
Διατηρεί ο S&P την αξιολόγηση της μεσοπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ σε «BB-» όπως επίσης και σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) του ομίλου.
O S&P, όπως αναφέρει σε report που εξέδωσε, κάνει γνωστό ότι προχώρησε στην αξιολόγηση της ΔΕΗ μετά και την τελευταία έκθεση του για την ελληνική οικονομία.
Γιώργος Στάσσης στο BloombergNEF: Η ΔΕΗ θα διπλασιάσει την καθαρή ενέργεια μέχρι το 2026
Η αξιολόγηση του S&P
Σύμφωνα με τον οίκο, η ΔΕΗ θα εξακολουθεί να υλοποιεί το στρατηγικό της σχέδιο, διατηρώντας σταθερή τη ρευστότητα της, πετυχαίνοντας βελτιωμένα περιθώρια κερδοφορίας αλλά και συνεχίζοντας τις υψηλές επενδύσεις.
Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να διαμορφώσουν τον λόγο κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητας προς χρέος στο 14% και το χρέος προς EBITDA στο 5x την περίοδο 2024 – 2026.
Η κερδοφορία
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το EBITDA της ΔΕΗ θα φτάσει στα 1,7 δισ. ευρώ το 2024, βασισμένο στη μη οργανική ανάπτυξη της.
Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του EBITDA θα προέλθει από τα 350 εκατ. ευρώ της ενσωμάτωσης των περιουσιακών στοιχείων της Ρουμανίας στη διανομή, την προμήθεια και τις ΑΠΕ (εξαγορά ENEL).
Η αύξηση των EBITDA θα υποστηριχτεί επίσης από την οργανική ανάπτυξη της ΔΕΗ καθώς τα δίκτυα διανομής ανακτούν τα υψηλά κόστη των προηγούμενων ετών και από τα ισχυρά περιθώρια κέρδους που προκύπτουν από την ολοκληρωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου. Επιδόσεις που επιτυγχάνονται, όπως παρατηρεί ο S&P, από το hedging ανάμεσα στις ποσότητες ηλεκτροπαραγωγής (9,4 TWh στο πρώτο εξάμηνο του έτους) και τις πωλήσεις στους τελικούς καταναλωτές (15,2 TWh).
Τέλος ο S&P σημειώνει πώς η εξαγορά των ρουμανικών περιουσιακών στοιχείων από την Evryo Group κρίνεται θετική προς την κερδοφορία και στη γραμμή της απανθρακοποίησης με βάση το στρατηγικό σχέδιο 2024-2026.
Ο S&P αναφέρεται και στο deal της ΔΕΗ με τους Κοπελούζο – Σαμαρά για την απόκτηση ΑΠΕ 67 MW αλλά και για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 1,7 GW στην Ελλάδα.


Latest News

Η ρύθμιση που ξεκλειδώνει κουρέματα και ρυθμίσεις οφειλών σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός και η ένταξη περισσότερων υπερχρεωμένων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων στις ρυθμίσεις οφειλών, το νέο στοίχημα ΥΠΕΘΟ και servicers

Οι δασμοί Τραμπ και οι άλλες προκλήσεις για τον κλάδο του καφέ
Οι δασμοί Τραμπ αναμένεται να είναι μία ακόμα πρόκληση για τον κλάδο του καφέ, που ήδη δοκιμάζεται από τις συνεχείς ανατιμήσεις και την κλιματική αλλαγή

Οι 2+1 καταλύτες που φέρνουν deals στην Πληροφορική
Τα πολλαπλά έργα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η ψηφιοποίηση της αγοράς και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι οι καταλύτες που γεννούν νέα deals στην Πληροφορική - Ποιες είναι οι αβεβαιότητες που παραμένουν
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πώς «εθίστηκε» η αγορά στις προσφορές – Από τα προϊόντα κράχτες στο… ζύγι
Οι προσφορές και το χρονικό της γιγάντωσης των προσφορών στην ελληνική αγορά – Ο ρόλος των φθηνών ανώνυμων προϊόντων

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ το Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας - Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ

Worldline: Το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών είναι ανθρώπινο και προσωποποιημένο
«Το μέλλον των πληρωμών δεν είναι απλώς ψηφιακό. Είναι έξυπνο, ανθρώπινο και εξατομικευμένο» επισήμανε ο κ. Κιτιξής, Country Head and Managing Director της Worldline

Πώς επηρεάζονται οι τραπεζικές συναλλαγές από τις αργίες
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω web banking και mobile apps θα λειτουργούν κανονικά

Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Νέα εποχή φθηνού χρήματος στην Ελλάδα με τη βούλα της ΕΚΤ - Η μείωση στα επιτόκια ρίχνει τα έσοδα στις τράπεζες και τις αποδόσεις στις καταθέσεις

Δωδώνη: Τριάντα χρόνια συγκρούσεων, 3 ιδιοκτήτες και ο νικητής
Μετά από 13 χρόνια και μεγάλη προσπάθεια τα αδέλφια Σαράντη αποκτούν το ισχυρότερο εξαγωγικό brand name στην φέτα, την Δωδώνη