
Με επιτυχία και με την συμμετοχή κορυφαίων ακαδημαϊκών, θεσμικών και επιχειρηματικών εκπροσώπων ολοκληρώθηκε το 2ο Συνέδριο του ΣΕΒΕΚ με θέμα : «Η Βιομηχανία κρέατος σε ένα απαιτητικό αύριο. Τάσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης» το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 στα Ιωάννινα.
Οι 25 διακεκριμένοι ομιλητές από όλη την Ελλάδα, τοποθετήθηκαν επάνω στα κρίσιμα ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος για την βιωσιμότητα, την μεταποίηση, την επισιτιστική ασφάλεια, τον πρωτογενή τομέα, ώστε να ανταποκριθούν συλλογικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι οποίες θα γίνονται διαρκώς και πιο πιεστικές.
Το Συνέδριο χαιρέτισαν ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενή τομέα του Δήμου Ιωαννιτών Άρης Κασσής, ο Προέδρος της ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ Ανδρέας Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Κρέατος & Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚΚ) Γιάννης Φασουλάς, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Γιώργος Διδάγγελος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Διαχείρισης και Μεταποίησης Ζωικών Υποπροϊόντων (ΣΕΖΥΠ) Vincenzo Chirico, o Προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ηπείρου του ΕΦΕΤ Μιλτιάδης Ζήκος, η Γενική Γραμματέας ΓΕΩΤΕΕ Ηλιάνα Τσολιού & η τέως Πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ Αγγελική Οικονόμου.
Στην εναρκτήρια Ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ Δρ. Στέλιος Σκαρίμπας παρουσίασε τους σκοπούς και τις δράσεις του Συνδέσμου κατά την 47χρονη διάρκειά του, την υφιστάμενη κατάσταση στη μεταποίηση και βιομηχανία του τομέα καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης της ενώ αντίστοιχα η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προϊόντων Κρέατος Δρ. Βένη Γκίζα την σημαντική επιστημονική και τεχνοκρατική δραστηριότητα του ΙΠΚ.
Οι ενότητες του συνεδρίου
Ακολουθούν οι τέσσερεις ενότητες του Συνεδρίου με τους συντονιστές και τους ομιλητές τους:
- Η υπεραξία του κρέατος και η συμβολή της βιομηχανίας του στην ελληνική οικονομία. Συντονίστρια η Γενική Γραμματέας του ΣΕΒΕΚ κα Δέσποινα Μπακιρλή και ομιλητές οι Κων/νος Βαμβακάς, Νίκος Καλλιώνης, Γιάννα Καραμήτσα, Στέφανος Κομνηνός & Έλλη Τσιφόρου.
- Πρωτογενής τομέας, ευζωία, περιβάλλον, αειφορία και βιωσιμότητα. Συντονιστής ο Δ/ντης του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής κ. Θεόδωρος Καλλίτσης και ομιλητές οι Γεώργιος Αρσένος, Vincenzo Chirico, Γεώργιος Διδάγγελος, Κωνσταντίνος Ευαγγέλου, Γιάννης Σκούφος & Νίκος Σολωμάκος.
- Διασφάλιση ποιότητας, καινοτομία και σύγχρονες τεχνολογίες στην διαδικασία παραγωγής. Συντονίστρια η κα Κυριακή Λαμπροπούλου, Προϊστάμενη Τομέα Διασφάλισης Ποιότητας & Ελέγχων Λειτουργίας THE MART, Ακαδημαϊκός Υπότροφος ΠΑΔΑ, τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και ομιλητές οι Βασίλειος Αρβανιτίδης, Suzuki Kenji, Παναγιώτης Κατοίκος, Ευάγγελος Οικονόμου, Απόστολος Πατσιάς, Παναγιώτης Σκανδάμης, & Ειρήνη Σχοινά.
- Διατροφική αξία & Γαστρονομία κρέατος. Συντονίστρια η κα Ελευθερία Μασούρα, υπεύθυνη marketing & επικοινωνίας ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ και ομιλητές οι Ιωάννης Αμβροσιάδης, Ευγένιος Κατσανίδης, Αθανάσιος Μπλάνας & Χριστίνα Πάνου.
Εκτενείς συζητήσεις και ένας πλούτος τοποθετήσεων και προτάσεων πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των τεσσάρων πιο πάνω θεματικών πάνελ, σε κρίσιμα ζητήματα όπως:
- Ποιος είναι ο παγκόσμιος καταναλωτής κρέατος και ποια τα διατροφικά του πρότυπα
- Σε ποια παραγωγικά συστήματα τροφίμων θα στοχεύσουμε στο μέλλον
- Ποια τα ολιστικά συστήματα παραγωγής κρέατος με άξονα και γνώμονα την υγεία
- Ποιες οι τεχνολογίες ιχνηλασιμότητας της αυθεντικότητας των τροφίμων για εξατομικευμένη παραγωγή και διατροφή
- Αξιολόγηση των προϊόντων κρέατος με βάση το προτεινόμενο σύστημα αξιολόγησης nutriscore
- Κτηνοτροφικός τομέας και βιωσιμότητα
- Τεχνητή νοημοσύνη και αυτοματισμοί στην βιομηχανία κρέατος και παρασκευασμάτων με βάση το κρέας καθώς και στην εφοδιαστική αλυσίδα του τομέα
- Ποιες οι κυρίαρχες τάσεις της αγοράς, ποιες ξεχωρίζουν ως προς την αγοραστική απόφαση και συμπεριφορά του καταναλωτή
- Ο ρόλος του μάρκετινγκ στην σχέση και επικοινωνία με τον καταναλωτή των προϊόντων κρέατος
- Νέες τάσεις εκτίμησης της ποιότητας και ασφάλειας του τομέα επεξεργασίας κρέατος
- Τι κρέας παράγει η χώρα μας στα διάφορα συστήματα εκτροφής και τι ισχύει αναφορικά με το επίπεδο ευζωίας των εκτρεφόμενων ζώων
- Ποια ελληνικά παρασκευάσματα κρέατος και προϊόντα με βάση το κρέας μπορούν να κατοχυρωθούν ως ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ
- Χρηματοδοτικά εργαλεία & προγράμματα ενίσχυσης μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις της βιομηχανίας κρέατος για την αύξηση της παραγωγικότητας ή/και της ανταγωνιστικότητάς τους
- Ποια η κατάσταση της ελληνικής χοιροτροφίας και ποια η επίδραση της ευζωίας στην ποιότητα κρέατος
- Είναι ο βιγκανισμός απειλή για τον κτηνοτροφικό τομέα
- Αντίληψη των καταναλωτών για την επισήμανση τροφίμων σχετικά με τα αλλεργιογόνα
- Κατανάλωση γευμάτων εκτός σπιτιού και υγιεινή διατροφή
- Προκλήσεις της πτηνοτροφίας σε σχέση με την ευζωία και την ποιότητα του παραγόμενου κρέατος
- Φορείς ελέγχου και νομοθεσία τροφίμων, χρήσιμες συμβουλές προς τους καταναλωτές
- Υπάρχει καινοτομία στον πρωτογενή τομέα και στην ευρύτερη αλυσίδα αξίας της αγοράς κρέατος και τι μένει να δούμε στο μέλλον
Ο ΣΕΒΕΚ και το ΙΠΚ ευχαριστούν τους EXCECUTIVE ΧΟΡΗΓΟΥΣ: bioMerieux & MAKELIS, ΑΡΓΥΡΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ : TFT & ΠΙΝΔΟΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: CARNEL AE, ΕλVIDA, FOOD MAKER, PROVIL, QACS Labs, VKPREMIUM, ΚΑΣΣΙΔΗΣ ΑΕ, ΣΕΖΥΠ & FOODWAYS, καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, MEAT NEWS, MEAT PLACE, THE GRILL, ΑΓΡΟΝΕΑ, ΑΓΡΟBUS, ΨΗΤΟ.


