
Πριν από τις γιορτές, με την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου 2025, θα καταβληθεί η αύξηση περίπου 2,5% στις κύριες συντάξεις για το 2025, παράλληλα με το επίδομα προσωπικής διαφοράς. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας προωθεί τροπολογία με την οποία γίνεται μικρής έκτασης διόρθωση των ακραίων στρεβλώσεων που προκαλεί η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).
Αυξήσεις συντάξεων
Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να «κλειδώσει» το ακριβές ποσοστό της αύξησης των συντάξεων για το 2025, καθώς τότε θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το ποσοστό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η αύξηση από 1/1/2025 θα είναι της τάξης του 2,2% έως 2,5%.
Οι αυξημένες συντάξεις Ιανουαρίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Πραγματικές αυξήσεις στις τσέπες τους θα δουν περίπου 1,73 εκατ. συνταξιούχοι.
Περίπου 700.000 συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά. Από αυτούς, με μια πιθανή αύξηση κοντά στο 2,5%, εκτιμάται ότι θα μηδενίσουν την προσωπική τους διαφορά και θα δουν αυξήσεις από την επόμενη χρονιά περίπου 100.000 συνταξιούχοι.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι για όσους λάβουν αύξηση, αυτή θα ξεκινά από τα 15 ευρώ και σε περιπτώσεις πολύ υψηλών συντάξεων μπορεί να ξεπερνά τα 60 ευρώ. Η μέση αύξηση θα είναι κοντά στα 25 ευρώ. Αύξηση θα έχουν τόσο στην ανταποδοτική όσο και στην εθνική σύνταξη.
Προσωπική διαφορά
Για τρίτη χρονιά, περισσότεροι από 700.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν καμία αύξηση, με την απαράδεκτη «νομοθετική ρύθμιση» της προσωπικής διαφοράς (900.000 το 2023 και 750.000 το 2024). Οι 700.000 συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά θα λάβουν, πριν από τα Χριστούγεννα, έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100-200 ευρώ ως εξής:
n Για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ.
n Για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ.
n Για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ.
Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Το τελευταίο μνημονιακό χαράτσι που επιβάλλεται από το 2010 σε μεικτές συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ θα παραμείνει αλώβητο. Αντί να υπάρξει κατάργηση ή ριζική αναμόρφωση της εισφοράς, εξετάζονται οριακές διατάξεις (πάγωμα περικοπών), ώστε να μη μειώνονται οι ονομαστικές αποδοχές.
Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, οι συνταξιούχοι έχασαν περίπου 10 δισ. ευρώ την περίοδο 2010-2024 από την ΕΑΣ, τον πιο άγριο φόρο επί των συντάξεων που ισχύει σήμερα στην Ευρώπη!
Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων ζητούν μείωση των κρατήσεων της ΕΑΣ, αντί για μικροδιορθώσεις, με τη σαφή προειδοποίηση ότι οι αυξήσεις του 2025 κινδυνεύουν να εξανεμιστούν εξαιτίας των στρεβλώσεων που προκαλεί ο μηχανισμός υπολογισμού των κρατήσεων.
Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι χωρίς την επιταγή ακρίβειας για χαμηλοσυνταξιούχους έως 700 ευρώ θα μείνουν το 2025 περίπου 930.000 δικαιούχοι, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν προβλέπεται η συγκεκριμένη παροχή, η οποία το 2024 ήταν στα επίπεδα των 150 ευρώ για κάθε δικαιούχο.


Latest News

Ο e-ΕΦΚΑ ενισχύει την εισπραξιμότητα ασφαλιστικών εισφορών - Τι προβλέπει νέα ρύθμιση
Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το ΚΕΑΟ θα ανατίθενται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με διεθνή διαγωνισμό

ΑΑΔΕ: Μικρή αναβολή στην έναρξη υποχρεωτικής ψηφιακής έκδοσης δελτίων αποστολής
Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Ξεκινούν δύο νέες δράσεις κατάρτισης ΔΥΠΑ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική - Ποιους αφορούν
Σήμερα αρχίζει το πρόγραμμα «Τεχνίτης Ξύλινων Κατασκευών – Β’ Κύκλος» και την Πέμπτη η εκπαιδευτική δράση «Τεχνίτης Γυψοσανίδας και Ελαιοχρωματισμών»

«Εσείς ρωτάτε. Εγώ απαντάω» - Η Κεραμέως για τον κατώτατο μισθό
Η νέα αύξηση για το 2025 ανέρχεται σε 6,02% εφαρμόζεται από σήμερα, 1η Απριλίου του 2025 και ωφελεί συνολικά πάνω από 1,6 εκατομμύρια πολίτες
![Κατώτατος μισθός: Πρεμιέρα με 880 ευρώ – Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_lefta_misthoi5-600x352.png)
Κατώτατος μισθός: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν - Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]
Ο κυβερνητικός στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να συνεχίσει να αυξάνεται, ώστε μέχρι το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ

Οι πληρωμές με POS «εξαφάνισαν» από την αγορά μετρητά 5,79 δισ. ευρώ
Οι 30 κλάδοι με τη μεγαλύτερη μείωση χρήσης μετρητών το 2024 λόγω POS – Tι δείχνει η ανάλυση της ΑΑΔΕ

Το πρώτο τεστ για μειώσεις φόρων - Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι αλλαγές
Συναντήσεις οικονομικού επιτελείου και κλιμακίων του ΕSM και της ΕΚΤ για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού - Κλειδί η μείωση της φοροδιαφυγής και οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις

Αλμα 2,66 δισ. ευρώ στα έσοδα του ΦΠΑ το 2024
Διασύνδεση ταμειακών – POS εκτόξευσαν τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις εισπράξεις ΦΠΑ – Στα 19 δισ. ευρώ ο ΦΠΑ που βεβαιώθηκε πέρυσι - Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη αύξηση ηλεκτρονικών πληρωμών

Από 1η Απριλίου οι δηλώσεις ΦΠΑ των νέων επιχειρήσεων ενημερώνει η ΑΑΔΕ
Σε τροποποίηση του χρόνου υποβολής προχωρά η ΑΑΔΕ τις για νεοσύστατες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας τους