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την εικόνα που παρουσιάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου «Vero» για την χρήση του 2023, όπου καταγράφεται ισχυρή αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ 2023

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 156,17 εκατ. ευρώ έναντι 127,54 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 22,4% ενώ τα αποτελέσματα μετά φόρων έφθασαν στα 12,15 εκατ. ευρώ έναντι 10,31 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας άνοδο 17,8%.

Ο Νίκος Βερόπουλος και η πράσινη ενέργεια

Η εταιρεία του Έλληνα επιχειρηματία εμφανίζεται ιδιαίτερη ενεργή στην περιοχή, προχωρώντας σε σημαντικές επενδύσεις για την ανάπτυξη των υποδομών του.

Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, το εμπορικό κέντρο Vero Center της Βόρειας Μακεδονίας, έκτασης 40.000 τ.μ. ανακοίνωσε την κατασκευή υποδομών ηλιακής ενέργειας που θα του επιτρέψει να παράγει έως και το 40% των αναγκών του από ηλιακή ενέργεια.

Οι επενδύσεις και η συμμαχία με τα Jumbo

Μέσα στο 2023, εγκαινίασε νέο κατάστημα στο Novi Sad, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Πρόκειται για το 27ο κατάστημα του ομίλου στην περιοχή των Βαλκανίων για την ανέγερσή του οποίου απαιτήθηκαν 15 εκατ. ευρώ.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε η πρέσβης της Ελλάδας στη Σερβία Μαρία Λεβάντη ενώ στα ράφια του μπήκαν 600 ελληνικά προϊόντα όπως φρούτα & λαχανικά, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδα, σοκολάτες, πίτες κα.

Η Βερόπουλος έχει αποκτήσει τα δικαιώματα για την ανάπτυξη των καταστημάτων Jumbo σε κάποιες περιοχές των Βαλκανίων

Στο ιδιόκτητο κτίριο επιφάνειας επιφανείας 12.000 τ.μ. στεγάζεται και ένα κατάστημα «Jumbo», τα δικαιώματα franchise του οποίου έχει ο επιχειρηματίας για την περιοχή.

Το δεύτερο κατάστημα JUMBO στο Βελιγράδι που εγκαινίασε ο Όμιλος VERO – Το κατάστημα βρίσκεται σε ιδιόκτητο κτίριο όπου στο ισόγειο στεγάζεται ήδη Super Vero σε κομβικό άξονα της πόλης

Τα deals με Παντελιάδη και Σκλαβενίτη

Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Βερόπουλος πούλησε πριν από περίπου επτά χρόνια τo ελληνικό δίκτυο του ομίλου του στην οικογένεια Παντελιάδη (Metro – My Market) λόγω σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετώπιζε μεσούσης της βαθιάς οικονομικής κρίσης της χώρας.

Είναι ενδεικτικό πως οι  ληξιπρόθεσμες οφειλές της αλυσίδας προς τους προμηθευτές ανέρχονταν μεταξύ 60 και 70 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός δανεισμός υπερέβαινε τα 150 εκατ. ευρώ.

Είχε προηγηθεί λίγα χρόνια πριν, η πώληση ποσοστού 60% που κατείχε στην κρητική αλυσίδα Χαλκιαδάκης στην Σκλαβενίτης.

Η διαφήμιση που έγινε σλόγκαν

Η Βερόπουλος μεσουράνησε επί δεκαετίες στο εγχώριο λιανεμπόριο τροφίμων και συνέδεσε όσο λίγες τον όνομά της με τον χώρο αυτό. «Είναι κεφάτη, ψωνίζει από του Βερόπουλου» έγινε σλόγκαν στα χείλη των καταναλωτών επί πάρα πολλά χρόνια τις δεκαετίες του 1980 και 1990.

Από την Πελοπόννησο στα Spar

Η οικογένεια Βερόπουλου ξεκινάει την επιχειρηματική της δραστηριότητα στην Πελοπόννησο, συνεχίζει στη Σμύρνη της μικράς Ασίας και έπειτα σταδιακά εγκαθίσταται στην Αθήνα στις αρχές του 1900. Ασχολείται με χονδρεμπόριο, εισαγωγές & εξαγωγές.

H Βερόπουλος είναι η πρώτη εταιρεία σούπερ μάρκετ που βγαίνει εκτός Αθηνών και ανοίγει κατάστημα στη Θεσσαλονίκη

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, οι Κωνσταντίνος και Αλέξανδρος Βερόπουλος στρέφονται προς το λιανεμπόριο και τα καταστήματα αυτόματης εξυπηρέτησης και σε συνεργασία με τη διεθνή οργάνωση SPAR αναλαμβάνουν τη δημιουργία αλυσίδας καταστημάτων τροφίμων.

Το μπαράζ εξαγορών και οι 7.500 εργαζόμενοι

Το πρώτο από αυτά με την επωνυμία «Βερόπουλος» ανοίγει τον Ιούλιο του 1973 στο Περιστέρι, με τη μετατροπή ενός παλαιού κινηματογράφου σε μια σύγχρονή, για τα δεδομένα της εποχής, υπερ-αγορά.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Το 1993 έγινε η πρώτη εξαγορά, της αλυσίδας «Αθηνά» και τέσσερα χρόνια μετά, με μια τολμηρή κίνηση, η εταιρεία βγαίνει για πρώτη φορά εκτός Ελλάδος και ανοίγει το πρώτο κατάστημά της στα Σκόπια.

Την περίοδο της παντοκρατορίας της, η αλυσίδα Βερόπουλος εμφάνιζε κύκλο εργασιών άνω των 800 εκατ. ευρώ ενώ λειτουργούσε πάνω από 250 καταστήματα

Ο Όμιλος μεγαλώνει διαρκώς εντός και εκτός συνόρων, προχωρά σε νέες εξαγορές (Πανεμπορική, Τροφίνο, Αστέρας), έφθασε να λειτουργεί πάνω από 250 καταστήματα (Βερόπουλος, Vero και Χαλκιαδάκης) και να απασχολεί 7.500 εργαζόμενους, εμφανίζοντας κύκλο εργασιών άνω των 800 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις