Με επιτυχία και με την συμμετοχή κορυφαίων ακαδημαϊκών, θεσμικών και επιχειρηματικών εκπροσώπων ολοκληρώθηκε το 2ο Συνέδριο του ΣΕΒΕΚ με θέμα : «Η Βιομηχανία κρέατος σε ένα απαιτητικό αύριο. Τάσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης» το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 στα Ιωάννινα.
Οι 25 διακεκριμένοι ομιλητές από όλη την Ελλάδα, τοποθετήθηκαν επάνω στα κρίσιμα ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος για την βιωσιμότητα, την μεταποίηση, την επισιτιστική ασφάλεια, τον πρωτογενή τομέα, ώστε να ανταποκριθούν συλλογικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι οποίες θα γίνονται διαρκώς και πιο πιεστικές.
Το Συνέδριο χαιρέτισαν ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενή τομέα του Δήμου Ιωαννιτών Άρης Κασσής, ο Προέδρος της ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ Ανδρέας Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Κρέατος & Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚΚ) Γιάννης Φασουλάς, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Γιώργος Διδάγγελος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Διαχείρισης και Μεταποίησης Ζωικών Υποπροϊόντων (ΣΕΖΥΠ) Vincenzo Chirico, o Προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ηπείρου του ΕΦΕΤ Μιλτιάδης Ζήκος, η Γενική Γραμματέας ΓΕΩΤΕΕ Ηλιάνα Τσολιού & η τέως Πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ Αγγελική Οικονόμου.
Στην εναρκτήρια Ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ Δρ. Στέλιος Σκαρίμπας παρουσίασε τους σκοπούς και τις δράσεις του Συνδέσμου κατά την 47χρονη διάρκειά του, την υφιστάμενη κατάσταση στη μεταποίηση και βιομηχανία του τομέα καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης της ενώ αντίστοιχα η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προϊόντων Κρέατος Δρ. Βένη Γκίζα την σημαντική επιστημονική και τεχνοκρατική δραστηριότητα του ΙΠΚ.
Οι ενότητες του συνεδρίου
Ακολουθούν οι τέσσερεις ενότητες του Συνεδρίου με τους συντονιστές και τους ομιλητές τους:
- Η υπεραξία του κρέατος και η συμβολή της βιομηχανίας του στην ελληνική οικονομία. Συντονίστρια η Γενική Γραμματέας του ΣΕΒΕΚ κα Δέσποινα Μπακιρλή και ομιλητές οι Κων/νος Βαμβακάς, Νίκος Καλλιώνης, Γιάννα Καραμήτσα, Στέφανος Κομνηνός & Έλλη Τσιφόρου.
- Πρωτογενής τομέας, ευζωία, περιβάλλον, αειφορία και βιωσιμότητα. Συντονιστής ο Δ/ντης του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής κ. Θεόδωρος Καλλίτσης και ομιλητές οι Γεώργιος Αρσένος, Vincenzo Chirico, Γεώργιος Διδάγγελος, Κωνσταντίνος Ευαγγέλου, Γιάννης Σκούφος & Νίκος Σολωμάκος.
- Διασφάλιση ποιότητας, καινοτομία και σύγχρονες τεχνολογίες στην διαδικασία παραγωγής. Συντονίστρια η κα Κυριακή Λαμπροπούλου, Προϊστάμενη Τομέα Διασφάλισης Ποιότητας & Ελέγχων Λειτουργίας THE MART, Ακαδημαϊκός Υπότροφος ΠΑΔΑ, τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και ομιλητές οι Βασίλειος Αρβανιτίδης, Suzuki Kenji, Παναγιώτης Κατοίκος, Ευάγγελος Οικονόμου, Απόστολος Πατσιάς, Παναγιώτης Σκανδάμης, & Ειρήνη Σχοινά.
- Διατροφική αξία & Γαστρονομία κρέατος. Συντονίστρια η κα Ελευθερία Μασούρα, υπεύθυνη marketing & επικοινωνίας ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ και ομιλητές οι Ιωάννης Αμβροσιάδης, Ευγένιος Κατσανίδης, Αθανάσιος Μπλάνας & Χριστίνα Πάνου.
Εκτενείς συζητήσεις και ένας πλούτος τοποθετήσεων και προτάσεων πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των τεσσάρων πιο πάνω θεματικών πάνελ, σε κρίσιμα ζητήματα όπως:
- Ποιος είναι ο παγκόσμιος καταναλωτής κρέατος και ποια τα διατροφικά του πρότυπα
- Σε ποια παραγωγικά συστήματα τροφίμων θα στοχεύσουμε στο μέλλον
- Ποια τα ολιστικά συστήματα παραγωγής κρέατος με άξονα και γνώμονα την υγεία
- Ποιες οι τεχνολογίες ιχνηλασιμότητας της αυθεντικότητας των τροφίμων για εξατομικευμένη παραγωγή και διατροφή
- Αξιολόγηση των προϊόντων κρέατος με βάση το προτεινόμενο σύστημα αξιολόγησης nutriscore
- Κτηνοτροφικός τομέας και βιωσιμότητα
- Τεχνητή νοημοσύνη και αυτοματισμοί στην βιομηχανία κρέατος και παρασκευασμάτων με βάση το κρέας καθώς και στην εφοδιαστική αλυσίδα του τομέα
- Ποιες οι κυρίαρχες τάσεις της αγοράς, ποιες ξεχωρίζουν ως προς την αγοραστική απόφαση και συμπεριφορά του καταναλωτή
- Ο ρόλος του μάρκετινγκ στην σχέση και επικοινωνία με τον καταναλωτή των προϊόντων κρέατος
- Νέες τάσεις εκτίμησης της ποιότητας και ασφάλειας του τομέα επεξεργασίας κρέατος
- Τι κρέας παράγει η χώρα μας στα διάφορα συστήματα εκτροφής και τι ισχύει αναφορικά με το επίπεδο ευζωίας των εκτρεφόμενων ζώων
- Ποια ελληνικά παρασκευάσματα κρέατος και προϊόντα με βάση το κρέας μπορούν να κατοχυρωθούν ως ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ
- Χρηματοδοτικά εργαλεία & προγράμματα ενίσχυσης μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις της βιομηχανίας κρέατος για την αύξηση της παραγωγικότητας ή/και της ανταγωνιστικότητάς τους
- Ποια η κατάσταση της ελληνικής χοιροτροφίας και ποια η επίδραση της ευζωίας στην ποιότητα κρέατος
- Είναι ο βιγκανισμός απειλή για τον κτηνοτροφικό τομέα
- Αντίληψη των καταναλωτών για την επισήμανση τροφίμων σχετικά με τα αλλεργιογόνα
- Κατανάλωση γευμάτων εκτός σπιτιού και υγιεινή διατροφή
- Προκλήσεις της πτηνοτροφίας σε σχέση με την ευζωία και την ποιότητα του παραγόμενου κρέατος
- Φορείς ελέγχου και νομοθεσία τροφίμων, χρήσιμες συμβουλές προς τους καταναλωτές
- Υπάρχει καινοτομία στον πρωτογενή τομέα και στην ευρύτερη αλυσίδα αξίας της αγοράς κρέατος και τι μένει να δούμε στο μέλλον
Ο ΣΕΒΕΚ και το ΙΠΚ ευχαριστούν τους EXCECUTIVE ΧΟΡΗΓΟΥΣ: bioMerieux & MAKELIS, ΑΡΓΥΡΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ : TFT & ΠΙΝΔΟΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: CARNEL AE, ΕλVIDA, FOOD MAKER, PROVIL, QACS Labs, VKPREMIUM, ΚΑΣΣΙΔΗΣ ΑΕ, ΣΕΖΥΠ & FOODWAYS, καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, MEAT NEWS, MEAT PLACE, THE GRILL, ΑΓΡΟΝΕΑ, ΑΓΡΟBUS, ΨΗΤΟ.
Latest News
Στον Τέλη Μυστακίδη ο έλεγχος της AB Bank - Πράσινο φως από ΕΚΤ και ΤτΕ
Ο Τέλης Μυστακίδης εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς το διοικητικό συμβούλιο, τη διοικητική ομάδα και τους εργαζόμενους της ABBank
Κληρώνει… για την αναδιάρθρωση της Intrum – Τι υποστηρίζει για Ελλάδα ο όμιλος
Πηγές της Intrum αναφέρουν πως οι ελληνικές αρχές είναι ενήμερες για κάθε βήμα τις διαδικασίας - Το ιστορικό
Ανοίγουν οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες - Το απογευματινό ωράριο
Βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος του υπουργείου για την αύξηση της συμμετοχής των παραγωγών στις λαϊκές αγορές
Νέα προγράμματα για ΜμΕ -Οι προκηρύξεις έως το τέλος του 2024
Τα επενδυτικά σχέδια θα έχουν προϋπολογισμό από 5.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ και το ποσοστό επιδότησης θα είναι 70%
Η Black Friday στην αγορά Ι.Χ. αυτοκινήτων
Μπαράζ προσφορών στο πλαίσιο της Black Friday από τις αντιπροσωπείες – Όφελος έως 12.000 ευρώ – Μειώσεις στον ΦΠΑ
Τι συμβαίνει με τις μπίζνες της οικογένειας Φιλίππου στην Ελλάδα;
Πώς ξαναμοιράζεται η «τράπουλα» στις επιχειρήσεις της οικογένειας Φιλίππου – Τι συμβαίνει σε ΦΑΓΕ, Elbisco, EMFI, HQF και ΒΙΣ
Τράπεζες: Αύξηση κερδών στο 9μηνο - Ανεβάζουν τον πήχη οι ξένοι οίκοι
Οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι ανανεώνουν την «ψήφο» εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες και αυξάνουν τις τιμές- στόχους
Επί ποδός η αγορά για Black Friday και Cyber Monday - Πώς θα κινηθούν οι τιμές
Η μάχη των λιανεμπόρων για το μερίδιο αγοράς και οι προωθητικές κινήσεις ενόψει Black Friday
Σε «επιφυλακή» η αγορά – Γιατί έρχεται «ψαλίδι» στην κερδοφορία
Οι επιχειρήσεις βλέπουν επιδείνωση των συνθηκών λόγω του αυξημένου κόστους λειτουργίας – Προβληματισμός για την αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον
Νέα «προίκα» για την McDonalds’s στην Ελλάδα και ο στόχος για 50 εστιατόρια
Ενισχύονται οι υποδομές της McDonanld’s στην ελληνική αγορά – Πώς προχωρά το σχέδιο της Premier Capital που έχει τα δικαιώματα της αμερικανικής αλυσίδας