Latest News

Στον Large Cap του FTSE Russell η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από 10 Μαρτίου
Η αλλαγή έγινε στο πλαίσιο της τριμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών του οίκου

Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκινά η συγχώνευση με την Πειραιώς Financial Holdings
Με την ολοκλήρωση της Συγχώνευσης, η Τράπεζα θα διατηρήσει την άδεια που κατέχει ως πιστωτικό ίδρυμα

Νέο μέλος εκλέχθηκε στο ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς
O Jeremy John Masding αντικαθιστά τον παραιτηθέντα Σολομώντα Μπεράχα

Aegean: Ακυρώσεις και αλλαγές πτήσεων στις 28 Φεβρουαρίου λόγω της απεργίας
Επαναπρογραμματισμός των πτήσεων της Aegean λόγω απεργίας - Αναλυτικά οι πίνακες των πτήσεων

Μικρή αύξηση στα κέρδη του δ' 3μηνου του ΟΤΕ περιμένει η ΑΧΙΑ
Για το τρίμηνο, η ΑΧΙΑ αναμένει ότι ο όμιλος θα παρουσιάσει έσοδα 919,1 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 1,2% σε ετήσια βάση

ΑΧΙΑ: Στα 9,10 ευρώ η τιμή στόχος για τον ΔΑΑ - Tι περιμένει στα αποτελέσματα του 2024
Η σύσταση της AXIA για τη μετοχή είναι για αγορά, με τιμή στόχο στα 9,10 ευρώ

ΑΧΙΑ για Metlen: Οι 4 πιθανές κατευθύνσεις για το στόχο των 2 δισ. στα EBITDA
Η ΑΧΙΑ διατηρεί τη σύσταση για αγορά στη μετοχή και την τιμή στόχο στα 48,60 ευρώ - Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος προανήγγειλε δύο εταιρικές ενέργειες

Το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος, Νο1* επιλογή των καταναλωτών – Η στρατηγική της επιτυχίας συνεχίζεται
Η ανάδειξη του νερού Βίκος ως το Νο1* φυσικό μεταλλικό νερό για το 2024 δεν είναι τυχαία - Είναι το αποτέλεσμα στρατηγικών επιλογών, καινοτομίας και αφοσίωσης στην ποιότητα και στη βιωσιμότητα

Νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Alpha – Όσα έγιναν στο πρώτο Culture Day
Με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων του Ομίλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάστηκαν ο νέος εταιρικός σκοπός και οι αξίες της Alpha Bank

Στα €493,8 εκατ. το χαρτοφυλάκιο της Premia Properties - Οι επενδύσεις του 2024
Ακίνητα και συμμετοχές, αυξημένες κατά 64%, για την Premia Properties το 2024 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά